Incidente şi orgolii politice la lansarea studiului de fezabilitate pentru primul spital regional din ţară. Primarul din Iaşi n-a avut loc la prezidiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conferinţa de lansare a SF de la SPU
Conferinţa de lansare a SF de la SPU

O delegaţie de specialişti europeni a prezentat vineri, la Iaşi, studiul de fezabilitate pentru Spitalul Regional de Urgenţe, primul din cele trei făcute din fonduri europene şi împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii.

Un moment catalogat de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, ca fiind „istoric“ nu a fost lipsit de incidente, tensiunile dintre primarul Mihai Chirica şi şeful Consiliului Judeţean, Maricel Popa fiind foarte vizibile.

La întâlnirea organizată de Consiliul Judeţean la Palatul Culturii vineri au luat parte oficialii Băncii Europene de Investiţii, ai Ministerului Sănătăţii, ai Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, dar şi şefii judeţului şi Primăriei Iaşi, care au gestionat proiectul la nivel local. 

Deşi Primăria Iaşi este cea care a oferit terenul de 12 hectare pe care va fi construit viitorul Spital Regional şi va asigura construcţia căilor de acces spre această unitate medicale ce va deservi întreaga Regiune de Nord-Est, primarul Mihai Chirica nu a fost aşezat iniţial la prezidiu, fiind trimis în primul rând alături de parlamentari şi şefi de consilii judeţene din regiune. Totuşi la începutul conferinţei Popa l-a invitat pe Chirica să ia loc la prezidiu, unde i s-a pus în grabă un scaun la capătul mesei, dar edilul a refuzat vizibil iritat. Ulterior, primarul Chirica nu a participat nici la conferinţa de presă. Tensiunile între primarul Mihai Chirica şi şeful CJ, Maricel Popa sunt mai vechi şi au legătură cu excluderea edilului din PSD Iaşi. 

Momentul a fost taxat de Chirica în discursul său din timpul şedinţei de prezentare: „Nu contează cine va tăia panglica, important este ca acest proiect să se facă. Şi o să se facă, chiar dacă va trebui să stau în aceeaşi casă cu domnul Popa“. 
 

Consultanţii europeni care au lucrat la primul Spital Regional de Urgenţe din ţară au prezentat în linii mari investiţia cu fonduri europene. Astfel, din cauza condiţiilor de sol şi a costurilor limitate, SPU va avea cinci etaje şi se va întinde pe o suprafaţă totală de peste 113.000 mp. „O spun cu toată convingerea, este un moment istoric. După ani de tergiversări şi proiecte nefinalizate, ne aflăm în faţa unei certitudini.Spitalul Regional Iaşi se face. Este foarte onorant că putem lansa această aplicaţie, iar acest lucru este posibil datorită implicării autorităţilor locale: Consiliul Judeţean şi Primăria Iaşi au fost parteneri de nădejde fără de care nu puteam finaliza acest proiect“, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. 

SPU fi structurat în şase mari centre, iar cel mai important va fi cel de traumatologie. Un alt element de noutate va fi spaţiul destinat copiilor internaţi în SPU care vor putea sta în condiţii moderne alături de părinţii lor. „Acest spital va veni cu o noutate pentru sistemul de sănătate românesc. Va fi structurat pe secţii grupate în jurul afecţiunilor corpului uman. Spre exemplu, vom avea într-un singur loc specializări legate de afecţiunile de la nivelul capului“, au explicat oficiali ai Ministerului Sănătăţii. 

Vor fi două căi de acces rutier, dar şi heliport. Pentru ca pacienţii să se recupereze mai uşor, unitatea medicală va avea grădini şi parcuri. 

Din fonduri europene, la nivel naţional vor fi construite trei spitale regionale la Cluj, Craiova şi Iaşi, acesta din urmă fiind cel mai avansat. Valoarea estimată a fiecărui spital este de peste 320 de milioane de euro, din care 50 sunt alocaţi de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Spitalul din Iaşi va avea 850 de paturi şi ar trebui finalizat până în decembrie 2023.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite