Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Instalaţie-manifest expusă la Iaşi: baraje anti-tanc folosite de militarii din Ucraina ca sistem de apărare VIDEO

0
20 May 2022 18:53:31
Autor: Alina Batcu
FOTO Arhiva RCW
FOTO Arhiva RCW

Este lucrarea unui artist ucrainean compusă din 16 baraje anti-tanc folosite de militarii din Ucraina ca sistem de apărare în războiul cu Rusia.

The Movable Circle (Cercul Mişcător - n.r.), instalaţie-manifest semnată de artistul Nikita Kadan, realizată în Kiev în luna martie a acestui an, este expusă în Capitala Moldovei, la Iaşi. Se întâmplă în perioada 20 - 30 mai, în cadrul Romanian Creative Week, ediţia a II-a. 
 
Lucrarea a fost inaugurată vineri, 20 mai, în prezenţa celor două curatoare ale expoziţiei – Marlene Herberth şi Elena Viziteu (Ionescu). 
 
Artistul ucrainean a fost prezent la evenimentul de la Iaşi printr-un mesaj pe care l-a transmis prin intermediul celor două curatoare.
 
„Aceste 16 baraje anti-tanc, care sunt o imagine uzuală a războiului, compun instalaţia lui Nikita Kadan, expusă în cadrul proiectului Manifest of Now, parte a RCW 2022. Aceste baraje se folosesc, încă din 1930, în războaie. Artistul a ales această structură circulară pentru a forma o pictogramă, care are rolul să-i atenţioneze pe cei care trec pe lângă ea şi să-i îndemne la un moment de meditaţie asupra pericolului care este aproape. Pe de altă parte, Nikita Kadan a dorit ca această pictogramă să aibă rol de amuletă de protecţie a Iaşului”, a declarat Marlene Herberth, curatoare. 
 
Născut la Kiev, în 1982, Nikita Kadan, care trăieşte războiul chiar din capitala Ucrainei unde locuieşte şi în prezent, abordează pictura, grafica şi instalaţiile, adesea în colaborări interdisciplinare cu arhitecţi, sociologi şi activişti pentru drepturile omului.
 
  

Vă recomandăm să citiţi şi:

Ororile războiului, surprinse de camera video purtată de un medic din Mariupol. Cum a reuşit femeia, capturată de trupele ruse, să publice imaginile
 
Noi informaţii în cazul muncitorilor omorâţi într-un apartament din Oneşti. Soţia criminalului l-a încurajat: „Omoară-i, că şi noi am suferit!”
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările