Maşină de cusut fără pedală, veche de 100 de ani, expusă la un muzeu din Iaşi. „Piesă de referinţă pentru istoria aparatelor de uz casnic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşina de cusut veche de 100 de ani FOTO Facebook/ Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” Iaşi
Maşina de cusut veche de 100 de ani FOTO Facebook/ Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” Iaşi

Conducerea muzeului din Iaşi aduce în centrul atenţiei obiecte de patrimoniu mobil reprezentative pentru istoria ştiinţei şi tehnicii. Seria prezentărilor începe cu un exponat din sfera de interes a aparatelor de uz casnic: Maşina de cusut „Wertheim”.

O masina de cusut „Wertheim” veche de fix 100 de ani (este din 1921), donată de un ieşean, este vedeta lunii martie la Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” din Iaşi.

Astfel, ieşenii care intră până pe 10 mai în sălile Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” vor avea senzaţia că se întorc în timp. 

„Maşina de cusut este o piesă de referinţă pentru istoria aparatelor de uz casnic. Este realizată de firma Wertheim, o firmă care a apărut undeva pe la 1868”, spune Monica Nănescu, coordonatorul muzeului.

Maşina de cusut este realizată din fontă, acoperită cu lac japonez, fiind acţionată prin intermediul unei manivele cu mâner rotativ.

Ca o particularitate: este o maşină fără pedală, dispusă pe o masă de lemn.

„Maşina de cusut „Wertheim” aflată în patrimoniul Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” a fost realizată în anul 1920 de compania germană cu acelaşi nume, înfiinţată în 1868 la Frankfurt pe Main (Germania), de Joseph Wertheim (1804 - 1899). Această maşină utilizează o suveică în formă de glonţ cu bobină lungă, care se leagănă înainte şi înapoi, piesa fiind cunoscută sub numele de suveică vibrantă”, arată conducerea Muzeului din Iaşi. 

Maşina de cusut „Wertheim” poate fi admirată în perioada 10 martie – 10 mai 2021, în cadrul expoziţiei temporare „Retrotehnica”, deschisă în spaţiile Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” de la Palatul Culturii.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Avertisment care dă fiori: în caz de conflict major, Rusia ar putea anexa regiunea Donbas!

Uniunea Europeană riscă să piardă războiul vaccinării. Care sunt consecinţele

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite