Iaşi

articolul anterior articolul urmator

La Iaşi se pot procesa zilnic peste 500 de teste COVID-19, iar capacitatea poate creşte la 800

0
3 Apr 2020 21:17:07
Autor: News.ro

Peste 500 de teste pentru depistarea COVID-19 se pot face zilnic la Iaşi, a anunţat managerul Spitalului de Boli Infecţioase din municipiu, medicul Carmen Dorobăţ, însă capacitatea poate creşte la 800.

La Iaşi, funcţionează trei centre în care se pot analize testele pentru depistarea COVID-19, acestea fiind la Spitalul de Boli Infecţioase, la Institutul Regional de Oncologie, dar şi la un laborator de cercetare din cadrul UMF Iaşi.

“În present, facem 140 de kituri pe zi la spitalul de Boli Infecţioase.
La nivelul Institutului de Oncologie se fac 200 de kituri zilnic, iar la centrul de cercetare de la UMF, funcţional de astăzi (vineri – n.r.) încă 200. La nivelul Moldovei, 500 de pacienţi vor putea să aibă rezultatele într-o zi. Va fi mai rapid momentul primirii rezultatului. A fost greu la început, pentru că veneau sute de teste numai de la Suceava“, a declarat managerul spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, medicul Carmen Dorobăţ.

Totodată, Dorobăţ a spus că este de aşteptat să crească numărul de cazuri, însă a precizat că dacă trendul nu va fi exploziv, ci unul constant, fenomenul epidemologic va putea fi controlat.

Coordonatorul Centrului Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicină Experimentală din cadrul UMF Iaşi, Bogdan Tamba, a spus că în următoarea perioadă se poate ajunge la analizarea a 400 de teste COVID-19 la acest centru, aici lucrând şase cercetători, dar şi voluntari.

Astfel, numărul total de teste ce ar putea fi analizate la Iaşi în 24 de ore ar putea ajunge la 800.

La Iaşi sunt 80 de pacienţi internaţi la Boli Infecţioase şi există un pavilion care nu a fost deschis pentru internarea pacienţilor, întrucât nu a fost cazul.

Spitalul de Boli Infecţioase are echipamente pentru circa 2 săptămâni şi 2.000 de teste covid19. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii