Medicamentul-minune care poate trata hepatita C. Pacienţi aleşi pe sprânceană pentru a primi pastile de 8.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece pacienţi de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi au intrat într-un proiect pilot de tratare a hepatitei C. Bolnavii urmează de la sfârşitul lunii iunie o nouă schemă terapeutică, pe lângă medicamentele standard, interferon şi ribavirină, fiindu-le indicat şi Simeprevir.

Bolnavii au început tratamentul în baza unei colaborări încheiate la începutul acestui an între Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” şi compania farmaceutică Janssen. Prin acordul încheiat, firma s-a  angajat să furnizeze medicamente în valoare de 1,1 milioane de lei, dacă medicii îi identifică pe acei pacienţi care au făcut recădere după primele şase luni în care au urmat tratamentul standard cu interferon şi ribavirină.

Pacienţii au vârsat cuprinsă între 40 şi 60 de ani şi sunt din diferite localităţi din judeţ. „A fost o şansă pentru aceşti pacienţi să intre în proiect. Fiecare şef de secţie a identificat câte un bolnav care să respecte criteriului şi de la sfârşitul lunii iunie, începutul lui iulie, aceştia urmează tratamentul”, a explicat dr. Mihnea Hurmuzache, medic primar infecţionist.

Potrivit specialistului, Simeprevir este o moleculă nouă, aprobată în 2014, care garantează în proporţie de 98% vindecarea de hepatită virală C. Donaţia companiei farmaceutice s-a concretizat în furnizarea de medicamente pe o perioadă de patru luni pentru fiecare dintre cei zece pacienţi. O singură cutie cu Simeprevir conţine 28 de comprimate şi costă 8.000 de euro.

Aceasta asigură tratamentul bolnavilor pentru patru săptămâni. Pentru completarea schemei terapeutice, pacienţii trebuie să urmeze tratamentul patru luni. În prezent, după aproximativ trei luni de la demararea proiectului, starea pacienţilor este bună, medicii observând îmbunătăţiri în examenele pacienţilor.

Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi are înregistraţi aproximativ 500 de pacienţi cu hepatită C. Infecţia se transmite prin contactul cu sânge sau prin produse de sânge infectat. Potrivit Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, începând din octombrie, bolnavii diagnosticaţi cu hepatită C vor beneficia de terapie fără interferon.

Citeşte şi:


Ce trebuie să ştim despre hepatite şi tratamentul care le vindecă
 

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite