Locatarii din blocul explodat acuză E.ON de muşamalizare. Ieşenii cer anchetă corectă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi E.ON au ajuns în Dancu după explozie
Echipe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi E.ON au ajuns în Dancu după explozie

23 de familii din blocul distrus de deflagraţia din localitatea ieşeană Dancu contestă modul în care se desfăşoară ancheta.

Explozia din Dancu: două victime, 27 de locuinţe şi 7 maşini avariate după evaluarea finală a pompierilor ieşeni FOTO

Sinistraţii exploziei care a zguduit un cartier de blocuri din Dancu acuză E.ON Gaz Distribuţie că muşamalizează ancheta. Doi angajaţi ai societăţii au vrut ieri să ia toate contoarele de gaz din blocul explodat, însă jandarmii şi locatarii nu le-au permis să intre în imobil. „E.ON încearcă acum să scoată vinovaţi. Au venit să ia contoarele ca să distrugă probele. Plus că au luat un contor de la un apartament de la parter a doua zi după explozie“, a spus Cristi Ciobanu, unul dintre ieşenii afectaţi.

Victimele exploziei de la periferia Iaşiului sunt disperate: „Plâng încontinuu. Nu ştiu ce să fac, sunt în şoc“ FOTO

Cele 23 de familii care au rămas cu apartamentele răvăşite de deflagraţie au trimis ieri o adresă către instituţiile care se ocupă de verificări prin care au cerut extinderea cercetărilor. Ei au cerut să se ia în calcul şi faptul că E.ON a fost solicitat să intervină la bloc cu câteva ore înainte de explozie. Locatarii au ameninţat că vor ataca în instanţă concluziile anchetei dacă aceasta va conţine doar punctul de vedere al furnizorului de gaz.

„Au intervenit superficial“

Oamenii reclamă o serie de abuzuri. Astfel, cu o zi înainte de explozie, un angajat al E.ON a verificat instalaţiile de gaz şi a dat peste două scăpări, fără să închidă şi gazul pentru lucrări. Mai mult, probleme cu gazul au fost sesizate de mai multe ori, anterior exploziei, tot la scara C a blocului H3. Familiile care dorm de trei zile pe la rude şi vecini cer acum de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, Prefectură şi Parchet verificarea tuturor acestor reclamaţii, concluziile muncitorilor E.ON, precum şi modul în care au fost respectate procedurile de intervenţie.

E.ON a venit, a reparat, blocul tot a explodat

Familiile acuză echipele E.ON că nu au notificat locatarii să-şi închidă gazul, astfel încât intervenţiile să fie făcute regulamentar, fapt ce a dus la acumulări masive de gaz în tot blocul, şi nu doar în apartamentul lui Dumitru Bâtă.

Anchetă în desfăşurare

„Este foarte probabil ca evenimentul să fi fost provocat de neglijenţa reprezentanţilor E.ON care a dus la acumularea de gaz în bloc sau că au intervenit superficial şi nu unde era într-adevăr problema gravă“, mai spun locatarii. Reprezentanţii E.ON au transmis că societatea colaborează cu alte instituţii ale statului în achetă, dar nu au oferit un punct de vedere cu privire la aceste acuzaţii. 

„Investigaţia pentru stabilirea cauzelor şi circumstanţelor exacte ale evenimentului din localitatea Dancu este în curs de desfăşurare, realizându-se sub coordonarea autorităţilor abilitate ale statului. Compania noastră colaborează cu instituţiile statului şi va pune la dispoziţia acestora toate informaţiile si documentele necesare pentru buna desfăşurare a cercetărilor", a spus Corneliu Zaiţ, purtătorul de cuvânt al E.ON Gaz.

Locatar din blocul distrus de explozie la Iași: „Am crezut că e sfârşitul lumii. Nu îmi vine să cred că am scăpat cu viață"

Explozie violentă într-un bloc din Iaşi: 16 apartamente distruse
La trei zile după deflagraţia din localitatea ieşeană Dancu, autorităţile abia ştiu în ce direcţie să apuce. Reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) au verificat ieri apartamentele distruse de explozia de pe 25 februarie, însă au trasat sarcini pentru Primărie şi Asociaţia de Proprietari. Aceasta din urmă trebuie să angajeze o firmă privată pentru expertizarea blocului.

„Am interzis utilizarea a 8 apartamente deoarece au elemente structurale distruse, două planşee sunt rupte şi bucăţi de beton căzute. În restul apartamentelor se pot desfăşura activităţi de montare de uşi, geamuri, dar în niciun caz locuire până ce un expert tehnic nu se pronunţă“, a spus Neculai Manolache, şef serviciu în cadrul ISC.

Rămâi pe iasi.adevarul.ro pentru a vedea cele mai noi informaţii din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite