Mama Larisei Chelaru, despre pedeapsa mai blândă a asasinului fetiţei sale: Oricâtă reeducare face, nu se poate schimba. Mă tem pentru copilul meu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liliana Chelaru, mama fetiţei de 8 ani ucise de Robert Ciobanu în 2005 este de părere că pedeapsa mai blândă primită de criminalul fiicei sale este injustă. Femeia consideră că un centru de reeducare nu îl poate reabilita pe Robert Ciobanu şi se teme că băiatul său, Cosmin, ar putea păţi ceva rău.

Într-un interviu acordat reporterilor de la Digi24 Iaşi, Liliana Chelaru explicat cum crima de acum aproape 9 ani i-a schimbat cursul vieţii.

Pe lângă pierderea Larisei, femeia a mai trecut printr-o dramă şi după sinuciderea soţului ei. Bărbatul şi-a pus capăt zilelor în timpul procesului lui Robert Ciobanu, nemulţumit că instanţa ar putea să îi reducă pedeapsa pentru că este minor.

Nu s-a întâmplat acest lucru atunci. Ci acum, pe 1 februarie 2014, odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Penal.

Robert Ciobanu, încarcerat din 2005 în Penitenciarul Iaşi, condamnat un an mai târziu la 20 de ani de închisoare, a beneficiat de prevederile noii legi. I s-a redus pedeapsa până la 15 ani de detenţie şi urmează a fi transferat din penitenciar într-un centru de reeducare. Cel mai probabil la Târgu Ocna, judeţul Bacău.

Liliana Chelaru crede însă că noua măsură nu îl va ajuta pe ucigaş să se reabuliteze. “Eu consider, şi asta este părerea mea, că un om care face ce a făcut el nu se poate schimba, indiferent câtă reeducare ar face. Fără Larisa a fost şi este ....am rămas fără suflet. Şi fără soţul meu este foarte greu, m-am gândit tot timpul la băiat, pentru că el nu mai are tată, eu am pierdut fiica, am pierdut şi soţul, copilul îmi este destul de traumatizat, eu la fel am rămas”, a povestit Liliana Chelaru pentru sursa citată.

Robert Ciobanu va executa însă mai puţin de 15 ani. El a petrecut deja 9 ani în penitenciar şi ar putea fi eliberat condiţionat în aproximativ 3 ani. “În primul rând, mă tem pentru siguranţa copilului meu şi de când am aflat vestea sunt foarte dezorientată, am o nelinişte în suflet, mă gândesc că ne poate face rău oricând. A zis că o să se răzbune şi eu mă tem pentru el (n.r. fiul Lilianei Chelaru, Cosmin). Mă gândesc să nu ajungă să fie într-o discuţie sau într-o ceartă sau, ştiu eu cum, să se întâmple alte lucruri care nu mi-ar face plăcere”, a mai spus femeia pentru Digi24 Iaşi.

Chelaru şi-a amintit şi despre sinuciderea soţului ei, determinată de posibilitatea ca Robert Ciobanu să primească o pedeapsă mai mică: “Nu a rezistat fiindcă spera într-o altă sentinţă.”

“Ar fi trebuit normal să stea să-şi termine pedeapsa, dacă asta a fost hotărât de lege. Sentinţa trebuie dusă la capăt. Acum, după atâţia ani, spune că trebuie redusă, că trebuie dusă într-un alt centru sau nu ştiu unde, dar eu nu văd o lege cum trebuie”, a încheiat Liliana Chelaru.

Larisa Chelaru (8 ani) a fost ucisă în octombrie 2005 de către vecinul ei, Robert Ciobanu, ce avea 17 ani la acea vreme, după care ascunsă într-o boxă din subsolul blocului. Cadavrul a fost găsit două luni mai târziu, după ce criminalul l-a mutat într-un container din faţa blocului.

Cazul a dus la destituirea şefului de atunci al Poliţiei Iaşi, Gheorghe Plai, dar şi a mai multor ofiţeri care au lucrat în dosar. În timpul căutărilor, poliţiştii au spus presei pe surse că ar suspecta un taximetrist ca fiind cel care a ucis-o pe Larisa. Bărbatul era nevinovat şi, sub presiune, s-a spânzurat.

În Penitenciar, Robert Ciobanu a început să picteze imagini simbolizând Raiul şi Iadul. El se află, momentan, în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi.

Mai multe pe aceeaşi temă:

Mărturia unui deţinut iertat de noul Cod Penal: „Doamne, Dumnezeule, nu-mi vine să cred că sunt liber!“

Ilias Saban, de 31 de ani, este primul deţinut din cadrul Penitenciarului Slobozia eliberat de îndată de o instanţă, aşa cum prevede noul Cod Penal. Alături de el, alţi 140 de ocnaşi au aşteptat aceeaşi sentinţă. Din păcate, însă, ceilalţi nu au fost atât de norocoşi.

EDITORIAL Liviu Avram: Noile coduri: Guvernul a trişat Comisia Europeană pe latura penală Să fie neglijenţă în serviciu sau complicitate cu viitorii infractori? Guvernul Ponta a ignorat toate solicitările de corectare a unor carenţe din viitoarea legislaţie penală, deşi Comisia Europeană se aştepta să adopte modificările cuvenite până la intrarea în vigoare a noilor coduri.

Noul Cod penal va scoate din închisori peste 200 de deţinuţi

Circa 200 de deţinuţi, în majoritate condamnaţi când erau minori sau aflaţi în ultima perioadă de executare, ar putea fi eliberaţi la intrarea în vigoare a noului Cod penal, estimează Ministerul Justiţiei, care precizează că evaluarea cazurilor nu este finalizată. Asta pentru că până la 10 ianuarie, comisiile au analizat situaţia a aproximativ 24.000 de deţinuţi din totalul celor 30.680 aflaţi în închisorile din România.

Marea Evadare. Noul Cod Penal închide dosare importante de corupţie

Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, pedepsele pentru anumite infracţiuni, multe dintre ele de corupţie, se vor reduce semnificativ. De exemplu, pentru abuzul în serviciu, pedeapsa scade de la maxim 15 ani la un maxim de 5 ani şi astfel scade drastic şi perioada de prescripţie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite