Ieşenii au ales: Palatul Culturii este simbolul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania lansată de Adevărul de Iaşi a ajuns la final. Palatul Culturii a fost declarat de către ieşeni drept simbolul de necontestat al oraşului, conducând detaşat în preferinţele cititorilor încă din primele zile de vot.

Edificiul care a ajuns să fie identificat cu Capitala Moldovei are o istorie zbuciumată. Locul pe care este amplasat actualul palat a fost ocupat de Curtea Domnească din secolul al XV-lea. Ulterior, în secolul al XVIII-lea, aici a fost constuit între 1806 şi 1912 un palat în stil neoclasic la porunca prinţului Alexandru Moruzi (1806-1812).

Acest palat avea să fie distrus de un incendiu în la finele aceluiaşi secol. În 1906 au început lucrările de restaurare a acestui edificiu. Reparaţiile au durat două decenii. Regele Ferdinand a inaugurat Palatul Culturii în forma actuală în 1926. Structura este construită în stil neogotic flamboyant.

Palatul Culturii conduce în preferinţele cititorilor

Daţi CLICK pe poze pentru o fotogalerie cu Palatul Culturii, simbolul Iaşiului

Pe suprafaţa de aproape 36.000 de metri pătraţi trebuiau să fie construite 365 de camere, câte una pentru fiecare zi din an, dar până la urmă numărul acestora este de 298. 

Printre atracţiile Palatului se numără Sala Voievozilor, unde sunt pictaţi regii şi domnitorii României în stilul frescelor medievale din ctitoriile din Moldova. Tot la etajul I se află sala „Henri Coandă". Nu în ultimul rând, în turnul cu ceas se găsesc opt clopote care, datorită unui mecanism mecanic, reproduceau „Hora Unirii" din oră în oră.

În interiorul Palatului au funcţionat până curând patru muzee din Complexul „Moldova". Aici sunt incluse Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă respectiv Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu".

Din 2008, Palatul Culturii este închis din cauza lucrărilor de restaurare care durează şi în prezent. De asemenea, lângă acest monument istoric se construieşte un complex rezidenţial.

53,03% dintre voturile de pe iasi.adevarul.ro s-au îndreptat spre Palat

Palatul Culturii a condus detaşat în preferinţele ieşenilor care şi-au exprimat opţiunile în cadrul sondajului iniţiat de iasi.adevarul.ro, încă de la începutul perioadei de votare. Impunătoarea clădire a fost votată de 53,03% din repondenţi.

Aceasta este urmată de Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri", care a întrunit doar 24,75% din voturi. Pe cea de-a treia poziţie se situează Biserica „Trei Ierarhi", cu 6,23% din opţiuni, urmată de Teiul lui Eminescu, acesta primind doar 4,92% din voturi. Tot Palatul Culturii conduce şi în sondajul de pe pagina de Facebook a cotidianului „Adevărul" de Iaşi.

Opiniiile cititorilor

67 de persoane au apreciat imaginea clădirii, cu toate că nu sunt încântate de modul în care se realizează reabilitarea acoperişului de la Palat. „Într-adevăr Palatul este simbolul Iaşiului, dar păcat că devine o ruină. Şi tot aşa va ajunge şi Iaşiul", spune Daniela Macarei.

                                                
„Un adevărat simbol al Iaşiului transformat în kitsch. Trist!", este de părere şi Monica Marinescu.


Tot pe Facebook, Palatul Culturii este urmat ca număr de voturi de Teiul lui Eminescu. Acesta a primit 23 de voturi de la cititori.


Poziţia a treia este ocupată de Biserica „Trei Ierarhi", apreciată de 17 ieşeni pentru arhitectură şi decoraţiuni.

„Din punct de vedere istoric există multe alte monumente, dar Palatul este amplasat central şi impresionează prin dimensiuni şi dotări. Aici avem patru muzee importante precum şi o bibliotecă impresionantă", susţine Vasile Munteanu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Iaşi.

Simbolul Iaşiului, va intra în peropada 11 - 12 septembrie în competiţia naţională pentru alegerea monumentului care reprezintă cel mai bine România.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite