Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Maraton chirurgical la Iaşi. Şapte transplanturi de rinichi în şase zile

0
23 Feb 2021 11:05:57
Autor: Andrei Luca
FOTO. zcj.ro
FOTO. zcj.ro

În anul 2020, la Centrul de Transplant Renal de la Iaşi au fost efectuate 40 de transplanturi de rinichi, spre deosebire de anul 2019, când s-au făcut 27 de intervenţii.

Maraton chirurgical în Compartimentul de Transplant de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi, unde, în şase zile au fost realizate şapte transplanturi de rinichi. În urma a trei prelevări de organe de la donatori în moarte cerebrală, şase persoane aflate pe lista de aşteptare au primit şansa la o viaţă normală, cel de-al şaptelea transplant fiind realizat de la donator viu. Sora unui bărbat de 40 de ani i-a donat acestuia rinichiul de care avea nevoie.
 
„Este o activitate intensă a centrului care continuă activitatea de anul trecut, când au fost realizate 40 de transplanturi. A fost o mobilizare extraordinară a echipelor implicate, coordonate de prof. univ. dr. Adrian Covic. Această frecvenţă arată că Centrul de Transplant de la Spitalul Clinic Dr C I Parhon din Iaşi este unul modern şi similar cu orice centru de profil din Europa. Suntem extrem de mândri de performanţa colegilor noştri. Într-o perioadă în care calitatea şi actul medical din spitalele româneşti este pusă la îndoială, această performanţă deosebită merită apreciată şi evidenţiată”, a declarat conf.univ.dr. Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”.
 
Persoanele care au primit rinichii sunt din toată regiunea Moldovei: Vaslui, Bacău, Suceava, Focşani şi Iaşi. Cel mai tânăr primitor este o femeie în vârstă de 27 de ani din Vaslui care făcea dializă de 10 ani, iar cel mai în vârstă primitor are 51 de ani, fiind vorba despre persoane tinere.
 
„Mulţumim familiilor donatorilor pentru că acest gest al lor a schimbat complet viaţa celor şase pacienţi, toţi tineri, care pot să aibă o viaţă aproape normală pentru că nu mai depind de dializă. Felicitări echipei de transplant pentru acest efort deosebit şi pentru mobilizare!”, a declarat dr. Adelina Miron, medic urolog şi coordonator al echipei de prelevare.
 
Starea tuturor pacienţilor este una bună şi se află în continuare sub supravegherea medicilor. De la începutul acestui an la Iaşi au fost făcute 10 transplanturi renale.
 
Vă recomandăm să citiţi şi: 

Drama a zeci de români care au denunţat că sunt exploataţi în Italia. „Nu vă convine, valea la voi acasă”
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările