Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Masacrul ecologic de la Iaşi: Membri ai Academiei Române şi profesori universitari, numiţi "slabi de înger" de un deputat PSD

3
1 Nov 2014 12:42:31
Autor: Ionuţ Benea
Cristina Nichita a postat pe Facebook un mesaj prin care îi jigneşte pe protestatarii faţă de tăierile de tei de la Iaşi FOTO Adevărul
Cristina Nichita a postat pe Facebook un mesaj prin care îi jigneşte pe protestatarii faţă de tăierile de tei de la Iaşi FOTO Adevărul

Parlamentarul PSD Cristina Nichita a avut o reacţie reprobabilă împotriva activiştilor care au protestat la Iaşi împotriva tăierii teilor. Deputata i-a numit pe aceştia "slabi de înger", deşi printre protestatari s-au numărat şi membri ai Academiei Române şi profesori universitari.

Cristina Nichita a postat un mesaj pe Facebook la scurt timp după ce, împreună cu colegii ei de partid, a plantat tei în Parcul Expoziţiei din Iaşi. 
 
"Primăvara trecută, un grup mic de omuleţi fără ocupaţie specificată se agita prin târg, încercând să îi monteze pe ieşeni împotriva Primarului Gheorghe Nichita, prezentat ca exterminator al teilor din oraş. Insuficient stipendiaţi de opoziţie, omuleţii în chestiune nu au găsit ceva mai interesant decât să propună celor slabi de înger să se ancoreze de copaci, ca semn de protest. Care protest? Împotriva cui? De ce? Nu conta. Uite aşa. D’aia", a postat Cristina Nichita. 
 
Aceasta a mai arătat că a vorbit şi din Tribuna Parlamentului despre acţiunea de tăiere a Primăriei din Iaşi, una necesară, în opinia sa, întrucât teii ar fi fost îmbătrâniţi. Niciun alt specialist nu confirmă însă varianta Cristinei Nichita. 
 
Spre finalul mesajului, Nichita a "faultat" şi limba română. "Să vezi copii plantând pomişori care vor creşte odată cu ei – ce poate fi mai frumos? Şi nu orice pom, ci tei – copacul-emblemă al Iaşilor, cel care parfumează oraşul la sfârşitul primăverii; cel care ne-a înmiresmat nouă tinereţea şi îi va aromi pe urmaşii noştri; cel despre care au scris toţi autorii ieşeni: Otilia Cazimir, Ionel Teodoreanu, Gheorghe Topîrceanu, Mihail Sadoveanu; teiul pe care l-a inspirat pe Mihai Eminescu"
 
Replica celor cu "slabi de înger"
 
Activiştii din Iaşi au mai fost jignişti şi în trecut de mai-marii PSD Iaşi. Primarul Gheorghe Nichita i-a numit, în cadrul unei conferinţe de presă, "bolnavi mintal". 
 
Tot pe Facebook, reprezentanţii Grupului Iaşul iubeşte Teii a catalogat mesajul ca fiind unul "demagogic". Activiştii au precizat că printre cei care au protestat alături de ei se numără personalităţi din lumea academică şi culturală europeană, printre care 16 profesori universitari ieşeni, 2 membri ai Academiei Române, 19 personalităţi din afara Iaşiului şi alte 6 personalităţi străine (inclusiv 19 ingineri silvici). 
 
"Doamna deputat Cristina Nichita nu face, astfel, decât să continue o tradiţie de dezinformare, confuzie şi diletantism. Din această campanie face parte, din păcate, inclusiv proiectul politicianist al viceprimarului Mihai Chirica, şi anume acela de a "planta 10.000 de tei" în Iaşi", au precizat cei de la Iaşul iubeşte teii. 
____________________________________________________________________
 
Mesajele integrale
 
Cristina Nichita: 
 
ORAŞUL CU TEI
 
Primăvara trecută, un grup mic de omuleţi fără ocupaţie specificată se agita prin târg, încercând să îi monteze pe ieşeni împotriva Primarului Gheorghe Nichita, prezentat ca exterminator al teilor din oraş. Insuficient stipendiaţi de opoziţie, omuleţii în chestiune nu au găsit ceva mai interesant decât să propună celor slabi de înger să se ancoreze de copaci, ca semn de protest. Care protest? Împotriva cui? De ce? Nu conta. Uite aşa. D’aia.
 
Am spus atunci, la tribuna Parlamentului, că intervenţia Primăriei era o foarte necesară acţiune de toaletare a parcurilor. Teiul – esenţă moale, cu o viaţă de 60-80 de ani – trebuie înlocuit când îmbătrâneşte pentru că devine periculos prin prăbuşire. Am mai spus şi că Primarul de Iaşi promisese nu numai refacerea ci chiar extinderea ariei de plantare a teilor, ceea ce s-a şi întâmplat. 
 
Acţiunea de plantare a 10.000 de tei a început.
 
Am fost şi eu să pun copăcei pentru că este una dintre activităţile cele mai plăcute şi dătătoare de speranţă pe care le cunosc. În mijlocul a zeci de tineri, m-am simţit mai bine decât pot să povestesc. 
 
Să vezi copii plantând pomişori care vor creşte odată cu ei – ce poate fi mai frumos? Şi nu orice pom, ci tei – copacul-emblemă al Iaşilor, cel care parfumează oraşul la sfârşitul primăverii; cel care ne-a înmiresmat nouă tinereţea şi îi va aromi pe urmaşii noştri; cel despre care au scris toţi autorii ieşeni: Otilia Cazimir, Ionel Teodoreanu, Gheorghe Topîrceanu, Mihail Sadoveanu; teiul pe care l-a inspirat pe Mihai Eminescu.
 
Şi alte oraşe din România au embleme silvice frumoase – castani, plopi, salcâmi – dar Iaşi este şi va rămâne oraşul cu tei.
 
Grupul Iaşul iubeşte teii: 
 
După "cretini, isterici şi bolnavi mintal" - aprecieri pe care ni le-a adresat primarul Gheorghe Nichita, acum primim şi alte laude - "grup mic de omuleţi fără ocupaţie specificată care se agită prin târg" din partea deputatei PSD, Cristina Nichita. 
Oare mai au şi altceva de oferit?
Mulţumim pentru desene, Perjovschi Dan!
 
Referitor la mesajul calomnios al dnei Cristina Nichita, deputat PSD, de mai jos: 
 
"Primăvara trecută, un grup mic de omuleţi fără ocupaţie specificată se agita prin târg, încercând să îi monteze pe ieşeni împotriva Primarului Gheorghe Nichita, prezentat ca exterminator al teilor din oraş. Insuficient stipendiaţi de opoziţie, omuleţii în chestiune nu au găsit ceva mai interesant decât să propună celor slabi de înger să se ancoreze de copaci, ca semn de protest. Care protest? Împotriva cui? De ce? Nu conta. Uite aşa. D’aia." (Mesajul complet poate fi accesat aici: http://goo.gl/sjolCA)
 
Menţionăm, în primul rând, că acest grup de “omuleţi fără ocupaţie specificată” include numeroase personalităţi din lumea academică şi culturală europeană, printre care 16 profesori universitari ieşeni, 2 membri ai Academiei Române, 19 personalităţi din afara Iaşiului şi alte 6 personalităţi străine (inclusiv 19 ingineri silvici) (lista completă a semnatarilor grupului academic în speţă: http://goo.gl/oBmdmL). De asemenea, cauza "Iaşul Iubeşte Teii" a fost şi este sprijinită de personalităţi publice precum Liviu Antonesei, Emil Brumaru, Dragoş Bucurenci, Magor Csibi, Mandache Leocov, Liviu Mihaiu, Perjovschi Dan, Mircea Toma şi alţii. Toţi aceştia au o ocupaţie “specificată” destul de clară, printre care amintim publicarea de cărţi, educarea studenţilor, producerea de jurnalism de calitate s.a.m.d. Mai mult, sutele de protestatari stradali, aparţinând tuturor claselor sociale şi grupelor de vârstă, alături de cei peste 11.000 de simpatizanţi online ai grupului nostru (dintre care peste 7000 au semnat petiţia pentru replantarea teilor pe Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, Iaşi - http://goo.gl/eMvqVO) atestă nu doar credibilitatea, buna credinţa şi transparenţa cauzei noastre, ci şi indică gradul considerabil de nesimţire, calomnie şi îndrăzneală politicianistă cu care dna Cristina Nichita, deputat PSD, întelege să descrie acţiunile, principiile şi misiunea noastra (pentru o cronologie completă, v. http://goo.gl/QjmJDG).
 
Dincolo de oportunism şi demagogie flagrantă, transpare totodată din mesajul domniei sale o profundă şi întrucâtva ilară incompetenţă în domeniul botanicii, atunci când sugerează că "intervenţia Primăriei era o foarte necesară acţiune de toaletare [sic] a parcurilor. Teiul – esenţă moale, cu o viaţă de 60-80 de ani [sic] – trebuie înlocuit când îmbătrâneşte pentru că devine periculos prin prăbuşire". Aceste afirmaţii contrazic nu numai declaraţiile colegului său de partid, viceprimarul Mihai Chirica, care a recunoscut cu sublimă ingenuitate că "ideea tăierii teilor mi-a venit după ce am văzut faţada Episcopiei. Statuia Fecioarei Maria cu pruncul în braţe stă pe faţada clădirii de zeci de ani şi nu a fost văzută de nimeni” (Ziarul Evenimentul, 11.02.2013), ci şi realităţi dendrologice de bază (v. http://goo.gl/CxXWdg). Pe scurt, în conditii normale de dezvoltare, teiul poate trăi sute de ani. Din păcate, acţiunile de retezare a coroanei, desfăşurate ani la rândul de administraţia primarului Gheorghe Nichita, sub eticheta de 'toaletare' (v. http://goo.gl/QiJGKO), nu au făcut decât să pregătească, fie involuntar (prin pură incompetenţă), fie voluntar şi cu rea credinţă, terenul pentru defrişările în masă care au distrus mii de arbori maturi din Iaşi în ultimii ani (atât tei, cât şi alte specii). De altfel, cu sprijinul Coalitiei pentru Mediu din România, am eliberat Primăriei Iaşi un regulament complet de îngrijire ('toaletare') corectă a arborilor urbani, pe care viceprimarul Mihai Chirica ne-a asigurat nu numai că îl va implementa, ci şi că va fi adoptat formal printr-o hotărâre de consiliu local. Din păcate, acestă promisiune nu s-a realizat nici până astăzi. Regulamentul aici: http://regulament-toaletare-arbori.blogspot.ro/
 
Dna deputat Cristina Nichita nu face, astfel, decât să continue o tradiţie de dezinformare, confuzie şi diletantism. Din această campanie face parte, din păcate, inclusiv proiectul politicianist al viceprimarului Mihai Chirica, şi anume acela de a "planta 10.000 de tei" în Iaşi. Menţionăm, din nou, că acest 'proiect' nu a fost publicat niciodată în format scris, nu a trecut prin comisiile de analiză tehnică ale Primăriei (aşa zisul 'vot', efectuat în Consiliul Local, nu a respectat niciuna dintre procedurile legale, întreaga acţiune fiind o reacţie improvizată la propunerea noastră, sprijinită de un studiu de fezabilitate complet, în favoarea replantării a 142 de tei în centrul orasului - v. http://goo.gl/VMjr7i ). Astfel, 'proiectul 10.000 de tei', fiind o formă fără fond, nu conţine niciun fel de informaţii legate de materialul săditor, de cartografia spaţiilor plantate, de calendarul exact de plantare (zile, locaţii, etc.). În plus, în lipsa unui Registru Local al Spatiilor Verzi (cf.ord.MDRT nr.1466/2010), niciuna dintre aceste plantări nu va putea fi monitorizată sau protejată de lege.
 
în ciuda acestor fapte, rămânem în continuare deschişi către orice plantări de material vegetal nou, în condiţiile în care acestea sunt anunţate din timp, sunt deschise publicului larg şi sunt desprise de orice acţiune politică sau propagandistică ulterioară.
 

Mai puteţi citi:

„Legenda primarului TaiTeiTaiTot“, pamflet semnat de Florin Constantin, fondator al Divertis, cu trimitere la Gheorghe Nichita, edilul PSD-ist de Iaşi

Tabloul masacrului ecologic de la Iaşi. Un plan găunos, înţesat cu minciuni, 500 de tei ucişi fără remuşcări şi tunul imobiliar

Măcelarii teilor din Iaşi lovesc din nou. Sute de arbori sănătoşi, marcaţi pentru tăiere. Ieşenii au notificat Parchetul şi Garda de Mediu şi pregătesc proteste

O furtună violentă a rupt trei arbori la Iaşi. Şefii primăriei s-au grăbit să anunţe "dezastrul", pentru a abate atenţia de la masacrul ecologic pregătit în Copou

FOTO Masacrul teilor din Iaşi: episodul Copou. Cum sunt mutilaţi arborii-simbol din cel mai renumit cartier al oraşului

Lecţie de botanică pentru măcelarii teilor din Iaşi: „Este colosal de mult să tai 800 de copaci într-un an. Ăsta e un masacru”

Şi cu teii tăiaţi şi cu banii luaţi. Primăria Iaşi a primit o amendă de 60.000 de lei, achitabilă din bani publici, pentru că a tăiat ilegal arborii din centrul oraşului

Numărul "avocaţilor" teilor puşi la pământ în centrul Iaşiului creşte. Şefii Primăriei refuză dezbaterea publică

Toţi teii de pe cel mai important bulevard al Iaşiului sunt puşi la pământ de muncitorii primăriei

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Roxana Teodor
1.11.2014, 20:00:57

Atata timp cat aflu cum se numeste si cum arata doamna deputat in cauza, inseamna ca nu s-a remarcat prin nici o actiune constructiva pentru comunitate. Asadar, prefer sa privesc tei decat demnitari care isi insulta contribuabilii. Sa-i fie rusine doamnei deputat.

+2 (2 voturi)
Rancid Iodine
2.11.2014, 00:57:59

Atita timp cat acei tei taiati nu erau bolnavi, se poate argumenta prea usor ca a fost o crima sa fie taiati. Iar "tradiţia de dezinformare, confuzie şi diletantism" ... asta e intreaga filozofie a partidului sau in doar 6 cuvinte .. ca sa subliniam mai bine exact care e chestia, putea fi adaugat: "... in serviciul lacomiei politico-afacerist insatiabil". Daca pot fii putin subiectiv, adaug si o nota personala sa spun doamna aceasta are si o moaca de persoana deosebit de tupeistia.

+1 (1 vot)
alex i
2.11.2014, 09:12:20

pacat (pentru ea) ca nu suntem in Mexic sa poata executa protestatarii.

Modifică Setările