Milionar român condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. De ce este acuzat latifundiarul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Ioan Zapodeanu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani. Sentinţa Curţii de Apel Iaşi nu este definitivă.

În acelaşi dosar a mai fost condamnat şi avocatul ieşean Lucian Drâmbă, care a primit patru ani de închisoare cu executare. Pedepse similare au primit Gineta Ginera Roman şi Mariana Popa, găsite şi ele vinovate de fapte de abuz în serviciu.

„Este o execuţie în piaţa publică, fără a înţelege niciun raţionament din cercetarea judecătorească. E ca şi cum nu a existat cercetare judecătorească. E ca un rechizitoriu căruia i s-a dat o soluţie. Norocul nostru este că vom pleca cu acest doar la Curtea Suprema şi acolo sunt judecători care se apleacă cu maxim profesionalism spre astfel de infracţiuni privitoare la aşa-zisul abuz în serviciu”, a declarat Ionel Nechita, avocatul lui Ioan Zapodeanu.

Acestuia i s-a imputat un prejudiciu adus statului de aproximativ 180.000 de euro, mult mai mic decât calculase, conform rechizitoriului, DNA, adică 1,6 milioane de euro.

Care au fost acuzaţiile

Potrivit procurorilor anticorupţie, latifundiarul Ioan Zapodeanu a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani. În acelaşi dosar mai este cercetată şi Gineta Roman, administratorul unei societăţi comerciale, dar şi consilierul juridic Lucian Drîmbă, Mariana Popa, registrator la Oficiul de Cadastru, Ovidiu-Călin Olteanu, avocat, precum şi Dumitriţa Zapodeanu (nevasta latifundiarului) şi Oana Roxana Călin.

Procurorii au precizat că pe 29 ianuarie 2008, Gineta Roman, în calitate de director general al unei societăţi comerciale, folosindu-se de sprijinul lui Lucian Drîmbă şi la solicitarea lui Ioan Zapodeanu, ar fi dispus restituirea unui teren de 6.700 de metri pătraţi, pe aproximativ 1.500 de metri pătraţi fiind construcţii şi clădiri.

Decizia respectivă ar fi fost ilegală întrucât proprietarul respectivului teren ar fi fost statul român, iar firma la care Roman era director general avea doar drept de superficie asupra sa.
În acelaşi context, suspecta a respins notificarea adevăratului proprietar al terenului ca fiind tardiv formulată. 

Ulterior, pe 8 martie 2010, Mariana Popa, în calitate de registrator la Oficiul de Cadastru Iaşi, urmare a unei cereri depusă de avocatul Olteanu Călin Ovidiu, a dispus în mod nelegal intabularea dreptului de proprietate asupra terenului în favoarea suspectului Zapodeanu Ioan.

„În scopul ascunderii originii ilicite a bunurilor imobile provenite din săvârşirea de infracţiuni, suspectul Zapodeanu Ioan, prin mandatar soţia sa, Zapodeanu Dumitriţa, a încheiat un contract de vânzare-cumpărare, prin care a transferat surorii acesteia din urmă, respectiv suspectei Călin Oana Roxana, o cotă parte de 5/100 din imobilul respectiv,  pentru suma de 65.000 lei. Ulterior, în urma unui partaj voluntar, suspectul Zapodeanu Ioan a transferat în totalitate cumnatei sale terenul şi construcţiile contra sultei de 20.000 euro”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite