Medic ginecolog salvat de la moarte cu un transplant făcut în ultimul moment: „Miracolul mi s-a părut prea mare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul ieşean Răzvan Socolov FOTO: facebook/razvan.socolov
Medicul ieşean Răzvan Socolov FOTO: facebook/razvan.socolov

Ginecologul ieşean Răzvan Socolov a primit pe 5 martie o nouă şansă la viaţă. Medicul diagnosticat în urmă cu mai mulţi ani cu ciroză hepatică cu virus C a reînceput o viaţă mai bună după un transplant de ficat.

Medicul Răzvan Socolov, ginecolog în cadrul Maternităţii „Elena Doamna” din Iaşi, a relatat că la începutul lunii martie a trăit un adevărat miracol. Internat din luna februarie în stare gravă la Institutul Fundeni din Capitală, din cauza complicaţiilor pe care le dezvoltase afecţiunea cu care a fost diagnosticat, medicul a primit pe patul de spital cea mai aşteptată veste care îi putea salva viaţa: undeva în ţară se recoltase un ficat compatibil cu organismul său.

Organul sănătos i-a fost transplantat sâmbătă, pe 5 martie, după ce cu câteva ore mai devreme o echipă de medici a prelevat un ficat compatibil chiar în Centrul de Transplant de la Iaşi.

Medicul Răzvan Socolov a povestit că a trăit minunea transplantului de ficat ca pe o renaştere, întrucât în ultimii ani boala cu care a fost diagnosticat, ciroză hepatică cu virus C, a evoluat rapid spre complicaţii severe, cu toate că urma tratament sub supravegherea specialiştilor. Potrivit ginecologului, unul dintre parametrii relevanţi prin care se evaluează funcţia hepatică, bilirubina, era de 20 de ori mai mare decât valoarea normală.

„Sufăr de această boală cumplită - ciroză hepatică cu virus C - de mult timp, iar în ultimii doi ani lucrurile au progresat astfel încât am fost pus pe lista de transplant. Din păcate, tratamentele adjuvante nu au oprit evoluţia, iar în urmă cu două luni am fost internat la Institutul Fundeni cu o complicaţie cerebrală. Ea s-a rezolvat, dar a început să crească bilirubina. Aceasta dă culoare galbenă pielii şi mucoaselor şi, peste limite mai mari, afectează funcţia cerebrală. Bilirubina mea creştea uşor şi, fără să ştiu de ce, duminică, 28 februarie, a atins de 10 ori valoarea normală. M-am internat din nou la Institutul Fundeni, dar creşterea rapidă a continuat şi vineri, 4 martie, ajunsese de 20 ori mai mare decât normalul. Atunci s-a indicat o procedură complexă de «spălare a sângelui»”, a explicat medicul.


Răzvan Socolov a precizat că inclusiv după această procedură medicală care trebuia să contribuie la scăderea bilirubinei, analizele de după 12 ore au demonstrat că indicatorul este în continuă creştere.
„Stăteam pe patul din salon. Sunt medic şi nu accept să refuz lupta cu boala. Am văzut o icoană pe perete şi, deşi nu sunt un credincios fervent, am rostit «Tatăl nostru» şi mi-am pus soarta în mâinile Lui. Şi, după maxim 30 de minute, intră în salon doamna profesor Gheorghe care mă anunţă că se recoltează un ficat la Iaşi compatibil cu cazul meu. Nu ştiu ce a mai spus mai departe. Miracolul mi se părea prea mare”, a relatat ginecologul ieşean.

Ginecologul consideră că a avut parte de „o minune” care a fost posibilă prin tăria familiei care „a încheiat o tragedie personală printr-un gest minunat” şi prin profesionalismul echipei medicale care i-a fost alături în suferinţa sa. După ce a trăit un asemenea miracol, medicul este determinat să susţină donarea de organe. „Rog pe toţi cei care trec prin asemenea tragedii să înţeleagă că sufletul nostru este promis Domnului, iar trupul ţărânei sau unui alt suflet care va duce lucrarea mai departe. De aceea, îndemn familiile care trec prin astfel de momente să accepte donarea organelor pentru binele altor suflete, pentru ca Dumnezeu să aducă miracolul în lumea noastră”, a conchis ginecologul Răzvan Socolov.

Ciroza hepatică este o boală de ficat care este mai avansată decât hepatita cronică. Hepatita cu virus C afectează ficatul şi poate duce la ciroză sau cancer hepatic după mai mulţi ani. Potrivit infecţioniştilor, hepatita C se transmite la oameni mai ales prin contact direct cu sânge infectat, prin folosirea echipamentului medical nesteril, prin administrarea de injecţii intravenoase şi transfuzii de sânge. Ginecologul Răzvan Socolov a precizat că, în cazul său, calea de transmitere nu este clară, însă, medic fiind, a fost şi este expus riscului de a lua virusul prin contact cu sânge infectat.

Citeşte şi:

Mesajul devastator al unui bolnav care aşteaptă un transplant de plămâni: „Nu interesează pe nimeni situaţia mea“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite