Medici rezidenţi lăsaţi fără echipamente de protecţie. „N-o să stric un echipament de 100 de lei pentru un rezident!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brînduşa Lungu, medic rezident la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi  Foto Facebook
Brînduşa Lungu, medic rezident la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi  Foto Facebook

Măştile sau combinezoanele ajung doar la anumite cadre medicale dintr-un spital din Iaşi, medicii rezidenţi din acea unitate medicală neprimind echipamente de protecţie. Aceste acuze sunt făcute chiar de către un medic rezident din spital

Brînduşa Lungu, medic rezident în anul III la secţia gastroenterologie a Spitalului „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, Brînduşa Lungu, o acuză pe asistenta şefă Adriana Leca, cea care gestionează distribuţia echipamentelor, că a refuzat să le furnizeze şi rezidenţilor costume chirurgicale, capeline, măşti şi mănuşi.

„Atunci când a fost rândul meu să fiu la serviciu, fiindcă în această perioadă încercăm să intrăm în echipe limitate, din păcate, asistenta şefă a refuzat să îmi ofere echipament de protecţie. Văzusem cutiile cu echipamente la uşa magaziei şi erau practic distribuite asistentelor medicale pe parcursul discuţiei noastre. Insistând, apoi, mi-a spus că are doar pentru ...personalul medical şi că nu strică un echipament de 100 de lei pentru un medic rezident (este vorba despre un costum chirurgical, mai gros, care asigură o minimă protecţie, echipament de care beneficia toată lumea în acel moment). Sub presiunile pe care le-am făcut a acceptat să distribuie doar colegilor rezidenţi de gardă acest echipament. Şi, deşi a intervenit medicul meu coordonator, doamna asistentă şefă a refuzat să distribuie echipament rezidenţilor care eram în afara echipei de gardă. În alte zile, nici măcar rezidenţii de gardă nu au primit”, a spus Brînduşa Lungu. 

Pe de altă parte, reprezentanţii Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi au declarat pentru Ziarul de Iaşi că „intrarea la pacienţi se face în echipe mai reduse pentru a limita aglomerarea şi a se respecta indicaţiile ministerului pentru utilizarea judicioasă a echipamentelor. Şeful clinicii respective mi-a comunicat că medicul primar care avea în îndrumare 16 rezidenţi avea în grijă doi pacienţi. Conform deciziilor interne adaptate la situaţia de pandemiei, vizita la pacienţi se efectuează cu minimum necesar de personal pentru respectarea normelor de distanţare, urmând ca pregătirea rezidenţilor să se realizeze temporar, prin alte forme de educaţie în rezidenţiat. Şeful clinicii este cel care se va preocupa de modul de comunicare al asistentei şefe cu personalul clinicii“, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD/UPU şi purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“. 

În schimb, potrivit spuselor Brînduşei Lungu, „medicii rezidenţi asigură, alături de medicii specialişti şi primari, cel puţin linia II-a de gardă, zilnic, 24h (şi de regulă 30h cel puţin), prin rotaţie, însă în pontaje figurăm cu 7h prezente, ca în oricare altă zi. Dacă e să calculăm doar neceasarul de măşti chirurgicale, pentru 7h este nevoie de 1-2 măşti, însă pentru 24h va fi nevoie de 6-7. Iar dacă un rezident trebuie să insiste să primească chiar şi o singură mască şi o singură pereche de mănuşi, înseamnă că medicii rezidenţi chiar nu sunt luaţi în calcul, la propriu.” 

După ce au fost făcute publice o parte din aceste informaţii, medicii rezidenţi din Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi au primit o propunere de donaţie de echipamente. „După apariţia publică de săptâmâna trecută, am primit, pe lângă mesajele de încurajare şi sprijin şi o propunere de donaţie de echipament pentru medicii rezidenţi pentru care am şi schiţat un necesar alături de colegii mei din celelalte secţii. Aşteptăm cu toţii veşti bune”, a conchis Brînduşa Lungu. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite