Liber la furat ca-n codru în inima verde a Iaşului. Niciun poliţist nu mai patrulează pe lângă teiul lui Eminescu de doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Busturile lui Nicolae Gane, Ciprian Porumbescu şi Barbu Delavrancea au fost smulse de pe soclurile din Parcul Copou FOTO Ziarul de Iaşi
Busturile lui Nicolae Gane, Ciprian Porumbescu şi Barbu Delavrancea au fost smulse de pe soclurile din Parcul Copou FOTO Ziarul de Iaşi

Ştirea că trei busturi de bronz au fost furate în Iaşi din Parcul Copou a scos la iveală o debandadă şi un dezinteres greu de imaginat în ceea ce priveşte protecţia, organizarea şi administrarea unuia dintre cele mai cunoscute simboluri ale oraşului moldav.

Mii de ieşeni au aflat cu stupoare în urmă cu două zile că trei busturi amplasate în Parcul Copou, reprezentând personalităţi de primă mână ale culturii române, au fost smulse de pe socluri şi au dispărut fără urmă. Este vorba despre reprezentările din bronz masiv ale lui Barbu Ştefănescu Delavrancea, Ciprian Porumbescu şi Nicolae Gane, fiecare cântărind în jur de 100 de kilograme. Incidentul este interpretat de majoritatea cetăţenilor oraşului, precum şi de oameni de marcă ai culturii ieşene, drept cel mai ruşinos episod din istoria recentă a Iaşiului.

Motivele ar fi că Parcul Copou este situat, teoretic, în cea mai sigură zonă a oraşului, iar în plus reprezintă un adevărat templu pentru orgoliul ieşenilor care se revendică locuitori în cel mai important oraş cultural al României.

Radiografia furtului scoate la iveală, însă, o debandadă şi un dezinteres greu de imaginat în ceea ce priveşte protecţia, organizarea şi administrarea parcului, care lasă în aer o singură întrebare: „Cum de nu s-a întâmplat mai devreme?“.

„Locuiesc chiar în spatele parcului, din 1969 stau aici. Eu am văzut când am ieşit sâmbătă dimineaţă (n.r. – 9 martie) la plimbare că nu mai sunt statuile şi am mers să vorbesc cu cineva să anunţe Poliţia. Am rămas prostit. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat de când mă ştiu. Am fost director la Grădina Botanică 20 de ani. Îmi mai furau flori, bănci de pe acolo, dar de statui nu s-a atins nimeni niciodată. Busturile furate au fost puse în parc de dinainte de 1969. Recunosc că nu ştiu exact când”, a declarat Mihai Mititiuc, unul dintre cei mai reputaţi specialişti în istoria Iaşiului.

Practic, furtul a fost sesizat Poliţiei în dimineaţa zilei de 9 martie, moment în care autorităţile au intrat în fibrilaţie. Criminalişti, poliţişti şi agenţi de la Poliţia Locală au împânzit locul în căutare de probe. Susţin că au un cerc de suspecţi. În rest, declaraţia standard. „Din primele verificări, cel mai probabil, furturile au avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă. Ancheta este în curs de desfăşurare“, a spus Alexandru Chelaru, purtător de cuvânt al Poliţiei Judeţului Iaşi.

Este cert însă că nu se ştie cu siguranţă când au dispărut busturile. Conform unor vizitatori ai parcului, bustul lui Nicolae Gane lipseşte încă din ziua de 6 martie. Este posibil ca celelalte două să fi fost furate în dimineaţa zilei de 9 martie. Ceaţa prin care orbecăie anchetatorii este accentuată de un fapt mult mai grav. Nicio patrulă a Poliţiei Locale sau Municipale nu mai este arondată Parcului Copou de aproape doi ani. În plus, singura cameră de supraveghere montată în zonă, la intrarea principală în parc, nu este funcţională.

Practic, cele câteva hectare, reprezentând spaţiu de agrement în zona rezidenţială a oraşului, nu sunt păzite de nimeni. „De aproximativ doi ani, am fost nevoiţi să renunţăm la poliţistul local care asigura paza în acea zonă. În momentul de faţă, avem o patrulă care acţionează în tot cartierul Copou, precum şi în Păcurari“, a spus Nicoleta Deciu, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale Iaşi.

Patrula formată din doi agenţi dotaţi cu o maşină intră în parc odată la o săptămână sau chiar două. Are de acoperit o distanţă de câţiva zeci de kilometri. Şefii Poliţiei Locale dau vina pe lipsa fondurilor şi pe imposibilitatea asigurării de personal din cauza disponibilizărilor masive.

Oficialii Casei de Cultură „Mihai Ursachi”, situată în centrul parcului, în imediata vecinătate a teiului lui Eminescu, spun că sunt terorizaţi câteodată de manifestările violente care au loc pe raza parcului. „Se adună seara în spatele casei tineri care fac scandal, sparg geamuri, înjură şi au un comportament agresiv. Prin noiembrie, anul trecut, au încercat să dea foc la un corp al clădirii. Mi-au mai ajuns la urechi şi agresiuni care se întâmplă în parc. Am solicitat de multe ori să se monteze nişte camere de luat vederi, să se aloce totuşi o patrulă aici. Am făcut numeroase reclamaţii când am avut incidente la Secţia 2 Poliţie (n.r.- cea căreia îi este arondat Parcul Copou). Ni s-a spus, de cele mai multe ori, fie că n-au oameni, fie că au alte priorităţi. Au mai şi venit”, a dezvăluit George Pânzaru, referent în cadrul Casei de Cultură „Mihai Ursachi”.

Şefii Primăriei Iaşi, în subordinea căreia se află atât Parcul Copou, cât şi Poliţia Locală, tratează subiectul într-o notă derizorie şi încearcă o abordare politicianistă. „S-a ajuns în această situaţie din cauza lipsei de vigilenţă a fostei guvenări care a dat o lege prin care 300 de poliţişti locali de la Iaşi au fost daţi afară. Acum, să vină Boc să aducă statuile furate de la Iaşi“, a comentat Mihai Chirica, viceprimar al Iaşiului.

O parte a anchetei care are loc în acest moment s-a concentrat pe găsirea precisă a celor care ar trebui să se îngrijească de statuile din Parcul Copou. Ca în schiţele lui Caragiale, s-a stabilit parţial, spun surse din interiorul anchetei, doar „paternalitatea” busturilor lui Barbu Ştefănescu Delavrancea şi Ciprian Porumbescu. Acestea ar trebui să fie în administrarea fie a Societăţii de Servicii Publice, din subordinea Primăriei Iaşi, fie a Direcţiei de Cultură de la Consiliul Judeţean. Pe Nicolae Gane nu doreşte să „şi-l revendice” nimeni. „Aşa este la noi, la necaz nimeni nu-şi mai revendică patrimoniul.

Din punctul meu de vedere, Primăria Iaşi administrează oraşul inclusiv din punct de vedere al protecţiei şi ordinii publice. Dacă Poliţia Locală nu mai patrulează pe acolo sau o face din an în Paşti înseamnă că nu-şi mai găseşte rostul existenţa acestei instituţii. Eficienţa este practic 0. Oricine poate intra în parc şi oricine poate face absolut tot ce-şi doreşte acolo. Se pare că bronzul e foarte tentant în zilele noastre şi mi se pare o chestiune de timp până vom rămâne fără toate statuile”, a comentat Liviu Antonesei, scriitor şi publicist ieşean.

„S-a ajuns în această situaţie din cauza lipsei de vigilenţă a fostei guvenări care a dat o lege prin care 300 de poliţişti locali de la Iaşi au fost daţi afară. Acum, să vină Boc să aducă statuile furate de la Iaşi“, a comentat Mihai Chirica, viceprimar al Iaşiului.
„Am solicitat de multe ori să se monteze nişte camere de luat vederi, să se aloce totuşi o patrulă aici. Am făcut numeroase reclamaţii. Ni s-a spus, de cele mai multe ori, fie că n-au oameni, fie că au alte priorităţi”, a dezvăluit George Pânzaru, referent în cadrul Casei de Cultură „Mihai Ursachi” din Parcul Copou.

Ipoteză: hoţii au intrat cu maşina în parc

Cele 14 busturi de bronz amplasate în Parcul Copou cântăresc în jur de 100-120 de kilograme fiecare. Una dintre ipotezele luate în calcul de anchetatori este că hoţii au intrat fie cu o maşină, fie cu o căruţă în parc, pentru a le smulge de pe socluri şi a le transporta. Operaţiunea a durat cel puţin jumătate de oră, iar cel mai probail statuile au fost scoase pe intrarea din spate a parcului, una dintre cele cinci existente. La centrele de colectare ale fierului vechi, un kilogram de bronz este plătit cu 9,5-10 lei kilogramul, deci valoarea „de piaţă” a busturilor este situată la 3.000-3.500 de lei. Anchetatorii au mai găsit urme de forţare cu levierul şi la baza soclului statuii lui Iacob Negruzzi, situată vizavi cele ale lui Ciprian Porumbescu şi Nicolae Gane, pe un sector al parcului din vecinătatea teiului lui Eminescu, intitulat Aleea „Junimea”. În Parcul Copou se mai găsesc statui ale unor personalităţi precum Mihai Eminescu, Veronica Micle, Ion Creangă, Gheorghe Panaiteanu, Nicolae Tonitza sau George Topârceanu.

 
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite