Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Moartea cu zile a unui profesor universitar: ţinut şase ore în agonie, a murit după ce medicii l-au tratat prea târziu

5
9 Mar 2015 11:28:10
Autor: Ionuţ Benea
Tiberiu Brăilean a murit cu zile într-un spital de stat din România
Tiberiu Brăilean a murit cu zile într-un spital de stat din România

Profesorul universitar Tiberiu Brăilean, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a murit, ieri, la doar 55 de ani. Soţia sa susţine că universitarul a fost ţinut şase ore la Spitalul „Parhon” din Iaşi fără a fi diagnosticat, fiind transferat în cele din urmă la o altă unitate spitalicească.

Tiberiu Brăilean a fost dus cu o ambulanţă, miercuri, la Spitalul “C.I. Parhon” după ce, cu o noapte înainte, se simţise rău. Soţia sa, Simona Modreanu, profesor universitar, a declarat că a ales unitatea sanitară având mare încredere în medicii de acolo. 

Brăilean ar fi fost ţinut timp de şase ore fără a fi diagnosticat, el fiind transferat ulterior la Spitalul de Urgenţe “Sfântul Spiridon” din oraş. A fost internat în stare foarte gravă şi medicii de acolo nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa. Tiberiu Brăilean a murit duminică dimineaţă. 
 
„M-am bucurat că garda este la Parhon pentru că mă gândeam că imediat va fi văzut de un cardiolog, având în vedereZiarul de Iaşi. 
 
Modreanu a mai precizat pentru sursa citată că nu intenţionează să facă un caz din situaţia prin care a trecut soţul său, însă „dacă alţi oameni pot fi salvaţi şi feriţi de aşa ceva, atunci merită cercetat.” Managerul Spitalului „Sfântul Spiridon”, ec. Ioan Bârliba, intenţionează să discute miercuri cu toţi directorii de spitale, având în vedere că s-a mai confruntat cu situaţii în care pacientul a ajuns la Spitalul „Sf. Spiridon” după mai multe ore de aşteptare în alte unităţi medicale. 
 
„Deocamdată pot să vă spun că la noi în spital este o disciplină de fier şi că nu cred că s-a întâmplat aşa ceva. Dar dacă va fi cazul vom pune la dispoziţia autorităţilor toate actele necesare”, a declarat juristul Dan Pahopol, purtător de cuvânt al spitalului, pentru Ziarul de Iaşi. 
 
Tiberiu Brăilean a fost în trecut consilier local şi a avut mai mult poziţii tranşante cu privire la unele dintre proiectele majore ale Iaşului. Acesta a criticat în 2013 strategia municipalităţii pentru a obţine titlul de Capitală Culturală Europeană, cât şi defrişările din Ciric realizate înainte de construirea zonei de agrement.
 
Conform rudelor şi colegilor, acesta avea de mai mult timp probleme medicale grave, având la locuinţa sa un aparat cu oxigen pentru a-l ajuta să respire. Cadrul didactic a împlinit pe 9 ianuarie 55 de ani şi, pe lângă activitatea didactică, a fost autorul mai multor lucrări de profil economic.
 

5 Comentarii

Antonescu Vlad
9.03.2015, 15:52:03

Pacat ca Iasul si Romania au pierdut un om educat, un cetatean activ ! Dumnezeu sa il odihneasca in pace!

+1 (1 vot)
un_roman
9.03.2015, 16:31:17

Plicul! N-a avut doamna plicul! Daca alti oameni pot fi salvati...

+3 (3 voturi)
Pisica Neagra
9.03.2015, 18:28:42

Nu-i vorba de plic. Sistemul de invatamant e de vina. Pe langa altele. Mai toti medicii tineri din Romania nu mai sunt capabili, in lipsa unei aparaturi adecvate, de a pune un diagnostic pentru care sa-si asume responsabilitatea. Imensa majoritate a lor recurge la utilizarea noilor tehnologii de investigare, care le da aproape mura-n gura si diagnosticul si uneori chiar tratamentul optim. In aceste conditii, orice pacient care nu da peste un medic adevarat, cu experienta, curaj si siguranta de sine, trebuieste sa astepte pana este investigat de vreun aparat care poate fi sau nu disponibil. Si asta poate dura chiar mai mult de 6 ore, asa ca pacientul poate muri linistit in acest interval de timp. Si probabil ca nimeni nu va fi gasit vinovat, cel mult lipsa de dotare tehnologica, nicidecum medicul. In ultimii ani am avut o puzderie de exemple de diagnostice puse gresit de catre medici, toate in lipsa aparaturilor care ar fi putut sa-i elucideze. Daca in anii comunismului, cand aparatura era aproape inexistenta, medicii ar fi adoptat o pozitie similara celei adoptate de confratii mai tineri de azi, mortalitatea ar fi fost catastrofala. Dar nu a fost asa. Nu prea se auzea de diagnosticari care sa produca moarte sau handicapuri majore. E adevarat ca si numarul medicilor era mai mare, dar si sistemul de invatamant era altfel. Sunt o puzderie de medici ajunsi celebri, desi erau scoliti intr-un alt sistem de invatamant, mult blamat astazi.

0 (4 voturi)
un_roman
9.03.2015, 18:59:43

Nu te mai ascunde dupa deget! "abia după trei ore i s-au recoltat probe de sânge pentru analize şi că după alte trei ore a venit şi un cardiolog". 3 ore nu i-au dat nici o atentie, iar doctorul in masura sa puna un diagnostic a venit dupa 6 ore! Cum justifici tu ignorarea pacientului?

+4 (4 voturi)
Kinga Toma
9.03.2015, 21:51:08

Eu am stat cu socrul meu, grav bolna, 4 ore la urgenta pana a venit un cardiolog sa-l vada. Parerea mea e ca de vina sistemul. Nu exista medici care sa se ocupe doar de urgente.Sunt chemati medicii de garda de pe sectii, care au propriile lor cazuri grele pe sectie. Daca s-ar dori sa se rezolve operativ, in tura de dupa-masa, macar pana la 12 noapte, ar angaja spitalul medici care sa se ocupe doar de urgente. Si in Oradea, se sta 4-7 ore pana te vede un medic la urgenta.

+1 (1 vot)
Modifică Setările