INTERVIU Dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru: „S-a dublat numărul persoanelor care se adresează spitalului din cauza dependenţei de cafea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cofeina este unul dintre cele mai utilizate droguri de pe Pământ, arată Societatea Americană de Chimie, fiind prezentă atât în cafea, cât şi în ceaiuri, sucuri,ciocolată sau unele medicamente. Deşi cofeina este cunoscută pentru multiplele sale beneficii, consumată în exces poate deveni extrem de dăunătoare.

Dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola”, spune că în ultima perioadă numărul persoanelor care au cerut ajutor specializat din cauza unei intoxicaţii cu cofeină a crescut.  

„Adevărul”: Care sunt primele semne ale dependenţei de cofeină?

Dr. Petronela Nechita: Primele semne care ne atrag atenţia că există un exces al consumului de cofeină, că aceasta este într-o cantitate prea mare în organism, sunt tahicardia, tulburări somnului, scaderea capacităţii de concentrare, apariţia anxietăţii şi a migrenelor, instalarea iritabilităţii, apariţia durerilor musculare şi greaţă. Aceste semne încearcă să ne spună practic că am consumat o cantitate mult prea mare de cafea în ziua respectivă.

Ce schimbări produce cofeina în corpul nostru atunci când o consumăm în cantităţi mari?

Atunci când consumăm multă cofeină apare o intoxicare a organismului, indiferent dacă o luăm din cafea, sucuri, energizante sau ceaiuri. Deşi majoritatea persoanelor asociază cofeina cu cafeaua, aceasta este un drog care se ia şi în alte alimente precum ciocolata, energizantele, sucurile, ceaiuri.

Care sunt efectele pe care aceasta le are asupra sănătăţii?

Pe termen lung, cafeaua consumată în exces poate duce la diverse afecţiuni cum ar fi ulcerul sau gastrita. Cafeina poate avea şi efecte benefice asupra organismului, consumată în doze corespunzătoare. Conform studiile, consumul de cafea scade riscul apariţiei diabetului zaharat de tip II. Pe lângă faptul că dacă consumăm zilnic cafea, dimineaţa, aceasta ne energizează şi ne dă un strop de forţă şi de energie zilnică.

Ce cantitate de cafea ar trebui să consumăm zilnic?

Un individ ar trebuie să consume zilnic până la maxim 400 mililitri de cafea, iar o femeie însărcinată sau care alăptează nu ar trebuie să depăşească mai mult de 200 mililitri pe zi, pentru a nu fi nociv pentru făt. În cazul femeilor însărcinate, care sunt consumatoare de cofeină, nu este indicată renunţarea bruscă la cafea deoarece se spune că fătul suferă un sevraj.

Ce se întâmplă cu organismul când renunţăm la cafea?

În cazul în care renunţăm brusc la cofeină apar acele simptome de sevraj. Acestea se fac simţite cam la 10-12 ore din momentul în care s-a întrerupt total consumul de cafea şi pot persista până la 2-3 zile. Acestea implică dureri de cap, ameţeli, stare de oboseală, iritabilitate, senzaţia de greaţă şi arată că organismul îşi cere dreptul şi vrea doza de cafea.

A crescut numărul dependenţilor de cafea?

Da, anul trecut, în 2018, s-a înregistrat o creştere a numărului de pacienţi comparativ cu 2017. Cred că s-au dublat persoanele care s-au adresat Institutului de Psihiatrie „Socola” din cauza dependenţei de cafea. Numărul foarte mare de indivizi care vin şi ne cer ajutorul sunt cei care ajung însă în ambulatoriile de specialitate, căci evită de regulă Spitalul de Psihiatrie. Ei caută sprijin în sistemul privat, pentru terapie şi reeducare, pentru reducerea consumului de cafea.De cele mai multe persoane se prezintă la spital fie cu sevraj, fie cu o intoxicare cu cafea. Acest drog este integrat în obiceiurile noastre şi în rutina noastră, deoarece cafeaua este cel mai utilizat „drog” de pe planetă, pentru că efectele negative nu îi sunt recunoscute şi este acceptabil din punct de vedere social.

Câţi pacienţi aţi avut  în ultima perioadă?

În Institutul de Psihiatrie „Socola” au ajuns puţini, dar în ambulatorul de specialitate am avut mult mai mulţi, în jur de 30-50 de pacienţi. Aici sunt puţini, cred că în 2018 au fost în jur de şase pacienţi efectiv cu intoxicaţie cu cofeină. Un caz mai grav, pe care mi-l amintesc, a fost cel al unei unei paciente care a lucrat în străinătate o perioadă mai lungă, în două locuri, şi consuma între 8 şi 10 ceşti de cafea . Consuma foarte multă şi spunea că nici nu putea să reziste la muncă fără cafeaua care să o ţină trează şi în formă, să poată să muncească atâtea ore. Aceasta s-a întors în ţară şi a cerut ajutorul pentru reducrea dozelor. Deci practic, în cazul dependenţei de cofeină, pacientul este educat să-şi recunoască simptomele de sevraj şi să-şi reducă dozele. Dacă nu reuşeşte singur acasă, este sprijinit în spital, sub supraveghere. Noi reducem datele şi treptat scădem numărul ceştilor.

Citiţi şi:

INTERVIU Antoniu Petriş, medic primar cardiolog: „Modul de tratament al infarctului poate să inducă o mare schimbare de destin pentru pacient“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite