Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Interlopii Clămparu şi Corduneanu, mutaţi pe ascuns din Penitenciarul Iaşi imediat după răscoala din închisori

3
21 Sep 2016 19:06:14
Autor: Ionuţ Benea
Adrian Corduneanu a fost mutat din Penitenciarul Iaşi imediat după proteste FOTO Facebook/Adrian Corduneanu
Adrian Corduneanu a fost mutat din Penitenciarul Iaşi imediat după proteste FOTO Facebook/Adrian Corduneanu

Adrian Corduneanu şi Ioan Clămparu, doi dintre cei mai temuţi interlopi români, au fost mutaţi din Penitenciarul Iaşi deoarece reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au suspiciuni că ar fi fost instigatori în timpul protestelor de acum câteva săptămâni din Penitenciarul Iaşi.

Doi dintre cei mai periculoşi interlopi sunt încarceraţi în sistemul penitenciar din România au fost transferaţi cu discreţie de către şefii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) după protestele care au avut loc în închisorilor româneşti, în luna iulie.

Adrian Corduneanu, adjunctul clanului interlop cu acelaşi nume de la Iaşi, dar şi Ioan Clămparu, considerat unul dintre cei mai periculoşi proxeneţi din Europa, au fost transferaţi la sute de kilometri distanţă de fostele lor locuri de deţineri, fiind suspectaţi că ar fi instigat deţinuţi să protesteze. Interlopii se aflau încarceraţi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi, adică închisoarea de la care au pornit manifestările deţinuţilor.

“Ar putea să producă evenimente negative de răzvrătire”

Surse din sistemul penitenciar au precizat pentru „Adevărul” că, încă din timpul protestelor, sute de deţinuţi din ţară au fost mutaţi între diferite penitenciare din România. ANP a realizat un plan de măsuri prin care a stabilit măsurile pentru înăbuşirea protestelor, acest plan fiind transmis şi Curţilor de Apel din ţară pentru a putea amâna dosarele la care deţinuţii transferaţi sunt implicaţi.

Printre aceştia, se numără şi Adrian Corduneanu şi Ioan Clămparu (foto jos) despre care, într-un document oficial obţinut de „Adevărul” se precizează: „Din informaţiile existente la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a Planului de măsuri transmis către Curţile de Apel a rezultat că există posibilitatea ca deţinuţii transferaţi în anumite unităţi în următoarea perioadă de timp ar putea să producă evenimente negative de răzvrătire, revolte sau alte tipuri de abateri disciplinare”.Soţia lui Adrian: „E torturat”

Din acest motiv, Adrian Cordunean a fost transferat la peste 660 de kilometri de Iaşi, la Arad, în timp ce Clămparu la Aiud. Decizia de transfer i-a revoltat pe apropiaţii lui Adrian Corduneanu, care spun că autorităţile ar fi acţionat „abuziv” în acest caz. Rudele neagă orice implicare pe care Corduneanu ar fi avut-o în protestele deţinuţilor de la Iaşi. Ramona Corduneanu, soţia interlopului, susţine că totul s-a întâmplat pe 6 septembrie. În acea zi, Ramona Corduneanu spune că reprezentanţii Penitenciarului Iaşi i-au aprobat o vizită conjugală în jurul orei 15.00, lucru care nu s-ar fi întâmplat dacă Adrian Corduneanu (foto jos, alături de soţia Ramona) ar fi avut probleme disciplinare.

„În acea seară, deşi nu avusese nicio problemă în penitenciar, drept dovadă că s-a aprobat şi vizita conjugală, l-au luat pe el şi pe Clămparu şi i-au dus mai întâi la Gherla, unde cei de acolo nu au vrut să îi primească. După aceea au mers la Aiud, unde l-au primit doar pe Ioan Clămparu. Pe Adrian l-au dus la Arad, unde e şi acum. În felul acesta i se încalcă dreptul la alimentaţie. Vor să îl ducă la disperare, să facă ceva. E tortură ce se întâmplă. Ca să nu mai spun cât cheltuie statul cu aceste drumuri”, susţine Ramona Corduneanu.

Cazul lui Corduneanu a ajuns la ministrul Prună

Asociaţia Europeană pentru Susţinerea Drepturilor Omului – Combaterea Discriminării şi Corupţiei a trimis mai multe memorii, inclusiv ministrului Justiţiei, Raluca Prună. În documentul respectiv, reprezentanţii asociaţiei spun că transferul lui Adrian Corduneanu s-a făcut fără „motive legale”, fără a-i fi anunţată familia şi în ciuda faptului că acesta are afaceri judiciare la Iaşi.

„Cum ar putea avocatul ales care îl reprezintă şi care este din Baroul Iaşi să îl consilieze şi împreună să formuleze o apărare pertinentă, legală şi eficientă dacă inculpatul se află la Arad. De asemenea, situaţia este foarte grea şi pentru familia acestuia care se află în Iaşi, ea devenind astfel o victimă colaterală a sistemului”, se arată în scrisoarea adresată de asociaţie ministrului Raluca Prună şi prin care i se cere acestuia să rezolve problema.

Adrian Corduneanu a fost arestat în luna aprilie fiind acuzat de şantaj. El a fost reţinut alături de un prieten, după ce, spun procurorii, ar fi şantajat un agent de vânzări din oraş. Adrian Corduneanu a fost condamnat la trei ani de puşcărie într-un dosar în care mai mulţi membri ai clanului său au fost acuzaţi de fapte de crimă organizată. Decizia nu este însă definitivă şi a fost atacată cu Apel.

La rândul său, Ioan Clămparu execută o pedeapsă de 11 ani şi 8 luni de închisoare, după ce a fost acuzat de autorităţile din Spania că ar fi condus cea mai vastă reţea de trafic de carne vie din Europa, ce se întindea atât în ţara iberică, dar şi în alte state din Vestul Europei. Clanul lui Clămparu i-a uluit pe spaniol prin violenţa de care dădea dovadă, determinându-i pe jurnalişti să îl numească cel mai periculos proxenet din Europa. În Spania, Clămparu are o condamnare de 30 de ani.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

mahatma
21.09.2016, 19:57:56

Sper ca avest

Utilizator Adevărul
21.09.2016, 23:34:30

Comentariu considerat abuziv.

mahatma
21.09.2016, 19:59:22

Sper ca acesti stalpi ai societatii si rudele lor atat de respectabile sa fie ata de zdruncinati incat "sa faca ceva", o nebunie!

Modifică Setările