Meditaţiile, colacul de salvare în pandemie. „Te pot ajuta să obţii nota maximă la bacalaureat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Piaţa meditaţiilor din România atinge cote importante în contextul pandemiei de coronavirus. Cererea este în creştere, iar oferta este şi ea mai bogată decât în anii trecuţi. Anul acesta, de exemplu, pot fi găsite şi oferte ale unor profesori din alte oraşe care oferă meditaţii online.

Piaţa meditaţiilor a explodat în pandemie. Şi părinţii, dar şi cadrele didactice se plâng de faptul că şcoala online a dus la o mai slabă pregătire a elevilor. În acest context, oferta meditaţiilor este una variată, de la studenţi care dau meditaţii pentru 30-40 de lei pe şedinţă, până la profesori cu experienţă care oferă meditaţii la preţuri care ajung să depăşească şi 150 de lei pe o şedinţă de două ore. În plus, o noutate este că pot fi găsite şi oferte ale unor profesori din alte oraşe care oferă meditaţii online.

Pentru mediul educaţional, în contextul pandemiei de coronavirus, schimbarea a fost o necesitate, spun specialiştii, iar singura soluţie viabilă, şcoala online, a adus şi ea, la rându-i, o serie de provocări. 

Implicaţi direct în acest proces, părinţii au fost cei care au simţit din plin efectele acestor modificări. 

Şcoala de acasă a solicitat mult şi resursele interne ale familiei. În acest scenariu, familia a primit un rol definitoriu în învăţarea şi dezvoltarea şcolară a copilului. Spaţiul de locuit a devenit şi sală virtuală în care elevul participă la ore. 

„Perioada aceasta a fost mult mai solicitantă. În primul rând, lipsa spaţiului, era nevoie de camere separate pentru fiecare în parte. În al doilea rând, în clasele mai mari, după clasa a III-a este foarte solicitant, petrec foarte mult timp în faţa calculatorului, iar informaţiile sunt înjumătăţite ca şi termen de înţeles”, spune Elena Borş, mamă a două eleve de clasa a II-a, respectiv clasa a IX-a. 

În acelaşi timp, părinţii înţeleg şi presiunea care este pusă pe umerii profesorilor nevoiţi să se adapteze din mers la acest nou sistem educaţional. 

„Profesorii nu reuşesc să menţină contactul cu toţi în acelaşi timp. Este acel delay de transmitere a informaţiei, se îndepărtează de microfon (involuntar se întâmplă toate astea), presiunea este mult mai mare, iar profesorii sunt mai irascibili. Evaluarea în primul semestru a fost cumplită. Dacă le punea o întrebare şi îi lua pe nepregătite în momentul ăla, nu le mai dădeau nicio şansă”, a adăugat Elena Borş.

Meditaţiile, tot mai căutate

Nemulţumiţi de rezultatele orelor în format hibrid sau de lecţiile online la care participă copiii, părinţii caută soluţii mai eficiente. Astfel, meditaţiile au devenit o opţiune din ce în ce mai căutată, mai ales în cazul elevilor din anii terminali. 

Aproape jumătate dintre elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a, care au susţinut examene naţionale în vara anului trecut, au participat în mod frecvent la meditaţii sau pregătire suplimentară în perioada suspendării cursurilor faţă în faţă, potrivit raportului de cercetare „Învăţarea la distanţă”, făcut de unitatea de cercetare din Centrul Naţional pentru Politici şi Evaluare în Educaţie din subordinea Ministerului Educaţiei.

„Toţi părinţii apelează la meditaţii. Cei din anii terminali, clar. Dar ştiu şi părinţi care apelează la meditaţii pentru elevi care nu sunt în ani terminali, dar care nu reuşesc să înţeleagă lecţiile la cursurile online. Lucrăm şi noi, părinţii, suplimentar cu copiii. În clasele mai mari, foarte greu se înţeleg lecţiile şi foarte greu fac faţă copiii”, ne-a mai spus Elena Borş, mamă a două eleve de clasa a II-a, respectiv clasa a IX-a. 

Acestea sunt premisele în care piaţa meditaţiilor a înflorit la nivel naţional. 

Astfel, oferta meditaţiilor este una variată, de la studenţi care dau meditaţii pentru 30-40 de lei pe şedinţă, atât online, cât şi faţă în faţă, până la profesori cu experienţă şi elevi olimpici, cu preţuri care ajung să depăşească şi 150 de lei pe o şedinţă de două ore. 

   

„În ceea ce priveşte numărul de cereri, afirmăm că au fost solicitări mai mari în ciclul primar clasele II-IV, gimnazial V-VII şi liceal clasele a XI-a. Pentru clasele terminale care au examenul de Evaluare Naţională şi Bacalaureat fluxul de cereri a fost constant, fie din motivul că unii dintre ei aveau deja meditaţiile fixate dinaintea începerii stării de urgenţă, fie au aşteptat sa treacă situaţia şi s-au orientat ulterior”, declară prof. Adriana Iamandi - Centrul de Meditaţii Matematică Iaşi. 

Potrivit acesteia, înscrierile pentru anul şcolar 2020 - 2021 au fost făcute încă de la 1 iunie 2020, odată cu relaxarile măsurilor din starea de alertă şi începerea cursurilor de la 1 iulie 2020, pe perioada vacanţei de vară şi continuarea lor în anul şcolar 2020 – 2021. 

„Din cauza fluxului ridicat de cereri la 1 septembrie 2020 aveam deja ocupate 90% din locurile disponibile pentru anul şcolar 2020 - 2021, majoritatea optând chiar şi pentru suplimentarea orelor şi predarea materiei în avans, având timp mai mult pentru recapitulari şi fixarea cunoştinţelor. Adăugăm că această creştere a fost solicitată de părinţii care au simţit nevoia copilului de a-şi îmbunătăţi performanţa şcolară sau de a fi pregătiţi evaluărilor din acest an”, a adăugat prof. Adriana Iamandi - Centrul de Meditaţii Matematica Iaşi.

Oferta de pe Facebook

Mediul online a devenit locul în care cererea şi oferta în ceea ce priveşte meditaţiile online sunt doar la un click distanţă.

Unul dintre cele mai active grupuri de Facebook dedicate meditaţiilor este Meditaţii/Pregătire Iaşi, cu peste 2.200 de membri. 

„Bună! Eu sunt Cristiana şi te pot ajuta să obţii nota maximă la bacalaureat la materia Logică. Şedinţa de meditaţie durează două ore, iar preţul este de 40 de lei. Putem să ne vedem pe ZOOM, dar putem să ne vedem şi fizic (respectând toate normele de siguranţă impuse pentru prevenirea virusului)”, scrie o tânără pe acest grup.

Pe grupurile destinate meditaţiilor există însă oferte şi pentru cei care doresc medidaţii pe diferite platforme online, existând chiar posibilitatea de a obţine serviciile unui cadru didactic din alt judeţ. 

„Ofer pregatire pentru examenul de Bacalaureat la biologie vegetală şi animală. Şedinţele vor avea loc acasă (în Craiova) sau pe Zoom. Ofer material scris la calculator, suport pentru fiecare lecţie. Valoarea unei şedinţe este 40 lei şi la plata lunară (patru şedinţe), preţul este de 35 lei, respectiv 30 lei pentru opt şedinţe pe lună”, scrie Cătălina Pârvu pe un astfel de grup. 

De asemenea, pe aceleaşi grupuri pot fi găsite numeroase mesaje din partea părinţilor, care caută oferte pentru meditaţii în diferite zone ale oraşului, la diferite materii sau pentru anumite examene.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Scandalul Sofagate ia amploare. Erdogan trece la represalii economice faţă de Italia

Cel mai odios ucigaş din anii 2000 cere eliberarea: a scris o carte despre evoluţie şi „planul crimei perfecte” 

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite