Iaşi: UPDATE „Reţeaua pisicuţa” ducea o viaţă de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii reţelei au fost aduşi în această după amiază la Tribunalul Iaşi
Membrii reţelei au fost aduşi în această după amiază la Tribunalul Iaşi

Membrii reţelei  „pisicuţa" au reuşit în câteva luni să trăiască pe „picior mare". Cei zece tineri reţinuţi miercuri de procurorii  DIICOT Iaşi şi-au cumpărat autoturisme de lux, imobile, haine şi aparatură electronică performantă.

Ora 23.00 Magistraţii Tribunalului Iaşi au hotărăt ca nouă din membrii reţelei să stea 29 de zile după gratii. În schimb Ovidiu Ibriş nu are voie să părăsească ţara.

Procurorii susţin că tinerii din Bârlad, care au pus pe picioare în numai câteva luni trei grupări de clonare de carduri bancare, au reuşit să adune sume impresionante. Însă banii sustraşi din conturile a peste 50 de persoane din ţară şi străinătate nu stăteau prea mult în buzunarele suspecţilor. Traian Adetu, considerat unul din capii reţelei „pisicuţa" şi-a achiziţionat un BMW cu 90.000 de euro. Alţi membri ai reţelei şi-au cumpărat imobile, haine de firmă, aparatură electronică sau au plecat în excursii în străinătate. „Până în prezent prejudiciul este de de peste 100.000 de euro, urmând ca valoarea totală să fie stabilită după finalizarea cercetărilor. O parte dintre inculpaţi s-au folosit de banii obţinuţi pentru a-şi achiziţiona diverse bunuri", a declarat Cătălin Prisecaru, procuror Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi. Unul dintre tineri a utilizat cardurile clonate pentru a-şi cumpăra chiar şi un bilet la bingo, în valoare de 78,3 lei, iar un altul a preferat să joace banii „câştigaţi" la jocurile electronice.

Au acţionat şi în străinătate

De la sfârşitul anului trecut şi până în martie membrii reţelei au reuşit să monteze „pisicuţe" la bancomate din Iaşi, Bârlad, Focşani, Bucureşti, Galaţi şi Brăila, dar şi în străinătate în ţări precum Marea Britanie, Italia, Noua Zeelandă.Potrivit procurorilor, capii celor trei grupări erau Traian Adetu din Bârlad, Ionel Buşe şi Andrei Zaharia."Una dintre cele trei grupări se ocupa cu preponderenţă de folosirea fără drept a datelor de carduri bancare deţinute în mod fraudulos, carduri ale căror titulari sunt cetăţeni din Germania pentru plata unor bunuri pe care le achiziţionează prin comenzi online de la diverse magazine din ţară", precizează procurorii. Aceştia susţin că inculpaţii urmăreau să monteze dispozitivele pe ATM-urile bancareşi să intercepteze transmisiile de date destinate sistemului informatic al bancomatelor în ziua în care ştiau că angajaţii instituţiilor publice îşi primeau salariile.

George Adetu, Bogadn Bularda, Liviu Adetu, Daniel Bujor, Ovidiu Ibriş, Ionel Buşe, Ştefan Huţuţuc, Marius Ţuţu,  Silviu Mirică şi Andrei Zaharia  au fost duşi astăzi după amiază la Tribunal cu propunere de arestare preventivă. "Clienţii mei au recunoscut că deţineau echipament în vederea clonării cardurilor. Având în vedere poziţia lor procesuală, a probatoriului din dosar şi a limitelor de pedeapsă prevăzute pentru infracţiunile săvârşite ar trebui să fie judecaţi în stare de libertate", a declarat  Bogdan Tufeanu, avocatul lui Ionel Buşe, Bogdan Ţuţu, Silviu Mirică

25 de imobile percheziţionate

În urma descinderilor făcute procurorii au găsit la locuinţele suspecţilor şapte guri bancomat, zeci de dispozitive electronice, 26 de laptopuri, 25.000 de lei, 1.000 de euro, dar şi 800 de lire sterline. La unul dintre suspecţi oamenii legii au găsit o puşcă cu aer comprimat şi peste 100 de alice, dar şi aproximativ 200 de grame de canabis.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite