Interlopii alchimişti din Iaşi. Schema prin care un bijutier transforma tinichelele de alamă în aur de 18 karate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru persoane au fost arestate la Iaşi într-un dosar de înşelăciune a cărui dimensiune nu este, încă, cunoscută în totalitate. Mai multe case de amanet au fost păgubite după ce au cumpărat verighete de alamă spoite cu aur, însă există bănuiala că şi oameni simpli ar fi putut fi păcăliţi, deoarece unul dintre suspecţi vindea atât într-un magazin din centrul Iaşului, cât şi pe Emag.

Investigaţia de la Iaşi a demarat după ce o casă de amanet din municipiu a reclamat la Poliţie că un bărbat pe nume Ovidiu C. nu a mai revendicat o pereche de verighete de aur de 18 karate. Bijuteriile, pentru care firma de amanet oferise peste 2.300 de lei, au fost trimise la topit şi atunci s-a descoperit că, sub un strat aur, verighetele erau confecţionate, de fapt, din alamă.

Sesizări similare au început să curgă la finalul verii şi de la alte case de amanet, anchetatorii din Iaşi dându-şi seama că au de-a face cu o reţea de escroci. Nu a fost simplu să ajungă la ei deoarece membrii grupării nu mergeau ei la amanet, ci determinau persoane defavorizate, unele de etnie romă, pentru a lăsa amanet tinichele spoite cu aur.

Mergând pe urma „săgeţilor”, poliţiştii au ajuns la un cetăţean turc, care deţine, alături de fratele său, o bijuterie în centrul Iaşului. Mizgin Yalcin, zis Enes (31 de ani), conduce Astoria Gold Silver SRL, firmă cu puncte de lucru în Iaşi, Botoşani şi Suceava, dar care vinde şi pe market-place-ul de la eMag.


Magazinul din Iaşi la care lucra bărbatul FOTO Ionuţ Benea

Imagine indisponibilă

Rolul interlopilor

Yalcin nu lucra singur, susţin surse judiciare, ci cu membri ai unor comunităţi ţigăneşti din Grajduri şi Iaşi. Din municipiu, ajutoarele turcului erau membri ai clanului interlop Tănase. Astfel, Daniel Stănescu, zis „Mureş” şi Vijai Neagu erau cei care achiziţionau, cu ştiinţă, verighetele contrafăcute de bijutierul Yalcin. Ulterior, cei doi apelau la un alt treilea palier al grupului, format din Florin Neagu şi Amador Tănase. 


Florin Neagu şi tatăl său, Vijai FOTO Ionuţ Benea

Imagine indisponibilă

Aceştia identificau „săgeţile”, acele persoane care lăsau efectiv amanet bijuteriile. În afară de Amador Tănase, care nu a fost găsit, ceilalţi patru au fost reţinuţi. Amador Tănase este fiul lui Cosmos Tănase, lider interlop ieşean, condamnat în trecut pentru trafic de cocaină.

Acum două zile, o echipă de poliţişti condusă de un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi a efectuat mai multe percheziţii în acest caz. „În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat mai multe mijloace materiale de probă. 9 persoane au fost conduse la audieri, iar în baza probatoriului administrat în cauză, patru persoane au fost reţinute de poliţişti, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore”, au precizat poliţiştii ieşeni. Joi, 28 noiembrie, cei patru reţinuţi au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile. 

Până la acest moment, la dosar sunt exemplificate doar cazurile firmelor de amane care au fost păcălite, peste 10 perechi de verighete false fiind descoperite în circuitul comercial. Alte bijuterii contrafăcute au mai fost găsite şi la percheziţii şi e de aşteptat ca, în perioada următoare, să fie depuse şi alte plângeri.



Escrocheria pusă în practică de bijutierul Yalcin era simplă. Pentru a nu fi prins, turcul ar fi „îmbrăcat” bijuteriile de alamă cu o cantitate de aur mai mare decât în cazul spoielilor cunoscute de pe piaţă. Yalcin ar fi adăugat o grosime de aur de 2 microni, faţă de spoiala obişnuită de 0,5. Ieri, magazinul acestuia din centrul Iaşului era închis iar la număruld e telefon public nu ne-a răspuns nimeni. 

Imagine indisponibilă
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite