Maraton chirurgical la Iaşi. 25 de bolnavi cu malformaţii cranio-faciale sau sechele după tumori vor fi operaţi gratuit de o echipă româno-americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul Regional de Oncologie din Iaşi (IRO) se pregăteşte pentru un al doilea maraton chirurgical prin care vor fi operaţi, gratuit, în jur de 25 de bolnavi cu malformaţii cranio-faciale sau cu sechele după diferite tipuri de tumori. Chirurgi ieşeni în colaborare cu colegi americani vor realiza procedurile medicale la începutul lunii februarie.

În primele două săptămâni din februarie, medicii ieşeni şi americani vor realiza câteva zeci de proceduri medicale pentru aproximativ 25 de bolnavi.

Intervenţiile chirurgicale sunt posibile în baza unei colaborări dintre Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” şi Universitatea din Virginia (SUA). În mai anul trecut, alţi 18 pacienţi au beneficiat de proceduri medicale la cele mai înalte standarde în cadrul aceluiaşi proiect.

În cea de-a doua sesiune de intervenţii, 10-15 pacienţi vor beneficia de intervenţii pentru corectarea unor malformaţii cranio-faciale, 3-4 bolnave vor beneficia de reconstrucţia sânului pierdut prin mastectomie, alţi 3-4 pacienţi vor beneficia de reconstrucţii plastice după tumori de cap şi gât şi încă 4 bolnavi vor beneficia de reconstrucţii plastice după alte tipuri de tumori.  

Prin intermediul acestui proiect, la Iaşi se pun bazele primului centru craniofacial din Europa de Est. Proiectul este în valoare de aproximativ 160.000 de dolari şi se desfăşoară pe parcursul a trei ani. În cadrul acestuia, o echipă multidisciplinară, formată din chirurgi pediatri, plasticieni, maxilo-fa¬ciali, aneste¬zişti, neurochirurgi, orelişti, realizează intervenţii chi¬rurgicale pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a mai multor pacienţi din zona Moldovei, diagnosticaţi cu anomalii congenitale. Pacienţii care beneficiază de proceduri medicale gratuite sunt diagnosticaţi cu boli precum cheilo-palato¬schizis sau cheiloschizis.


Potrivit medicilor ieşeni, un astfel de centru este adecvat la o populaţie de circa 20 de milioane de locuitori. „Adică unul pentru toată ţara. Buza de iepure, de exemplu, este operată în România de zeci de ani şi nu constituie neapărat o problemă. Problemele sunt ridicate de alte boli rare, care nu pot fi tratate adecvat decât în centrele care acu¬mulează o anumită experienţă prin concentrarea de resurse şi a unui număr mare de cazuri. Faptul că operezi bine un caz deo¬sebit o dată pe an este lău¬dabil, dar niciodată nu vei avea rezultatele unuia care face 50 de cazuri cu exact acelaşi tip de patologie. De la graniţa Ger¬maniei până la graniţa Ucrainei, România ar fi singura ţară care ar putea acumula un număr su¬fi¬cient de cazuri care ar duce la o concentrare adecvată a ex¬pe¬rienţei“, a subliniat profesorul Dragoş Pieptu, chirurg plastician în cadrul IRO.

Proiectul pentru înfiinţarea primului centru craniofacial din România este rea¬lizat prin intermediul Rotary International, împreună cu cluburile Rotary din Iaşi şi din zona Moldovei.





 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite