Mărţişoare din ban găurit, după un model vechi de 180 de ani, confecţionate manual la Iaşi FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Acasandrei la Târgul Mărţişorului
Gheorghe Acasandrei la Târgul Mărţişorului

Valentina Acasandrei este unul dintre cei mai experimentaţi meşteri populari din Iaşi. De peste zece ani, ieşeanca vesteşte venirea primăverii cu mărţişoare inedite, confecţionate manual şi care aduc noroc.

Primele mărţişoare, pe tarabe la Iaşi. Vezi de unde le poţi cumpăra GALERIE FOTO

Unul din cele mai deosebite mărţişoare pregătite de meşterul popular este un obiect care era purtat acum 180 de ani, la 1 Martie, de către străbunicii noştri. Valentina Acasandrei confecţionează manual mărţişorul dintr-un ban găurit legat cu un fir de lână neagră. „Acesta este primul mărţişor care a apărut la români. Era purtat de străbuni acum 180 de ani şi era cu fir negru, nu alb şi roşu ca acum“, ne-a spus Valentina Acasandrei.

Gheorghe Acasandrei la Târgul Mărţişorului

Meşterul popular va expune la Festivalul Mărţişorului, organizat în perioada 28 februarie-1 martie pe bulevarul Lăpuşeanu. Ieşenii vor putea găsi mărţişoare cu Baba Dochia care simbolizează sfârşitul iernii şi vestirea primăverii. Şi mărţişoarele cu coşari, confecţionate din lână neagră, aduc noroc. „Mărţişoarele cu coşari sunt executate din lână neagră, cu scară, funie, cutie roşie. Avem şi căluţi din lână albă şi roşie, care vestesc venirea primăverii deoarece, în tradiţia populară, caii erau scoşi din grajduri pe 1 martie", a spus Gheorghe Acasandrei.

Meşterii populari mai confecţionează păpuşi din lână albă şi roşie, potcoave care aduc noroc, buburuze, şnururi împletite manual, bucuruze, flori, precum şi zodiile şi iniţialele pictate pe lemn.

Şi artizanii din celelalte judeţe ale Moldovei s-au pregătit cu mărţişoare inedite pentru 2012. DETALII AICI

Rămâi pe iasi.adevarul.ro pentru a afla cele mai noi informaţii din judeţ!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite