La doi ani după finalizare, Clinica „Marilor Arşi“ stă încă închisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doi ani de când a fost terminată, la Clinica „Marilor Arşi” a Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi au ajuns abia o parte din echipamente, astfel că pacienţii şi medicii se îngrămădesc încă pe holurile Secţiei de chirurgie plastică.

Surse din spital spun că şeful secţiei, dr. Teodor Stamate, a fost rugat de mai multe ori să se mute în noua clădire, unde să lucreze atât cu echipamentele noi, cât şi cu o parte din cele vechi, până la dotarea completă, şi să ofere astfel o şansă la viaţă persoanelor care ajung la spitalul ieşean cu arsuri mai mari de 25% din suprafaţa corpului şi care acum nu pot fi tratate. Managerul unităţii medicale, ec. Ioan Bârliba, recunoaşte că şi el i-a sugerat dr. Stamate să-şi mute secţia, dar că acesta n-a vrut să-şi asume răspunderea în cazul în care s-ar întâmpla ceva rău din cauza utilizării vechiului echipament.  

„Normal nu te poţi muta pentru că echipamentele vin în loturi şi, de exemplu, nu avem paturile. Am putea să luăm câteva din cele vechi, dar dr. Stamate spune că el se mută când e gata. El vine cu argumente de natură medicală, cum ar fi că dacă nu întrunim toate condiţiile şi moare omul atunci e vina noastră, pentru că echipamentele nu erau performante şi de ultimă generaţie. E ceea ce s-ar numi medicină în defensivă, dă înapoi şi zice că vrea totul nou, ca să nu existe nicio problemă”, a precizat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Spiridon”. Contactat, şeful Secţiei de chirurgie plastică susţine că aşa ceva este „o inepţie” şi că nu doreşte să comenteze problema.

Nici managerul unităţii medicale nu este însă determinat să îşi asume încă răspunderea unei eventuale mutări, susţinând că pe lângă problema dotărilor încă mai trebuie făcute verificări tehnice şi de obţinut aprobarea Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi (DSP).

„O să încercăm să ne mutăm între timp, să vedem în ce măsură reuşim. În lunile ce urmează va sosi aparatura, acum depinde dacă ce primim ne va permite să deschidem pe bucăţi sau dacă o vom face integral. Trebuie şi punctul de vedere al epidemiologului din spital, trebuie văzut dacă circuitele sunt funcţionale, precum şi obţinerea unui punct de vedere al DSP. Analizăm şi apoi vom lua o decizie, prin consultare, în legătură cu o mutare provizorie, parţială sau definitivă, dar până atunci mai durează”, a adăugat managerul Ioan Bârliba.

Clinica „Marilor Arşi” a fost terminată la începutul anului 2017, iar de atunci a rămas închisă din lipsa dotărilor. Dacă ar fi dată spre funcţionare, la Spitalul „Spiridon” ar putea fi trataţi 15 oameni cu arsuri grave şi 20 cu sechele post-arsuri, care au nevoie de chirurgie reconstructivă. Deocamdată însă pacienţii care au arsuri de peste 25% din suprafaţa corpului nu pot fi trataţi la Iaşi.

Citiţi şi:

Umilinţă pentru „Marii Arşi” din Moldova: spitalul din Iaşi are clinică nouă, dar e închisă şi fără dotări

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite