Ion Solcanu, cel mai influent baron PSD din istoria Iaşiului: "Salut decizia lui Iohannis de a nu târgui voturile electoratului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul senator Ion Solcanu, într-un interviu acordat cotidianului "Adevărul" în 2008
Fostul senator Ion Solcanu, într-un interviu acordat cotidianului "Adevărul" în 2008

Ion Solcanu, liderul PSD care a condus judeţul Iaşi cu mână de fier, atât sub Ion Iliescu, cât şi sub Adrian Năstase, "a ieşit de la naftalină" pentru a aprecia pozitiv prestaţia candidatului ACL la preşedinţie, Klaus Iohannis.

Ion Solcanu (71 de ani) a fost timp de 18 ani cel mai puternic om din Iaşi. Într-o vreme în care singurul adversar politic redutabil era Constantin Simirad, senatorul Solcanu (demnitate pe care a ocupat-o între 1990 şi 2008) a controlat absolut orice "mişcare" în administraţia publică.

Ajuns senator, Solcanu a ocupat de-a lungul timpului funcţiile de preşedinte al Comisiei de Politică şi Drepturile Omului (1990-1992) şi al Comisiei de Învăţământ şi Cercetare (1992 - 1994). În perioada 1994-1996 a fost vicepreşedinte al Senatului, iar după 1996 a făcut parte din Comisia de Cultură şi Mijloace de Informare în Masă. După alegerile din 2000, a fost ales şeful grupului PDSR din Senat, urmându-i în această funcţie mentorului său, Ion Iliescu. În ciuda tuturor acestor funcţii, ieşenii nu au multe motive să fie multumiţi de activitatea senatorului. Influenţa sa la centru nu s-a materializat în lobby pentru prea multe proiecte ale comunităţii.

Deşi l-a avut mentor pe Ion Iliescu, Solcanu a fost preluat cu încredere şi de Adrian Năstase, în mandatul căruia puterea senatorului la Iaşi a atins apogeul.

Umilinţă pentru membrii PSD

Potrivit site-ului internet al Senatului, Solcanu a făcut în legislatura 2000-2004 doar 19 declaraţii politice, nici una în legătura cu Iaşiul.

Solcanu şi-a cîştigat respectul prin modul autoritar în care a condus filiala locală a social-democraţilor, sub toate denumirile sale: FSN, PDSR sau PSD. Un aspect edificator în acest sens s-a consemnat in 2000, la sedinţa în care a fost votată noua conducere a Consiliului Judeţean Iaşi.

Neavând încredere în votul consilierilor PDSR, Solcanu i-a supus atunci unei umilitoare dovezi de loialitate. Pentru a face dovada unităţii de partid, consilierii au trecut rând pe rând prin faţa senatorului, prezentându-i modul în care au votat.

Nu a fost un episod singular. În 2005, la putin timp după demisia din PSD a lui Traian Dobre, Solcanu i-a adus pe ceilalţi parlamentari ai filialei în faţa presei, unde i-a pus să promită solemn că nu vor dezerta din partid.

Afaceri cu cântec

S-a îngrijit să nu-şi implice numele în mod direct în afaceri, ci prin interpuşi. Cu toate acestea, a fost implicat în câteva scandaluri, nelămurite nici până astăzi.

În 2005, a primit un credit de 100 de milioane de lei de la defuncta Bancorex. După ce banca a intrat în faliment, AVAB a întocmit o listă cu cei care au primit credite extrem de avantajoase din partea societăţii. Printre „fericiţii" debitori se afla şi Ion Solcanu. Dobânda creditului era fixă, de 18% pe an, cu mult sub cele 32 de procente ale ratei inflaţiei din acel moment.

Mai mult chiar, rata inflaţiei a ajuns, în anii imediat următori, cu mult peste dobânda plătita de senator. Solcanu trebuia să returneze banii în 20 de ani, într-o perioadă în care băncile ofereau o perioadă de rambursare de maxim 5 ani. AVAB a început atunci să execute silit mai mulţi debitori ai „creditului minune". În mod ciudat, numele lui Solcanu nu a apărut niciodată pe lista celor urmăriţi.

O altă afacere cu cântec este cea din 2003, când Solcanu a cumpărat 3 hectare de teren în zona rezidenţială Bârnova, pe care l-a vândut în anul următor omului de afaceri ieşean Nelu Prisecaru, patronul societăţii Conex, unul dintre cei mai bogaţi ieşeni. Profitul obţinut s-a ridicat la 2,5 miliarde de lei vechi.

"Tatăl" politic al lui Gheorghe Nichita, actualul baron PSD de Iaşi

De numele lui Solcanu se leagă şi intrarea în politică a lui Gheorghe Nichita. Senatorul este cel care l-a scos la lumină în 2000 şi l-a prezentat drept un viitor tânăr strălucit, proaspăt transferat de la PD.

Tot în culisele PSD s-a stabilit şi succesorul lui Simirad, iar cel care l-a impus pe Gheorghe Nichita în scaunul de şef al Primăriei a fost influentul senator Ion Solcanu, preşedintele de atunci al PSD Iaşi. În prima fază, în iunie 2003, Gheorghe Nichita a fost numit viceprimar, procedură obligatorie pentru ca pe 28 octombrie 2003 Constantin Simirad să-i poată lasă moştenire, cu titul de interimat, şefia Primăriei Iaşi. Alegerile au avut loc abia în iunie 2004, iar cele şapte luni avute la dispoziţie i-au permis lui Nichita să se organizeze astfel încât să-l învingă cu un scor confortabil pe contracandidatul de la PD, Dan Cîrlan.

Ulterior, Nichita avea să-l trădeze "graţios" şi să-l îndepărteze de la şefia filialei locale, în 2006. Odată cu venirea la putere a lui Mircea Geoană, senatorul şi-a pierdut influenţa şi la Bucureşti, iar în 2008 şi-a dat demisia din PSD.

De atunci, de numele senatorului s-a mai auzit extrem de rar. Una dintre ştiri, din martie 2011, este legată de faptul că fostul senator Ion Solcanu şi-a dublat pensia în instanţă. El a dat în judecată Casa Judeţeană de Pensii şi a cerut anularea deciziei privind recalcularea pensiilor speciale. El a avut câştig de cauză şi a obţinut majorarea pensiei de la 2.800 de lei la 5.660 de lei.

Declară că are o moşie la ieşirea din Iaşi, unde locuieşte în vila de 1,3 milioane de lei şi se ocupă de cultivarea viţei de vie. Se mai ştie că-şi conduce cu discreţie bolidul de lux Lexus şi că are o colecţie impresionantă de lucrări de artă. De altfel, după terminarea mandatelor politice s-a întors la catedră la Universitatea "Al. I. Cuza", unde a predat Istoria Artei Româneşti.

Într-o declaraţie din 2011, pentru jurnalul.ro, Solcanu desfiinţa actuala structură de conducere a PSD. "N-aş colabora cu unii oameni de lânga Ponta pe care i-a adus Geoană. Moldovan, purtător de cuvânt la partid, abia ştie să scrie. Mulţi sunt lingăi. Pupincurismul ia dimensiuni îngrijoratoare. Nu-s promovaţi oamenii de ţinută, de opinie, ci aceia care se fac preş. În curând, PSD-ul se va numi PSD-escu!", a apreciat fostul lider PSD.

Solcanu a revenit în forţă în urmă cu câteva zile, când a declarat pentru un cotidian local că Ponta nu l-a convins să-i dea votul. În schimb, a lăudat atitudinea lui Klaus Iohannis. "Nu e coaptă concepţia românului. Domnul Iohannis e un tip de or­dine, un om al lucrului bine făcut, după cum bine şi-a ales şi sloga­nul. Dar, pentru români, el e neamţ. (...) Dar, ca să fiu sincer, salut decizia lui Iohannis de a nu târgui voturile electoratului", a declarat Solcanu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite