Mega-fraudă cu verighete de aur. Cum au păcălit un bijutier turc şi interlopii din Iaşi inclusiv casele de amanet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru persoane din Iaşi au fost reţinute de Poliţie fiind acuzate că ar fi vândut sau lăsat amanet mai multe verighete despre care au spus că sunt aur, deşi, în realitate, erau din alamă. Escrocheria a fost posibilă datorită unui bijutier turc, recunoscut în breaslă pentru talentul său în prelucrarea aurului. Turcul deţine un magazin de bijuterii în centrul Iaşul, însă vinde şi online.

Investigaţia a demarat acum câteva săptămâni, după ce reprezentanţii unei case de amanet din Iaşi au formulat plângere la Poliţie şi au reclamat că au fost păcăliţi de un bărbat. Acesta nu a mai revendicat o pereche de verighete pentru care primise 2.300 de lei, astfel că firma de amanet a vrut să valorifice presupusele bijuterii. 

Verighetele s-au dovedit a fi din alamă atunci când au fost duse la topit, ele fiind spoite cu un strat semnificativ de metal preţios.

Plângeri similare au început apoi să ajungă la Poliţie şi de la alte firme de amanet din oraş, anchetatorii bănuind că ar putea avea de-a face cu o reţea organizată.

La începutul acestei luni, anchetatorii au ajuns la principalii suspecţi din dosar: Daniel Stănescu, zis „Mureş“, Vijai Neagu şi Mizgin Yalcin, cetăţean turc. „Primii doi au achiziţionat verighete din aur contrafăcute de către numitul Yalcin Mizgin, alias Enes, cetăţean turc, care este de profesie bijutier şi administrator al unei bijuterii“, ne-au explicat surse judiciare.

Verighete găsite la percheziţii 

Până ca verighetele să ajungă la „săgeţi“, acestea treceau prin mâinile altor membri ai reţelei. Aceştia aveau rolul de a identifica persoanele care urmau să lase bijuteriile în casele de amanet. „Aceste bijuterii erau amanetate în diverse case de amanet din municipiul Iaşi de către persoane interpuse racolate de către numiţii Neagu Florin, alias Lorenzo, şi Tănase Amador. Cei din urmă acţionau la indicaţiile numiţilor Stănescu Daniel şi Neagu Vijai“, ne-au mai transmis sursele judiciare.

Amador Tănase este fiul temutului Cosmos Tănase, el nefiind găsit de anchetatori pentru a fi dus la audieri. În schimb, Lorenzo a fost arestat.

Frauda a putut fi pusă în practică în primul rând datorită abilităţilor bijutierului Yalcin (31 de ani), care îşi împarte afacerea alături de fratele său. Yalcin ar fi spoit bijuteriile de alamă cu o cantitate de aur mai mare decât în cazul spoielilor cunoscute de pe piaţă. Concret, Yalcin ar fi adăugat o grosime de aur de 2 microni (faţă de spoiala normală de 0,5), fiind imposibil pentru angajaţii de la magazinele de amanet să îşi sea seama că sunt păcăliţi. Bijuteriile erau ştanţate cu însemnele oficiale ale BNR, ne-au mai transmis sursele noastre. Yalcin avea ştanţa de la firma de profil la care e acţionar. 

Percheziţiile din acest dosar au avut loc marţi, 27 noiembrie. „În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat mai multe mijloace materiale de probă. 9 persoane au fost conduse la audieri, iar în baza probatoriului administrat în cauză, patru persoane au fost reţinute de poliţişti, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore”, au precizat poliţiştii ieşeni.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite