Miile de tone de cabluri din Iaşi rămân spânzurate pe stâlpi din cauza haosului administrativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitorii Primăriei Iaşi într-o acţiune de întreţinere a reţelelor de cabluri
Muncitorii Primăriei Iaşi într-o acţiune de întreţinere a reţelelor de cabluri

Şefii Primăriei Iaşi au uitat de o hotărâre votată acum un an, potrivit căreia toate firele de pe stâlpi urmau să fie băgate în subteran odată cu închiderea marilor şantiere din oraş.

Şefii din Palatul Roznovanu par să uite de la mână până la gura, atunci când vine vorba de deciziile luate la vârful Consiliul Local. Hotărârea 304 aprobată de for în 2011 prevedea ca „operatorii de reţele de utilităţi care furnizează servicii din domeniul electicitate, apă, gaz, telefonie, termoficare, transmisii de date şi imagini etc.", care au cabluri în zonele în care se execută lucrări prin proiecte europene, să le introducă sub pământ.

Cu toate acestea, în zonele în care s-au executat deja asfaltări cu fonduri UE, precum străzile Palat, A. Panu sau bulevardul Carol I, firele au rămas agăţate de stâlpi.

Deşi decizia din septembrie 2011 prevede clar că aceste lucrări vor fi făcute „concomitent cu desfăşurarea lucrărilor din Planul Integrat de Dezvoltare pentru Polul de Creştere (prin care Iaşiul primeşte fonduri nerambursabile de 114 milioane de euro)", şefii Primăriei Iaşi îşi găsesc scuze.

Pasibili de amenzi
„Vom introduce cablurile în subteran după ce vom recepţiona lucrările executate de firmele contractate. Nu putem să băgăm firele înainte", a anunţat viceprimarul Mihai Chirica, deşi tot el a întocmit referatul de specialitate a hotărârii din 2011, pe când era director tehnic al Primăriei Iaşi.

Aceeaşi hotărâre stipula că „nerespectarea prevederilor constituie contrvenţie şi se sancţionează în conformitate cu prevederile legale în vigoare".

Municipalitatea nu a aplicat până acum nicio astfel de amendă furnizorilor de utilităţi.

Hotărârea CL din 2011 a stârnit nemulţumirea furnizorilor de utilităţi. E.On a acţioant în judecată Primăria, dar reprezentanţii societăţii au refuzat să comenteze decizia până la finalizarea procesului.

Alba-neagra cu firele
Firmele contractate de municipalitate pentru a executa proiectele europene de refacere a infrastructurii stradale susţin că ele introduc doar tuburile pentru cablurile de utilităţi, dar că firele vor trebui băgate de fiecare firmă în parte.

„Prin contract, noi avem doar sarcina de a băga acele tuburi roşii nu şi reţelele firmelor", a afirmat Viorel Cozma, directorul firmei Conest, care execută lucrări pe axa cultural-istorică.

Firma Conest alături de alte societăţi trebuie să refacă 16 străzi, printre lucrări se numără şi transformarea Bulevardului Ştefan cel Mare în pietonal.

Pe artera centrală a Iaşiului, cablurile sunt acum sprijinite de copaci după ce stâlpii vechi au fost scoşi din asflat, dar nu au fost înlocuiţi cu alţii noi.

Şi în legătură cu firele de pe această arteră au existat confuzii. La debutul lucrărilor, în august, viceprimarul Chirica anunţa că utilităţile vor fi introduse în subteran pe cheltuiala operatorilor, în timpul lucrărilor.

Deşi au fost executate două tronsoane din bulevard, cablurile au rămas agăţate de copaci.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite