Iaşi: Când războiul devine o joacă (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La paintball, combatantul este scos din joc după ce este lovit de o bilă cu vopsea
La paintball, combatantul este scos din joc după ce este lovit de o bilă cu vopsea

Fie că este vorba despre paintball sau airsoft, ieşenii pasionaţi de sportul cu împuşcături se adună în pădurile din Bucium. Distracţia este asigurată de simularea acţiunilor militare dintre cele două echipe combatante. Dacă echipamentul de paintball se închiriază la începutul jocului, amatorii de airsoft trebuie să-şi cumpere replicile de arme şi combinezonul militar.

Cele mai multe jocuri de paintball, o distracţie inventată de americani în urmă cu trei decenii, se desfăşoară prin pădurile din dealul Bucium, între motel şi platoul din zonă. Cei care doresc să experimenteze senzaţii asemănătoare celor văzute prin filmele de acţiune vin în grupuri de la 6 până la 20 de oameni pentru a se împărţi în două echipe beligerante.

„Am avut şi grupuri de 100 de persoane. În această situaţie, lumea s-a împărţit în mai multe echipe care au luptat într-un campionat, unde câştigătorul s-a ales prin meciuri eliminatorii“, a declarat Paul Asurdoaei, organizator.

Markere cu vopsea
După ce se aleg taberele, combatanţii trec pe la magazie să se echipeze. În primul rând, accentul se pune pe siguranţa jucătorului, care se obţine cu echipamente de protecţie, în special pentru gât şi cap. „Arma“ din dotare este un un propulsor automizat denumit „marker”, care trage cu bile umplute cu o vopsea specială, care iese uşor la spălat.

Pentru a juca, fiecare participant trebuie să achite cel puţin 100 de astfel de bile, respectiv 25 de lei, restul echipamentului şi folosirea terenului de joc fiind gratuite.

Imagini de la jocurile de paintball şi airsoft

„Ca să venim cu ceva nou în condiţiile crizei, în această sumă de 25 de lei am inclus şi realizarea unor fotografii în timpul jocului pe care le oferim clienţilor pe DVD“, a adăugat Asurdoaei. Fiind vorba despre un sport în care se trage cu proiectile, participanţii trebuie să respecte nişte reguli pentru a evita accidentările.

Dacă un jucător îşi aduce propriul „marker”, este obligat să folosească numai muniţia de la baza de paintball. „Multă lume se teme că impactul unei bile de paintball este dureros, din acest motiv regulamentul nu permite tragerea asupra unui adversar aflat la o distanţă mai mică de 10 metri“, a spus Paul Asurdoaei.

Airsoft sau simulare militară
Deşi este asemănător cu jocul de paintball, sportul cunoscut sub numele de airsoft, inventat de japonezi în urmă cu 40 de ani, se remarcă prin simularea cât mai reală a unei confruntări militare.

Imagini de la jocurile de paintball şi airsoft

Realismul este dat în primul rând de replicile de airsoft, care simulează în detaliu aspectul şi greutatea armelor de luptă.

Imagini de la jocurile de paintball şi airsoft

Bocancii, combinezonul militar, staţiile de emisie-recepţie şi toate celelalte dotări contribuie la cele 10 kilograme de echipament cu care practicanţii de airsoft se deplasează prin teatrul de război de la Iaşi, respectiv pădurea din Bucium.

Imagini de la jocurile de paintball şi airsoft

O altă deosebire a airsoft-ului faţă de paintball se referă la muniţia folosită, respectiv nişte proiectile de plastic biodegradabil, în greutate de 0,2 grame. Având în vedere că jucătorul atins nu este marcat, el trebuie să aibă onoare şi să se recunoască eliminat din joc.

Imagini de la jocurile de paintball şi airsoft

La fel ca la paintball, scenariile de joc sunt cele cunoscute publicului larg din jocurile pe calculator gen Counter Strike. Astfel, cele două echipe beligerante fie caută să se elimine una pe alta, fie aleg să obţină steagul trupei inamice şi să-l aducă în baza proprie.

Imagini de la jocurile de paintball şi airsoft

Din cauză că nu există cluburi organizate de airsoft în Iaşi, singura cale de a afla când au loc jocuri este de pe forumuri specializate, cum este cel de pe www.airsoftromania.com.

Preţul minim pentru a putea practica airsoft: 600 de lei

Spre deosebire de paintball, cine doreşte să joace airsoft este obligat să-şi achiziţioneze echipamentul de luptă. O investiţie minimă necesară unui începător se ridică la 600 de lei, preţ în care intră replica unui pistol, bocancii, vestonul, pantalonii şi ochelarii de protecţie.

Imagini de la jocurile de paintball şi airsoft

Pentru cei care vor să folosească replica unei arme de asalt, preţul minim al echipamentului urcă până la 800 de lei. „Costul unei replici de puşcă M15A4S poate ajunge şi la 2.000 de lei. O variantă rezonabilă este replica de GMP5, care imită efectul de recul, la preţul de 626 de lei“, a explicat Robert Ianculescu, cel care a adus airsoft-ul în România acum şase ani şi proprietarul celui mai mare magazin de echipament specific din Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite