Istoria prezervativelor: când au apărut produsele-minune şi cum s-au protejat bărbaţii în timpul sexului cu intestine de animale sau ţesut din broasca ţestoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prezervativelor din latex au apărut la mijlocul secolului XIX FOTO Hepta
Prezervativelor din latex au apărut la mijlocul secolului XIX FOTO Hepta

Unul dintre cele mai celebre produse ale timpurilor noastre ascunde în spate o istorie zbuciumată, raportată la tehnologie sau ideologia creştină. Popularitatea prezervativului a crescut foarte mult după ce omenirea a aflat că poate ajuta la evitarea contactării virusului HIV.

Produs nelipsit din farmaciile de astăzi, prezervativul, într-o formă similară celei cunoscute în prezent, a apărut la mijlocul secolului al XIX-lea, fiind inventat de o companie de cauciucuri. Există însă imagini descoperite de istorici care atestă că produse asemănătoare prezervativelor erau folosite încă de acum 3.000 de ani, în Egipt. Mai târziu, în Imperiu Roman, se fabricau prezervative despre care unii istorici spun că ar fi fost făcute din ţesutul muşchilor celor căzuţi pe câmpurile de luptă.

În anul 1.500 înaintea erei noastre, în Creta se folosea vezică de oaie pe post de prezervativ, pentru ca în secolul 10 după Hristos, în China, o hârtie de mătase înmuiată în ulei să fie folosită pentru protecţia sexuală. În Japonia acelor vremuri se foloseau prezervative confecţionate din carapace de ţestoasă sau din coarnele animalelor.

Când au apărut prezervativele din latex

Cele mai vechi prezervative din lume au fost descoperite la temelia Castelului Dudley de linga Birmingham, Anglia. Potrivit sexdex.ro aceste prezervative erau confecţionate din intestine animale sau de peşte şi datau de la 1640. Aceeaşi sursă notează că istoricii au păreri diferite cu privire la provenienţa denumirii prezervativelor. ”Unii susţin că un anumit «Dr. Condom» îl aproviziona pe regele Carol al II –lea al Angliei cu o teacă ce era confecţionată din ţesut animal şi care servea regelui drept prezervativ, pentru a nu contracta boli venerice de la prostituate şi pentru a nu zămisli copii nelegitimi. Alţii susţin că acest cuvânt îşi are originea în numele unui «Dr. Condon» (în limba engleză, condom înseamnă prezervativ) sau a unui «Colonel Cundum». Este mult mai probabil ca originea acestui cuvint să fie în limba latina, «condon», care semnifica recipient”, mai arată sexdex.ro

Primele prezervative asemănătoare celor aflate pe piaţă astăzi au fost fabricate în 1844 de către Charles Goodyear. Controverse referitoare la folosirea prezervativelor au apărut încă de la începutul secolului XX. În special asociaţiile creştine au militat pentru interzicerea utilizării oricăror mijloace de contracepţie. „În al II–lea Război Mondial, conducătorii militari au avut o atitudine mult mai realistă în legătura cu prezervativele. Fiind îngrijoraţi de soarta soldaţilor, care ar fi putut fi infectaţi cu boli cu transmitere sexuala şi ar fi putut infecta şi soţiile, conducătorii militari au trecut la o campanie de promovare agresivă a prezervativelor. Filmele de promovare şi de educare conţineau îndemnul adresat soldaţilor: «Nu uita – pune-ţi- l înainte să o bagi»”, mai arată sexdex.ro. Identificarea virusului HIV a determinat mare parte a populaţiei să înţeleagă utilitatea prezervativului, campaniile de promovare ale acestuia crescând vertiginos.
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite