Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Macheta celui mai rezistent pod din lume, realizată de studenţii din Iaşi

0
19 May 2022 13:27:50
Autor: Alina Batcu
FOTO Arhiva TUIASI
FOTO Arhiva TUIASI

Macheta de 79 de kilograme, înscrisă într-un concurs internaţional, a primit premii la mai multe categorii, cel mai important fiind cel de rezistenţă.

Premiul I pentru cel mai rezistent pod şi locul II pe echipe pentru studenţii de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi la un concurs internaţional. Este un vis devenit realitate, după şapte luni de muncă a studenţilor ieşeni.
 
Patru studenţi de la Facultatea de Construcţii a Universităţii Tehnice din Iaşi au lucrat zi şi noapte pentru a fi la înălţime la un concurs internaţional. Şi au reuşit. Au venit acasă cu premul întâi pentru cel mai rezistent pod.
 
Viitorii ingineri au participat la competiţia desfăşurată de Universitatea Boğaziçi din Turcia – „Design&Construct 2022”. Dintre cele 12 echipe înscrise la competiţie, 11 au fost din Turcia, iar studenţii TUIASI au construit un pod cu tehnologie suport tip arc, de doar 79 de kilograme, care a avut cea mai mică deformare la exercitarea unei greutăţi de 1.250 de kilograme: puţin peste 3,3 milimetri.
 
„Ei au făcut totul la laser, prin programe, noi am făcut totul de mână. Am făcut aici, la staţia de la facultate, eu cu colegul şi domnul tehnician care ne-a ajutat cu sudura. Toate piesele sunt făcute de noi”, spune Cătălin Bahrin, student la TUIASI. 
 
FOTO Arhiva TUIASI
 
Podul inventat şi realizat în totalitate de studenţi poate fi construit şi la scară reală. 
 
„Avem în România poduri similare, în formă de arc, în special cel peste canalul Dunăre-Marea Neagră, la Medgidia. Sunt structuri similare şi poate să fie aplicat la scară reală şi în România”, spune Boacă Gheorghiţă, şef lucrări la TUIASI. 
 
Din 2012, de când participă la concursul organizat în Turcia, viitorii ingineri constructori ieşeni au ocupat de fiecare dată câte un loc pe podium. De data aceasta, s-au întors acasă cu două distincţii. 
 
Tema concursului a fost construirea unui pod a cărui structură metalică să cântărească 79 de kilograme şi să poată susţine cel puţin 1250 de kilograme. 
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Comandantul rezistenţei ucrainene de la Azovstal refuză să se predea. Mesajul transmis din interiorul oţelăriei
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările