Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Justiţia îl strânge cu uşa pe şeful medicilor din România: două dosare penale, confirmate aproape simultan de judecători

4
29 Jul 2014 20:45:37
Autor: Ionuţ Benea
Vasile Astărăstoae este unul dintre medicii din România cu cele mai multe dosare penale pe numele său FOTO Adevărul
Vasile Astărăstoae este unul dintre medicii din România cu cele mai multe dosare penale pe numele său FOTO Adevărul

Continuă problemele cu legea pentru medicul Vasile Astărăstoae, şef al Colegiului Medicilor din România. Cele două rechizitorii întocmite de procurori pe numele său, unul pentru fapte de corupţie şi unul pentru conflict de interese, au fost confirmate recent de judecători urmând ca în perioada următoare să înceapă procesele pe fond.

Vasile Astărăstoae, şef al Colegiului Medicilor din România, dar şi rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, este inculpat în două dosare penale. 

Unul dintre acestea, în care există suspiciuni de fapte de corupţie, se află pe rolul Tribunalului Suceava iar judecarea sa a fost stagnată până acum din cauza unor strămutări succesive. 
 
Recent, Tribunalul Suceava a scos dosarul din camera preliminară a instanţei, ceea ce înseamnă, potrivit noului Cod Penal, că rechizitoriul întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie în acest caz este legal. De asemenea, pe parcursul procesului, care va începe cel mai probabil în toamnă, Astărăstoae sau ceilalţi inculpaţi nu vor mai putea invoca motive de nelegalitate ale actului de sesizare (rechizitoriu). 
 
Atât Vasile Astărăstoae cât şi ceilalţi inculpaţi au contestat decizia Tribunalului Suceava, o decizie finală urmând a se lua la Curtea de Apel. 
 
Dacă în cazul dosarului de la Suceava mai e o cale de atac în ceea ce priveşte cel de-al doilea dosar al rectorului UMF Iaşi lucrurile sunt clare. 
 
Luni, 28 iulie, Tribunalul Iaşi a respins definitiv excepţiile de nelegalitate invocate de Astărăstoae. Medicul urmează astfel a fi audiat, în perioada următoare, pentru a da explicaţii referitoare la infracţiunea de conflict de interese ce îi este imputată în acest dosar. 
 
Care sunt acuzaţiile 
 
În dosarul penal de la Iaşi, faptele pentru care Vasile Astărăstoae a fost trimis în judecată vizează o infracţiune de conflict de interese comisă în perioada în care profesorul ieşean era şi preşedinte al Institutului de Medicină Legală (IML) Iaşi. Fapta ar fi fost comisă în cadrul unui proiect european.
 
„În cadrul acestui proiect inculpatul, în calitate de director al IML, a încheiat contracte de prestări servicii şi de muncă cu sine însuşi, semnând atât la rubrica angajatorului cât şi cea a angajatului”, au spus procurorii.
 
Potrivit procurorilor ieşeni, proiectul a avut o valoare de 8,7 milioane de lei, fiind finanţat în proporţie de 83% din fonduri europene. Anchetatorii au descoperit că în cadrul proiectului, directorul de la IML Iaşi Astărăstoae a încheiat cu persoana fizică Vasile Astărăstoae un contract de prestări servicii pentru suma de 180 de lei pe oră,  20 de ore pe lună, în perioada de 36 de luni a proiectului. Pe lângă aceasta, folosind acelaşi procedeu, Astărăstoae ar fi încheiat cu sine şi un contract individual de muncă în calitate de manager de proiect, retribuţia lunară fiind de 9.087 de lei
 
Scandalul e-learning
 
În ceea ce priveşte dosarul de la Tribunalul Suceava, medicul a fost trimis în judecată în 2011, de către DNA, în calitate de rector al UMF Iaşi, fiind acuzat că, împreună cu alţi directori din cadrul universităţii, că ar fi trucat o licitaţie privind un contract finanţat cu peste 6 milioane de lei din bani europeni. 
 
Acesta avea ca obiect implementarea unei platforme educaţionale e-leaning. Cei doi directori subordonaţi lui Astărăstoae, Adrian Ciureanu şi Daniela Druguş, au fost arestaţi pentru o perioadă. 
 
Vasile Astărăstoae a fost acuzat de ANI de conflict de interese, el pierzând recent procesul purtat cu inspectorii de integritate. În ciuda acestui fapt, Astărăstoae a refuzat să-şi dea demisia. 
 

Pe aceeaşi temă:

Vasile Astărăstoae, condamnat definitiv de Înalta Curte pentru incompatibilitate. ANI cere revocarea lui din fruntea Colegiului Medicilor şi a UMF Iaşi

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

cornel jurja
29.07.2014, 22:04:55

Acesta este unul din doctorii infractori alesi in fruntea unei orgnizatii profesionale pentru a apara interesele medicilor si a sanctiona pe cei care deviaza de la deontologia profesiei de medic, incalcand juramaantul depus la intrarea in randul celor care se ocupa de sanatatea populatiei tarii.Juramantul lui Hipocrat care a devenit intre tim apa de ploaie.In timp ce incalcarea juramantului de catre alte categorii profesionale ( militari de ex) constituie infractiune si se pedepseste penal.Abuzand de functiile sale fara numar ( ca si banii manelistilor) acest domn a devenit un infractor peiculos, care a ascuns sau a sanctionat cu manusi , grave abateri in randul medicilor , de la luare de mita, la mall paraxis.Cred ca cu toata pregatirea sa merita cativa ani buni de puscarie si cred cu tarie ( vorba lui Geoana) ca merita 'gratulat" si cu ceva circumstante agravante.

+1 (1 vot)
muresean un
29.07.2014, 23:37:27

Dom' profesor....dintre cei mai josnici banditi au fost "intelctualii". Nesatui, impostori, iubtiori de arginti, faima si putere...

mitrut
29.07.2014, 23:57:50

Aproape la fel de criminal ca Vonica!

Carmen Florea
30.07.2014, 01:23:49

Pungasul asta inca e liber. Trimis in judecata din 2011 si? 3 ani ce face justitia? A inceput sa se foiasca acum cand a simtit ca dosarele de durata trec la controlul dna. A prins gustul licheaua de fentat justitia cu amanari si paranghelii de 'aici imi place,aici nu-mi place' si asa o mai lungeste vreo 2 ani,apoi o ia de la inceput, practica de hoti in Rumania,alta metoda de a freca menta e imbolnavirea subita si desigur la tratament numai in America, doar au pus sistemul pe butuci,insa ar trebui fortati sa se trateze unde au furat si ultimul detergent. Cine tine lepadatura asta la troaca plina si la milioanele europene? A acaparat toate posturile unde grebleaza eurii fara sa miste un deget. Borfasul asta il intrece pe Bercea la dosare si pe Felix la talharii.

Modifică Setările