Liga Studenţilor din Iaşi critică facultăţile de Drept: „Se folosesc de exmatricularea celor 45 de studenţi de la Bucureşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook/Liga Studenţilor Iaşi
FOTO Facebook/Liga Studenţilor Iaşi

Conducerea Ligii Studenţilor din Iaşi anunţă că va demara un audit de calitate al activităţii Facultăţilor de Drept din România.

Conducerea Ligii Studenţilor din Iaşi acuză Facultăţile de Drept din România (Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Sibiu) că se folosesc de cazul exmatriculării celor 45 de studenţi de la Facultatea de Drept Bucureşti, pentru a-şi construi o imagine falsă de apărătoare ale eticii şi integrităţii academice. 

Prin intermediul unui comunicat de presă, studenţii ieşeni anunţă că Liga Studenţilor din Iaşi va demara un audit de calitate al activităţii facultăţilor de drept din România.

Aceştia subliniază că majoritatea cadrelor didactice de la facultăţile de Drept au acoperit în mod tacit, dar şi direct, plagiatul descoperit de jurnalista Emilia Şercan în teza de doctorat a lui Codruţ Olaru, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care l-a avut drept coordonator pe Tudorel Toader.

„Cu excepţia unui cadru didactic de la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, niciun profesor de drept de la facultăţile din Hexagon nu a fost de acord să facă parte dintr-o comisie de analiză a tezei de doctorat în drept a lui Codruţ Olaru coordonată de Tudorel Toader. Mai mult, cadrele didactice din comisia juridică a CNATDCU au acoperit plagiatul lui Olaru, ignorând documentaţia de la dosar care demonstra că peste 44 la sută din teză este plagiată.

În general, profesorii din cele şase facultăţi din Hexagon (Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Sibiu, Craiova) au o reticenţă foarte mare în ceea ce priveşte analizarea suspiciunilor de plagiat din rândurile propriilor colegi de catedră, protejându-se reciproc, ca o castă”, afirmă conducerea Ligii Studenţilor din Iaşi.

În replică, Codruţ Olaru a transmis că „sesizarea nr. 157/17.01.2018 având acest obiect, a fost soluţionată de către Consiliul General al CNATDCU, care prin Decizia nr. 15045/1.04.2020, cu o majoritate de 31 de voturi pentru, 1 vot împotrivă si 5 abţineri, a decis menţinerea titlului ştiinţific de doctor în Drept şi respingerea sesizării formulate. Decizia a rămas definitivă la data de 13.05.2020 ca urmare a clasării ca fără temei a contestaţiei formulate ulterior”, notează telem.ro.

drept la replică

Totodată, Liga Studenţilor din Iaşi afirmă că profesorii din facultăţile de Drept nu au luat nicio poziţie morală faţă de existenţa în corpul profesoral al Facultăţii de Drept din Bucureşti a doi profesori condamnaţi penal în ultimii ani, respectiv conf.univ.dr. Dan Şova, fost senator şi ministru al Transporturilor (PSD), şi lect.univ.dr. Aurel-Jean Andrei.

„Facultăţile de Drept nu pregătesc jurişti în adevăratul sens al cuvântului, ci doar persoane care pot reproduce texte juridice şi care pot rezolva teste-grilă. Sancţiunile acordate pentru tentativele de fraudare a examenelor nu rezolvă în niciun fel cauza fraudării evaluărilor, fiind o soluţie aparentă, de formă, nicidecum una de fond. Cazul celor 45 de studenţi de la Facultatea de Drept din Bucureşti trebuie cercetat prin cunoaşterea, interpretarea şi aplicarea tuturor normelor legale în vigoare.

Există o şansă foarte serioasă ca, la contestarea în instanţă a deciziei de exmatriculare, sancţiunea să fie anulată, studenţii reînmatriculaţi şi să primească bursele neîncasate şi daune morale şi chiar materiale. Nu este normal ca facultăţile de Drept să îşi construiască reputaţia academică pe capacitatea de a sancţiona derapajele studenţilor, în loc să îşi rezolve problemele de transparenţă şi integritate academică, precum şi problemele didactice profunde care îi determină pe studenţi să apeleze, în mod regretabil, la metode de fraudare a examenelor”, a afirmat Iulian Alfred Husac, vicepreşedintele Ligii Studenţilor Iaşi.

Fraudarea examenelor, gest obişnuit pentru 63% dintre studenţi

Potrivit conducerii Ligii Studenţilor din Iaşi, peste 41% dintre studenţi au copiat la cel puţin două examene, iar 63% consideră fraudarea examenelor a fi un gest obişnuit în facultatea lor. Rezultatele provin dintr-un studiu pe care conducerea ligii îl prelucrează în prezent la nivelul centrului universitar din Iaşi. 

„Dintre motivele pentru care studenţii apelează la copiat 75% dintre respondenţi consideră că materia este prea vastă / greu de asimilat, 59% profesorul nu explică suficient de clar, 32% pentru că profesorii tolerează copiatul, 68% pentru că studentul nu s-a organizat suficient de bine şi 60% pentru că materia respectivă este irelevantă”, a conchis conducerea Ligii Studenţilor din Iaşi. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Verdict în cazul doctoriţei românce căreia statul finlandez i-a luat copiii. „Ne reclădim viaţa din cioburi“

De ce a fost carantinată Timişoara, deşi cifrele arată mai bine decât în noiembrie, când măsura nu a fost luată

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite