Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Mega-fraudă cu verighete de aur. Cum au păcălit un bijutier turc şi interlopii din Iaşi inclusiv casele de amanet

4
28 Nov 2019 10:28:05
Autor: Ionuţ Benea
Verighetele găsite la percheziţii de Poliţie FOTO IPJ Iaşi
Verighetele găsite la percheziţii de Poliţie FOTO IPJ Iaşi

Patru persoane din Iaşi au fost reţinute de Poliţie fiind acuzate că ar fi vândut sau lăsat amanet mai multe verighete despre care au spus că sunt aur, deşi, în realitate, erau din alamă. Escrocheria a fost posibilă datorită unui bijutier turc, recunoscut în breaslă pentru talentul său în prelucrarea aurului. Turcul deţine un magazin de bijuterii în centrul Iaşul, însă vinde şi online.

Investigaţia a demarat acum câteva săptămâni, după ce reprezentanţii unei case de amanet din Iaşi au formulat plângere la Poliţie şi au reclamat că au fost păcăliţi de un bărbat. Acesta nu a mai revendicat o pereche de verighete pentru care primise 2.300 de lei, astfel că firma de amanet a vrut să valorifice presupusele bijuterii. 

Verighetele s-au dovedit a fi din alamă atunci când au fost duse la topit, ele fiind spoite cu un strat semnificativ de metal preţios.

Plângeri similare au început apoi să ajungă la Poliţie şi de la alte firme de amanet din oraş, anchetatorii bănuind că ar putea avea de-a face cu o reţea organizată.

La începutul acestei luni, anchetatorii au ajuns la principalii suspecţi din dosar: Daniel Stănescu, zis „Mureş“, Vijai Neagu şi Mizgin Yalcin, cetăţean turc. „Primii doi au achiziţionat verighete din aur contrafăcute de către numitul Yalcin Mizgin, alias Enes, cetăţean turc, care este de profesie bijutier şi administrator al unei bijuterii“, ne-au explicat surse judiciare.

Verighete găsite la percheziţii 

Până ca verighetele să ajungă la „săgeţi“, acestea treceau prin mâinile altor membri ai reţelei. Aceştia aveau rolul de a identifica persoanele care urmau să lase bijuteriile în casele de amanet. „Aceste bijuterii erau amanetate în diverse case de amanet din municipiul Iaşi de către persoane interpuse racolate de către numiţii Neagu Florin, alias Lorenzo, şi Tănase Amador. Cei din urmă acţionau la indicaţiile numiţilor Stănescu Daniel şi Neagu Vijai“, ne-au mai transmis sursele judiciare.

Amador Tănase este fiul temutului Cosmos Tănase, el nefiind găsit de anchetatori pentru a fi dus la audieri. În schimb, Lorenzo a fost arestat.

Frauda a putut fi pusă în practică în primul rând datorită abilităţilor bijutierului Yalcin (31 de ani), care îşi împarte afacerea alături de fratele său. Yalcin ar fi spoit bijuteriile de alamă cu o cantitate de aur mai mare decât în cazul spoielilor cunoscute de pe piaţă. Concret, Yalcin ar fi adăugat o grosime de aur de 2 microni (faţă de spoiala normală de 0,5), fiind imposibil pentru angajaţii de la magazinele de amanet să îşi sea seama că sunt păcăliţi. Bijuteriile erau ştanţate cu însemnele oficiale ale BNR, ne-au mai transmis sursele noastre. Yalcin avea ştanţa de la firma de profil la care e acţionar. 

Percheziţiile din acest dosar au avut loc marţi, 27 noiembrie. „În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat mai multe mijloace materiale de probă. 9 persoane au fost conduse la audieri, iar în baza probatoriului administrat în cauză, patru persoane au fost reţinute de poliţişti, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore”, au precizat poliţiştii ieşeni.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Ionel Marcu
28.11.2019, 10:56:48

Escrocul turc știa, fiind de meserie, că bijutierii testează aurul frecându-l de un fel de piatră. Probabil că procedeul afectează un strat de aur de 0,5-1 microni, dar nu de 2. S-a descoperit escrocheria doar la topire, la asta nu s-a gândit turcul.

+2 (2 voturi)
Mircea Nistor
28.11.2019, 11:54:09

Cred că nu vă ia mult timp să realizaţi cărei etnii aparţin "Mureş", Stănescu ,Vijai, Amador ,Tănase şi alte "piei roşii" .După aia vine Geluţu Duminică, şi în numele "'corectitudinii politice",ne bate obrazul şi ţine morţiş să demonstreze că suntem rasişti,îmbâcsiţi în prejudecăţi , că de fapt negrul e alb,iar noaptea e zi. Să ceri să nu ne ţinem cu mâna de portofel când vedem concetăţeni din ăştia,înseamnă a nega realitatea pe barba proprie....Nu e rasism, e pur şi simplu prudenţă .

+2 (2 voturi)
ion carutasul
28.11.2019, 18:44:48

Daca nu am fi atat de prosti si cu nasul pe sus am fi aflat ca o determinare sigura a compozitiei contine metoda nedistructiva cu un SPECTRO . Aparat cuplat cu un laptop pe care se afiseaza in 10 secunde compozitia obiectului analizat . Acest aparat are un pret de la 10.000 euro la 30.000 euro . Probabil ca Iasul este foarte sarac si cred ca Grecia este mult mai evoluata ,dar cinstita pentru ca veti gasi coliere la metru acoperite electrochimic cu aur . Dar chestia este explicita la taraba . SIc!

+1 (1 vot)
Realist
28.11.2019, 20:14:32

Good point, Ion ! PS: Era odata un cetatean care se pricepea la chestii d-astea, Arhimede il chema ...