Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Legendele „Uriaşei“ din cimitirul Eternitatea. Batjocorită de copii, îi strângea în braţe până îi ucidea

1
1 Aug 2021 03:40:28
Autor: Andrei Luca
FOTO: estidiniasi.ro
FOTO: estidiniasi.ro

Legendele „Uriaşei” din cimitirul Eternitatea din Iaşi nu par a avea nicio legătură cu ceea ce s-ar fi întâmplat, de fapt, în realitate.

Pe o alee lăturalnică din cel mai mare cimitir al judeţului Iaşi, cimitirul Eternitatea, străjuită de doi copaci, îşi are povestea una dintre cele mai controversate statui din zonă. Este vorba despre „Uriaşa”, aşa cum este cunoscută în general de către ieşeni, o statuie în spatele căreia se ţes foarte multe legende, unele mai interesante decât altele. 

Una dintre legende spune că statuia întruchipează o fiică a unui ieşean, care suferea de gigantism, boală din cauza căreia tatăl său ar fi împuşcat-o. O altă poveste în care „Uriaşa" este personaj principal spune că fata sufoca pe oricine strângea în braţe, drept pentru care a fost ucisă.

O altă versiune a legendelor arată că fata uriaşă era batjocorită de copii pentru cum arăta şi pentru că era atât de diferită faţă de ei. Prietenii de joacă ar fi închis-o într-un loc întunecat, drept „pedeapsă”, iar după ce a reuşit să scape ar fi rămas cu traume. Aceasta a început să se comporte foarte urât cu toţi copiii pe care îi vedea şi să se răzbune pe toţi chiar şi pentru greşelile altora din trecut, astfel că a ajuns foarte aproape de a omorî persoanele din jurul ei. În acel moment, tatăl „Uriaşei” ar fi luat decizia de a o ucide.

Gâtul, rochia şi palmele „Uriaşei” sunt acum scrijelite cu numele diferitelor persoane care au ajuns în zonă şi au ales să îşi lase urmele drept amintire în cimitirul Eternitatea. 

În afara legendelor, povestea statuii pare a fi una mult mai simplă. Se pare că aceasta ar fi fost cumpărată la sfârşitul secolului al XIX-lea de către Vasile Beldiman de la un maistru vienez şi a fost făcută cadou, pentru a fi amplasată la mormântul familiei Rosetti. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Exemplul „francezului din Cobor”, stabilit în România. „Am dorit o viaţă diferită de cea din Occident”
 
Start pentru rescrierea istoriei în Rusia: Cine este omul ales de Putin pentru a conduce cenzura şi a impune noua linie ideologică

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

G M
2.08.2021, 09:24:50

Oamenii preferă bazaconiile adevărului.

-16 (16 voturi)
Modifică Setările