Impactul stresului asupra sănătăţii pielii. Sfatul specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Stresul ne poate da peste cap întreaga viaţă, dar poate lăsa urme şi pe pielea noastră. Modificările sunt uşor de recunoscut, pielea reacţionând atunci când stresul afectează tegumentele, spun specialiştii. După un an de pandemie, medicii dermatologi spun că 15% dintre pacienţii COVID au manifestat afecţiuni cutanate.

Oboseala excesivă, anxietatea şi tensiunile se pot reflecta pe piele. Când stresul este intens sau durează o perioadă lungă de timp, pielea noastră are de suferit, iar efectele sunt vizibile cu ochiul liber. 

Pandemia COVID-19 şi impunerea anumitor restricţii reprezintă un factor major de stres atât pentru adulţi, cât şi pentru copii sau adolescenţi. În context, specialiştii vin cu câteva sfaturi. 

Potrivit acestora, modificările sunt uşor de recunoscut, pielea reacţionând atunci când stresul afectează tegumentele. 

„În această perioada pielea noastră a avut suferinţe din cauza stresului şi acest lucru în general este uşor de recunoscut pentru fiecare dintre noi. Dacă stresul este la cote maxime, modificările de la nivelul pielii apar rapid şi le recunoaştem. 

Dacă stresul este unul prelugit, efectul lui cumulativ la nivelul tegumentului se developează altfel. Aici explicăm apariţia diferitelor dermatoze, care nu numai că se înrăutăţesc în perioada de stres, dar nici nu au evoluţie favorabilă spre vindecare, pentru că stresul la rândul lui împiedică vindecarea leziunilor cutanate”, a spus prof. univ. dr Laura Gheucă Solovăstru, dir. dep. Dermatologie UMF Iaşi, pentru telem.ro.

Pacienţii COVID-19 manifestă afecţiuni cutanate

După un an de pandemie, medicii dermatologi spun că 15% dintre pacienţii COVID 19 au manifestat afecţiuni cutanate.

„Avem câteva date suficietnte care ne permit să afirmăm că infecţia cu COVID-19 poate să se developeze la nivelul tegumentului. Sunt leziuni la nivelul pielii, care sunt sugestive pentru infecţia COVID-19. Şi nu sunt puţine. Începând de la simpla înroşire a pielii, cu pete mici, multe care sunt diseminate pe întreg organismul, terminând cu leziuni de tip aspect degerătură, care apare la extremităţi, adică la degetele de la mâini şi de la picioare, la vârful nasului, alte leziuni care imită acneea, leziuni cu puroi, diseminate nu numai pe faţă, ci şi pe trup”, mai spune 

prof. univ. dr Laura Gheucă Solovăstru.

Un alt aspect important asupra căruia medicii specialişti atrag atenţia este reprezentat de produsele de curăţare şi dezinfectanţie, care pot produce modificări asupra tegumentului dacă nu sunt folosite corespunzător. 

Specialiştii recomandă ca după folosirea repetată a dezinfectantului, să spălăm mâinile cu un săpun blând, să aplicăm o loţiune emolientă şi să dăm posibilitatea pielii să îşi refacă resursele de care are nevoie.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Şoşoacă, ironizată pe Facebook după ce a postat o fotografie în care Donald Trump i-ar fi oferit susţinerea după excluderea din AUR

Buget 2021: Salariile bugetarilor, îngheţate la nivelul de anul trecut. Ce sporuri dispar şi cum se recompensează orele suplimentare

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite