Medicul din cazul bărbatului mort după ce a fost înţepat de 500 de albine: „Ne era teamă să nu ne înţepe şi pe noi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un roi de albine a omorât un bărbat care ar fi încercat să-şi apere calul de insectele violente. Victima se deplasa cu o căruţă pe un drum sătesc dintre Movileni şi Heleşteni. Fratele şi mama bărbatului decedat au scăpat cu viaţă fugind de la locul incidentului.

Vasile N., un bărbat de 40 de ani, din Heleşteni, a murit în cursul după-amiezii de luni, 17 iulie, după ce sute de albine l-au atacat şi l-au înţepat. Bărbatul a intrat în şoc anafilactic şi a murit în câteva minute, în timp ce alte rude care se aflau cu el au reuşit să scape de furia insectelor fugind. 

Apelul la 112 s-a înregistrat luni, în jurul orei 18.00, reprezentanţii SMURD care se aflau în acel moment la coordonarea intervenţiilor pre-spital precizând că au trimis la locul solicitării un echipaj cu medic al SAJ Iaşi, substaţia Paşcani. „La Movileni-Paşcani s-a trimis echipajul de tip C2 la o solicitare unde un domn de 40 de ani a fost găsit mort, iar fratele lui în vârstă de 49 de ani urmează a fi evaluat de doctor. Bărbatul decedat prezintă sute de plăgi înţepate“, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, imediat după apelul la 112. Medicul a mai subliniat că, în paralel cu intervenţia pre-spital, se căuta apicultorul care deţinea insectele pentru calmarea acestora. 

Potrivit doctorului care a intervenit la caz, incidentul s-a petrecut pe un drum sătesc, între Movileni şi Heleşteni, în timp ce bărbatul se deplasa cu o căruţă alături de alţi membri ai familiei. Oamenii au fost atacaţi de albine în dreptul unui lan de floarea-soarelui care găzduia aproximativ 50 de stupi.

„Solicitarea a fost pentru şoc anafilactic. Am ajuns cât s-a putut de repede, dar din păcate acolo am găsit o persoană decedată, cu aproximativ 500-600 de înţepături de albine. A fost o intervenţie mai dificilă pentru că albinele încă roiau pe acolo şi îmi era teamă să nu ne înţepe şi pe noi. Se putea întâmpla şi la noi un şoc anafilactic“, a subliniat dr. Adrian Pasat, medic specialist în medicina de urgenţă. 

Doctorul a mai subliniat că victima ar fi încercat, înainte să-şi piardă viaţa, să dezlege calul înhămat la căruţă, atacat la rândul său de insecte. În căruţă se mai aflau încă doi adulţi, fratele şi mama bărbatului decedat, care au scăpat cu viaţă după ce au fugit din calea albinelor. Cei doi nu au avut nevoie de îngrijiri medicale. 

Cazul de la Movileni a ajuns în atenţia Inspectoratului de Poliţie Judeţean, care a fost sesizat cu privire la evenimentul de aseară. Poliţiştii au deschis un dosar penal de ucidere din culpă, urmând ca, în funcţie de rezultate, să se stabilească dacă proprietarul stupilor va fi sau nu tras la răspundere. „Avem o sesizare din partea fratelui cu care victima se afla în căruţă. Cei doi bărbaţi şi mama lor circulau cu o căruţă pe un drum agricol când s-a petrecut evenimentul. În cauză s-a dispus necropsia, şi cercetările continuă“, a precizat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al IPJ. Cazurile de şoc anafilactic sunt cunoscute în medicină ca fiind urgenţe de gradul 0 în care intervenţia medicală trebuie să fie extrem de rapidă.  

Şocul anafilactic apare atunci când, de exemplu, un pacient a fost înţepat de o albină. Veninul insectei pătrunde în corp, apar anticorpii care realizează o primă imunizare, însă când acel pacient este înţepat a doua oară, reacţia organismului este mult mai puternică. „Dacă cea de-a doua înţepătură este la nivelul feţei sau al căilor aeriene, limba pacientului se umflă, el nu mai poate respira şi atunci inima încetează să mai bată“, a explicat dr. Gabriel Perianu, medic primar UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite