Moldova, fruntaşă la capitolul naşteri premature. Neonatologii: „Gravidele nu se prezintă nici măcar la un control pe toată perioada sarcinii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce media pe ţară în ceea ce priveşte naşterile premature este de 9 procente, în Moldova statisticile arată că indicele de prematuritate ajunge la 14%. Medicii pun această creştere pe seama condiţiilor socio-economice, a sărăciei şi a lipsei de educaţie.

Mediul defavorizat din care provin femeile, familiile destrămate, fumatul şi consumul de alcool pe perioada sarcinii, dar mai ales faptul că gravidele nu merg la niciun control în cele nouă luni de sarcină sunt motivele pentru care nou-născuţii vin pe lume mult prea devreme. Cel mai mic bebeluş care se află în Secţia de Neonatologie a Maternităţii ‘’Cuza Vodă’’ din Iaşi are doar 850 de grame. Iar ca el sunt alţi zeci de bebeluşi. Medicii neonatologi depun o muncă imensă pentru salvarea micuţilor, care de cele mai mute ori au nevoie de luni de zile de stat la incubator.

Acest lucru ar putea fi evitat dacă femeile ar merge la controale regulate la medic. Specialiştii spun că în 75% din cazurile copiilor născuţi prematuri, condiţiile socio-economice şi lipsa educaţiei mamei sunt cauzele. 

‘’În Moldova, condiţiile socio-economice, familiile dezorganizate, gravidele minore sau necăsătorite, precum şi lipsa consultaţiei prenatale reprezintă cauzele naşterilor premature în 75% din situaţii. Semnalul nostru de alarmă se îndreaptă către mame, cărora le recomandăm să meargă la medic. Astfel se poate depista din timp dacă există o sarcină cu risc de naştere prematură şi se poate interveni’’, spune prof. Maria Stamatin, şefa Secţiei de Neonatologie din Iaşi. 

Gravidele recunosc că ignoră sfaturile medicilor

În plus, medicii explică şi că sumele investite pentru ca cei mici să ia în greutate sunt extrem de ridicate. Nici după externare, aceşti bebeluşi nu sunt în afara oricărui pericol, părinţii trebuind să facă recuperare cu ce mici. ‘’Până ajunge adult, copilul prematur este special şi are nevoie de atenţie şi îngrijire specială’’, mai spune prof. Maria Stamatin. 

Multe dintre femeile care au născut prematur recunosc fie că nu au făcut niciun control pe perioada sarcinii, fie că au ignorat recomandările medicilor şi şi-au pus astfel copiii în pericol. 

‘’Am fost la vreo cinci controale, dar de muncit, am muncit. Locuiesc la ţară, avem animale şi normal că mai ridici şi o găleată cu apă. Am cam făcut efort şi de la asta am născut prematur’’, spune una dintre femei, mama unei fetiţe de numai 950 de grame. 

În alte 25% din situaţii, naşterile premature sunt cauzate de afecţiuni ale gravidei. 

Vă mai recomandăm:

Investiţie ratată la cea mai mare maternitate din Moldova. O sală pentru naşteri sub apă stă cu lacătul pe uşă deoarece cada este prea mare

Ultimele fiţe pentru o naştere fără dureri: viitoarele mămici aleg să aducă pe lume un copil sub apă sau să inhaleze un gaz care le provoacă râsul

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite