Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Marturia tânărului care i-a supravieţuit unui criminal condamnat la închisoare pe viaţă: „Apreciez sentinţa ca permisivă“

1
15 Dec 2017 12:12:57
Autor: Ionuţ Benea
Casian Harpă a supravieţuit evenimentului tragic de acum doi ani FOTO Facebook/Casian Harpă
Casian Harpă a supravieţuit evenimentului tragic de acum doi ani FOTO Facebook/Casian Harpă

Casian Harpă, una dintre victimele studentului condamnat joi, 14 decembrie 2017, la închisoare pe viaţă, spune că traumele psihice şi fizice suferite acum doi ani nu s-au vindecat încă.

Aurelian Giosan (24 de ani) a fost condamnat la închisoare pe viaţă şi la plata unor daune morale totale de 500.000 de euro aparţinătorilor studentului ucis, precum şi celui care a supravieţuit.

Giosan a fost găsit vinovat de omor calificat, tentativă la omor calificat, distrugere şi tâlhărie, pentru o faptă care a avut loc în noiembrie 2015. Atunci, într-o cameră de cămin a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Giosan l-a înjunghiat de 40 de ori pe Victor Nour, un student basarabean, şi de 18 ori pe Casian Harpă, un alt coleg student. Ultimul a supravieţuit după ce a stat în comă mai multe zile.

„Având în vedere gravitatea şi cruzimea faptei, nu pot decât să apreciez sentinţa destul de permisivă, deşi este sentinţa maximă prevăzută de lege. Aceasta este justiţia din România. Îi îndemn pe toţi să aprecieze fapta raportată la justiţia din America şi să vadă care ar fi fost sentinţa. Trauma psihică şi urmele fizice nu o să treacă niciodată“, a spus Casian Harpă.

Filmul crimei

Potrivit anchetatorilor, în dimineaţa zilei de 9 noiembrie 2015, în jurul orelor 5.45-6.00, doi studenţi din camera 23 a căminului C4, din complexul studenţesc Târguşor, din zona Copou a Iaşiului, au auzit „zgomote înfundate, ca de lovituri“, venind dinspre camera 49, lo­cul crimei. La un moment dat, studenţii au auzit şi expresia „Taci, mă!“, după care lucrurile s-au liniştit, iar ei s-au culcat. În jurul orelor 6.45-6.50, un tânăr de la etajul 1 a strigat după ajutor după ce a văzut că din camera 49 ieşea fum. Ulterior, cu ajutorul paznicului, un student a spart uşa şi a zărit imagini macabre.


Aurelian Giosan, autorul crimei macabre

„În cameră ardeau mocnit nişte pături adunate în mijlocul camerei, pătura de pe primul pat de jos din partea stângă şi pătura de pe patul din dreapta, de lângă geam. Pe podea, lângă paturile din partea stângă cu faţa în sus, se afla Harpă Casian, care avea o mână în ghips, iar pe patul din partea dreaptă, de lângă geam, cu faţa în sus, îmbrăcat doar în pantaloni scurţi, se afla Victor Nour“, au precizat anchetatorii.

Patru martori i-au scos din cameră pe Harpă şi Nour şi au încercat să le acorde primul ajutor. „Întrucât a văzut că persoana vătămată Harpă Casian încerca să îi spună ceva, martorul A.A. s-a aplecat asupra acesteia, iar victima a cerut ochelarii. Un alt student i-a adus o pereche de ochelari din cameră. Întrebându-l «Cine a făcut asta?», victima i-a răspuns lui A.A.: «Un coleg de cameră m-a înjunghiat... Aurelian Giosan»“. 

Citeşte şi: 

Portretul psihiatric al studentului judecat pentru uciderea colegului de cameră: „Nu manifestă empatie faţă de victime“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Stefan din nord
15.12.2017, 12:19:54

Cum permisiva ? E maximum cat se poate da un UE inchisoare pe viata Nu ne convine facem un Roexit ne recapatam suveranitatea nationala si reintroducem pedeapsa cu moartea La cate infractiuni se fac in tara care se incadreaza la pedeapsa capitala va scadea populatia Romaniei cu 5 la suta

+2 (2 voturi)