Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Moldova, de la lupta voievodului Dragoş Vodă cu zimbrul până la cărţile de istorie

8
3 Feb 2013 11:36:31
Autor: Cezar Pădurariu
Dragoş Vodă în luptă cu zimbrul, grup statuar ridicat în centrul oraşului Câmpulung Moldovenesc FOTO Adevărul
Dragoş Vodă în luptă cu zimbrul, grup statuar ridicat în centrul oraşului Câmpulung Moldovenesc FOTO Adevărul

Istoricii au elaborat numeroase teorii privitoare la constituirea provinciei Moldova şi la etimologia acestui nume, însă legenda voievodului Dragoş Vodă şi a căţelei sale, Molda, s-a întipărit în mentalul colectiv şi tinde să fie considerat momentul iniţial în constituirea regiunii.

Teoriile istoricilor cu privire la începuturile regiunii Moldova sunt întemeiate în baza unor cronici din secolelor XIV-XV.

Potrivit acestora, primul conducător al regiunii ar fi Dragoş, un voievod care a stăpânit actualul teritoriu al Maramureşului şi care a fost trimis de regele ungar să facă ordine peste munţi într-o zonă controlată de tătari.  

Istoricul Pavel Parasca susţine că bătălia cu tătarii şi întemeierea Moldovei a avut loc în 1285 în timpul regelui ungar Vladislav al IV-lea zis Cumanul (1272-1290). Atunci tătarii au fost împinşi peste Nistru, spre nordul Mării Negre şi a regiunii Crimeea. Pentru a-i ţine departe de Moldova şi de Transilvania, regele ungar l-a pus pe Dragoş, ca Marchiz, la conducerea noii mărci numite Moldova, care avea reşedinţa la Baia.

Venirea în Moldova a lui Dragoş, rămas în istorie sub numele "descălecătorul", a fost însă mult mai frumos "colorată" două secole mai târziu. În Cronica Anonimă a Moldovei, Dragoş apare ca un voievod care a ieşit la vânătoare şi a urmărit un zimbru din Maramureş până în Moldova, a găsit că regiunea este frumoasă şi a populat-o cu oameni de-ai săi. În cursul aceleiaşi partide de vânătoare, căţeaua voievodului, pe numele său Molda, s-a înecat în râul care traversează regiunea, motiv pentru care Dragoş a botezat apa Moldova. 

În unele copii ale cronicilor lui Grigore Ureche precum şi ale lui Miron Costin, scrie că Dragoş a ieşit cu oamenii săi din Maramureş şi a descălecat în Moldova "în zilele lui Laslău craiul unguresc, care cu ajutorul românilor i-a scos pe tătari din Moldova, gonindu-i peste Nistru".

Istoricii Constantin C. Giurescu şi Dinu C. Giurescu sunt de părere că numele de Moldova vine de la molid.

O altă teorie arată că numele Moldova derivă de la cuvintele din limba dacică molta ("mult" în latină) şi dava (cetate sau apă).

Bogdan Petriceicu Haşdeu, la fel ca majoritatea filologilor şi istoricilor români susţin că denumirile râului şi principatului provin din termenul de origine germanică mulde (adică "scobitură", "carieră" sau "culoar de scurgere").

O minoritate a istoricilor afirmă că denumirea ar fi fost dată de bastarni, dar ea nu apare în documente decât în secolul XIV, odată cu sosirea în zonă a meşterilor mineri saşi şi cu apariţia cetăţii Baia, prima capitală a voievodului Dragoş, cetate a cărui nume înseamnă în româna arhaică acelaşi lucru ca şi "mulde" în germana veche.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

ion sbucium
4.02.2013, 01:39:33

Are dreptate Hasdeu. Deschideti dictionarul academic englez-rus in 2 volume si veti gasi "mold" = "mould" cu urmatoarele sensuri in anglo-saxona, confirmate de toponime din Dacia (Getia) de Vest, azi Cehia, Slovacia: 1) "izvor", "matca", "albie", rau" (confirmare: raul Vltava in germana e "Moldau", iar latina, italiana, spaniola, portugheza e "Moldava" cu cascada Moldava si trecatoarea (tunelul) Moldava in muntii Metaliferi la hotar intre Cehia si Germania; raul Moldova in Carpati, In DEX "molda" - "albie"- "covata" de dospit painea, "galeata", masuratoare a laptelui la mulsul oilor, precum si a granelor); 2) "mucegai", "putregai", "gunoi", "humus", "tarna", "sol", "pamant roditor" corespund pamantului din bazinele raurilor Moldava(Vltava) si Moldova (confirmare e numele de "Moldova" in cinematografia din SUA, Anglia ca "tara uitata, anonima, de legenda si basm, inexistenta, adresa anonima de nastere, de domiciliu) ; 3)"forma", "matrice", "croi","model", "etalon" (confirmare - localitatea Moldava nad Bodwou" in Slovacia si "Moldava" langa Teplice in Cehia, un stravechi centru al mesterilor topitori de metal, care foloseau "mold"- forme de turnat, la geti ele ajunses la perfectiune; verbul "molding" (a modela) si insusi cuvantul "moda" provin de la radacina "mold" (croi), in care "l" e omis - ""mo(l)da", "mo(l)del". "Mo(l)dele" lasate de getii (confundati cu gotii) erau "etaloane" pentru anglo-saxoni si tot Occidentul.

-1 (1 vot)
ion sbucium
4.02.2013, 02:00:32

Internetul mi-a permis sa descopar cu usurinta si alte localiati cu "mold" in radacina - in germana "moldau" de pe teritoriul Germaniei la hotar cu Boemia (Cehia), dar si in Norvegia - orasul Molde, cu echipa de fotbal in Liga Europei. Presupun ca dupa cucerirea Daciei traco-getii e cate ori erau atacati dinspre Est se retargeau in Vestul Daciei si erau vecini cu triburile germanice si est-gotii ar putea fi getii sau o populatie mixta de triburi tarco-getice si germanice, raspandita mai ales in munti, unde getii pretutindeni erau stravechi stapani cu "moldele"- modelele lor de cultura materiala si spirituala. Terminul "Moldova" neindoelnic provine de la "Moldava" si e compus din "mold"+"dava", "dava indubitabil e de origine traco-getica, "mold" ar putea fi o radacina mai veche din limba comuna indo-europeana, prezent mai intai la traco-geti, ca reprezentanti ao celei mai vechi culturi europene, dar mai apoi foarte raspandit la anglo-saxoni, inclusiv in engleza contemporana. "Mold-dava", "Moldavie", "Moldova" ar insemna "cetate" - model, etalon sau "cetate" al al "modelurilor, etaloanelor in topirea metalelor, croitorie si alte meserii, "pamant roditor" etc.

0 (2 voturi)
ion sbucium
4.02.2013, 02:34:35

Moldavii (nemoldoveni) sunt azi locuitorii din localitatea ceha Moldava, cu care ar fi bine sa ne infratim http://cs.wikipedia.org/wiki/Moldava , la fel sunt si locuitorii orasului slovac de vreo 40.000 locuitori - Moldava nad Bodvou, cu traditii in viticultura si vinificatie http://sk.wikipedia.org/wiki/Moldava_nad_Bodvou. Moldoveni, vorbitori de limba estoniana sunt locuitorii din localtatea Moldova din Estonia http://et.wikipedia.org/wiki/Moldova_(L%C3%BCganuse) . Toata lumea stie de Titanic, dar acel vas in porturi se intalnea cu vasul Moldova, ce le amintea englezilor si americanilor de numele tarii de legenda, de basm, care existase candva undeva pe glob ca un paradis – Moldova.

ion sbucium
4.02.2013, 02:48:59

Vaporul de pasageri RMS "Moldavia" construit in 1903 facea circula intre Anglia si Australia prin canalul Suez si avea 348 locuri de clasa I si 168 de locuri in clasa de salon, tonajul brut era de aproape 10 mii de tone. Ulterior a fost transformat in crucisator de razboi si transporta trupe SUA, a fost scufundat de o torpeda in Canalul Manecii la 23 mai 1918 si pana in prezent e cinstita memoria a 56 de soldati americani care au murit la scufundarea navei. http://en.wikipedia.org/wiki/SS_Moldavia

ion sbucium
4.02.2013, 03:05:08

Iata cum arata Moldova estoniana, litoralul moldav la Marea Baltica, satul Moldova în Est-Viru județul câmp Lüganuse, cu 30 de locuitori, dintre care 23 sunt estonieni, ceilalți presupunem ca sunt moldoveni de ai nostri, deveniti pescari. http://et.wikipedia.org/wiki/Moldova_(L%C3%BCganuse)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările