Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Moaşă umilită de doctor în timpul unei operaţii: „Proasto!”. Cum s-a răzbunat femeia după ce tot ea a fost sancţionată

6
1 Oct 2020 11:08:55
Autor: Ionuţ Benea
Operaţia a fost una cu probleme, a susţinut moaşa în faţa instanţei FOTO Arhivă
Operaţia a fost una cu probleme, a susţinut moaşa în faţa instanţei FOTO Arhivă

O angajată a Maternităţii „Cuza Vodă” din Iaşi a fost câştigat în primă instanţă procesul cu unitatea sanitară după ce a fost sancţionată cu un avertisment pentru nereguli din timpul unei intervenţii chirurgicale. La proces, moaşa a precizat că a fost umilită de medic în timpul operaţiei.

Daniela P. se luptă în instanţă cu Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie “Cuza Vodă” din Iaşi după ce a fost sancţionată cu un avertisment pentru o presupusă abatere disciplinară. Moaşă licenţiată de aproximativ 34 de ani, femeia a primit sancţiunea în aprilie 2019.

Ea a fost acuzată de către reprezentanţii unităţii sanitare că, “în timpul unei intervenţii chirurgicale efectuate în ziua de 20.02.2019 pentru pacienta Câtea nu a avut pregătit necesarul de câmpuri sterile pentru programul operator al zilei, a furnizat un manipulator uterin defect cu semne evidente de îndoire, şi nu a folosit corespunzător echipamentul accesoriu în laparoscopie, fapt ce a dus la imposibilitatea efectuării intervenţiei chirurgicale programate, pacienta stand o oră intubată.”

La finalul procesului, Tribunalul Iaşi i-a dat dreptate Danielei P. şi a anulat sancţiunea primită de aceasta, însă sentinţa nu este definitivă şi poate fi contestată.

Proasto, incompetento!

Potrivit motivării primei instanţei, faptele imputate moaşei au avut loc pe 20 februarie 2019. Atunci, Daniela P. a fost de serviciu în tura 7.00 – 19.00, în sala de operaţii 5 din pavilionul C4. Pe programul operator erau stabilite 4 intervenţii chirurgicale. “Când a intrat în tură, la ora 7, a verificat materialul moale (seturi sterile) din sala de operaţie şi a constatat ca erau suficiente pentru primele 3 intervenţii. A anunţat acest lucru mai departe, pentru a se aduce de la sterilizat materialul corespunzător suplimentar. Personalul auxiliar care se ocupa cu împachetarea şi transportul la sălile de operaţie a materialului steril i-a explicat că restul seturilor sunt în lucru şi că în 2-3 ore vor aduce de la sterilizat restul de seturi necesare pentru programul operator din toate sălile”, se arată în sentinţa judecătorească. Moaşa a mai arătat că obligativitatea pregătirii materialelor şi instrumentarului îi aparţine asistentului de tură.

Daniela P. a mai susţinut în instanţă că, la acea operaţie, doctorul B.D. era foarte nervos “deoarece medicul rezident al dlui doctor programase acele intervenţii din acea zi, contrar dorinţei sale”. Când a început operaţia, butonul de pornire a lichidului de pe uteromat s-a blocat, moment în care doctorul ar fi jignit-o, numindu-o “proastă” şi “incompetentă”. Mai departe, doctorul s-ar fi enervat şi pentru că pacienta nu ar fi fost aşezată corespunzător, aruncând pe jos câmpul steril. Problemele au continuat: echipa de intervenţie a constatat că din trusa de operaţie lipsea canulatorul Cohen, în acel moment fiind din nou “jignită şi batjocorită” de doctor.

La o lună după acea operaţie, moaşa a fost chemată la Comisia de Disciplină, fiind ţinută, conform propriei declaraţii, “la uşă” în timpul procedurii. A fost vorba de o anchetă demarată la sesizarea doctorului, care ar fi fost şi în comisie, votând pentru sancţionare. Daniela P. a primit, în cele din urmă, un avertisment.

Răspunsul reprezentanţilor spitalului

Reprezentanţii unităţii sanitare au susţinut temeinicia sancţiunii şi în instanţă, susţinând că sancţiunea a fost acordată pentru că moaşa şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu în mod defectuos. “Consecinţele abaterii sale disciplinare sunt cele legate de desfăşurarea în condiţii optime şi de siguranţă a actului medical chirurgical, pacienta fiind menţinută intubată o perioadă mare de timp, fapt care poate provoca degradarea stării de sănătate şi complicaţii în efectuarea intervenţiei”, au precizat reprezentanţii spitalului, potrivit motivării sentinţei judecătoreşti.

Magistraţii i-au dat dreptate moaşei, considerând că nimic din ceea ce s-a întâmplat în acea zi nu a fost din vina ei. 

“Deşi prin decizia de sancţionare s-a reţinut că „a furnizat un manipulator uterin defect cu semne evidente de îndoire”, instanţa nu va reţine vinovăţia contestatoarei în acest sens, cât timp nu a avut atribuţia de a pregăti trusa sterilă şi nici posibilitatea de a verifica instrumentarul din trusă”, au precizat judecătorii ieşeni.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Ludwig
1.10.2020, 11:35:41

Sa nu uitam cat de prosti sunt si medicii la noi, absolventi la greu de particulare sau de facultati de stat intrati pe baza de dosar din targuri de provincie gen galati, arad, oradea, constanta etc...Medicina nu mai e ce a fost odata. Acum 1 an prinsesera o doctorita ginecologa Barsan o chema, ce avea de fapt 8 clase si o diploma falsa. Faza e ca asta opera la spitalul Ilfov, dar nici unul dintre medicii de la care ai pretentie nu s-a prins ca asta nu era medic... Batalia e mare sa fi medic la stat ca ai salariu 20-30 mii de lei plus ca tot nu se satura de spagi...

+2 (10 voturi)
GRIGORIU Grieg
1.10.2020, 12:20:01

Medicii cu care intrase acea doctorita falsa in sala de nasteri stiau prea bine ca nu e medic dar o tolerau/foloseau pentru ca ea era cea care se ocupa sa colecteze spaga de la paciente. In felul asta ei nu-si asumau nici un risc.

-1 (7 voturi)
dracon
1.10.2020, 15:27:21

Dupa exprimarea ta se pare ca cei din targuri de provincie ,nu ar avea voie sa fie doctori ! Ti se pare ca, Galati,Arad,Oradea, Constanta, sant targuri de provincie ?

+1 (3 voturi)
West
1.10.2020, 12:17:31

asa vocabular au 'eroii' ?! apropo de 'eroi'... din partea 'eroilor' sa tot tina mascarada numita 'pandemie', au tot interesul sa intretina panica! banii curg cu nemiluita, boborul se inchina in fata lor.. ei sun cei mai importanti din tara, de restul se poate lipsi tara numai de ei,'eroii' nu! ceilati 'eroi' (specialii la 47 de ani) sunt si ei importanti, doar sunt in 'linia intai'! offf...parca ar fi bine ar fi sa intram in incapacitate de plata sa se trezeasca la relitate toti falsii eroi mult prea bine platiti si pe deasupra si spagari!

-1 (9 voturi)
dracon
1.10.2020, 15:23:34

Nu crezi ca medicii si medicina va plati oalele sparte de politicieni si papusarii mondiali ,cu asa zisa pandemie ?

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările