Mituri despre sarcină demontate de medici. Cât de adevărat este că poţi afla sexul copilului cu ajutorul formei burţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii spun că multe dintre superstiţiile legate de sarcină nu au nicio legătură cu realitatea. Gravidele ajung la doctori şi-i uimesc cu ideile preconcepute pe care le au despre sarcină. Frecvent invocă mituri din popor care nu sunt tocmai adevărate, spun specialiştii.

Medicii obstetricieni se izbesc de multe ori de paciente care atunci când vin la control invocă legende din popor. Cel mai frecvent mit este cel legat de forma burticii. Mai mereu se aude că forma burticii trădează sexul copilului. Astfel, dacă este ţuguiată va fi băiat, dacă este rotundă va fi fetiţă. Total fals, susţin medicii, care recomandă ecograful pentru a vedea sexul copilului.

‘’Sexul copilului nu poate fi ghicit. Singura modalitate de a afla dacă vei avea fată sau băiat este efectuarea unei ecografii. Forma burţii poate fi influenţată de modificările fizice ale corpului mamei, de kilogramele pe care aceasta le ia în plus în această perioadă’’, spune doctorul ginecolog Cezar Rotaru.  

Un alt mit ar fi că femeile însărcinate trebuie să mănânce cât pentru doi. Nu, gravidele trebuie să mănânce sănătos şi doar atât cât cere organismul, pentru că el se autoreglează. 

O altă legendă ar fi că, pe timpul sarcinii, femeile nu trebuie să aibă contacte sexuale. Acestea se reduc de obicei pentru că scade apetitul sexual, iar uneori, dacă este o sarcină complicată, medicii pot face astfel de recomandări, dar altfel, femeile pot întreţine relaţii intime.

‘’De obicei, în perioada sarcinii, femeilor le scade apetitul sexual din cauza schimbărilor hormonale şi a greţurilor. Sexul în sine nu reprezintă niciun pericol pentru copil. Se pot întreţine relaţii până în ultimul trimestru de sarcină. Sunt însă şi situaţii când într-adevăr este mai bine să se evite contactul sexual chiar mai devreme, dar acestea sunt destul de rare’’, mai spune medicul Cezar Rotaru. 

Un alt neadevăr ar fi că pe perioada sarcinii nu poţi face sport. Nu trebuie să depui efort, dar mişcarea este chiar recomandată.

Multe dintre femei încă mai cred că durerile din timpul sarcinii sunt ereditare, astfel, dacă mama a născut uşor, aşa va păţi şi fiica. Neadevărat. Fiecare organism reacţionează în felul său. 

Vă mai recomandăm:

Ultimele fiţe pentru o naştere fără dureri: viitoarele mămici aleg să aducă pe lume un copil sub apă sau să inhaleze un gaz care le provoacă râsul

Investiţie ratată la cea mai mare maternitate din Moldova. O sală pentru naşteri sub apă stă cu lacătul pe uşă deoarece cada este prea mare

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite