Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Morţi suspecte la cea mai mare maternitate din Regiunea de Nord-Est. Bebeluşii au luat o bacterie periculoasă

0
30 Nov 2017 12:04:03
Autor: Simona Stanciu
Bebelus prematur în incubator FOTO Arhivă
Bebelus prematur în incubator FOTO Arhivă

Doi bebeluşi născuţi prematur la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi au decedat. Micuţii erau infectaţi cu bacilul Klebsiella. În aceste cazuri, atât spitalul, cât şi Direcţia de Sănătate Publică au deschis anchete.

Săptămâna trecută, doi din patru bebeluşi născuţi la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi, infectaţi cu bacilul Klebsiella, au murit. Potrivit Ziarului de Iaşi, oficialii spitalului admit că cei doi bebeluşi decedaţi erau infectaţi, dar spun că infecţia s-ar fi putut produce şi în afara unităţii.

„Regret foarte mult acest incident, mai ales că eu sunt o persoană care se implică în îngrijirea acestor copii. Însă ei de la naştere au avut probleme, cel de 1.100 de grame avea 31 de săptămâni, iar pe lângă prematuritate avea şi restricţie de creştere intrauterină din cauza hipertensiunii arteriale, iar celălalt avea 33 de săptămâni şi provenea la fel dintr-o mamă cu hipertensiune. Într-un spital, infecţia se produce pe mai multe căi, din mediul de spital dacă nu se respectă protocoalele de îngrijire şi nu există ceea ce trebuie, însă în «Cuza Vodă» nu există această problemă, totul este de unică întrebuinţare, iar echipamentele care nu sunt de unică folosinţă se sterilizează. Un alt mod de a se produce o infecţie într-un spital este cea adusă de aparţinător, adică mama, tata, cine vine să viziteze copilul, pe care e mai greu să o controlezi. Un factor de risc ar fi supraglomerarea, care este frecventă în secţia noastră de terapie“, a explicat prof.dr. Maria Stamatin, coordonatorul Centrului de Terapie Intensivă Neonatală de la Maternitatea „Cuza Vodă“, citată de Ziarul de Iaşi.

Potrivit specialistului: „Infecţia cu Klebsiella poate fi adusă de oricine din exterior, ea nu a fost găsită pe suprafeţe şi pe echipamente. Iar acest germene este unul extrem de agresiv, prematurul nu are cu ce să se apere, pentru că el nu vine cu nicio zestre imunologică. În cazul prematurilor, noi facem tot felul de proceduri de diagnostic, de tratament, care clar sunt cu risc infecţios. Altceva e un copil născut la termen, care are capacitate de apărare, şi altceva e un prematur care nu se poate apăra. Chiar în consimţământul informat al părinţilor scrie clar că poate să prezinte inclusiv infecţie şi deces“.

În acest caz, atât spitalul, cât şi Direcţia de Sănătate Publică a început o anchetă. „Din păcate, există astfel de situaţii nefericite, medicii au făcut tot ce a fost posibil ca aceştia să trăiască. Au fost respectate toate procedurile necesare în acest sens, însă de la început au fost copii cu un risc crescut de deces“, a precizat managerul maternităţii Robert Dâncă, citat de aceeaşi sursă.

Chiar în această săptămână, şeful CJ Iaşi, Maricel Popa, a semnat contractul de management pentru Robert Dâncă. „Am semnat contractul de management pentru Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă”, domnul Robert Dâncă urmând să ocupe acestă funcţie pentru următorii trei ani“, a anunţat Popa. FOTOCJ Iaşi - Maricel Popa şi Robert Dâncă

Citeşte şi:
Premieră medicală în Iaşi: transplant de rinichi între gemeni care au 46 de ani

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările