Moş Nicolae, o poveste încâlcită. Cel mai popular sfânt al creştinismului seamănă leit cu un zeu viking atotputernic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moş Nicolae merge din casă în casă în noaptea de 5 spre 6 decembrie şi, acolo unde găseşte copii cuminţi, le lasă în ghetuţe dulciuri şi alte daruri. Pe cei neascultători şi leneşi, moşul îi pedepseşte şi nu le lasă niciun cadou sau le pune în cizmuliţe câte o nuia.

Povestea darurilor lăsate pe furiş, în timpul nopţii, datează din vechime. Moş Nicolae nu se arată niciodată, spre deosebire de Moş Crăciun. Ideea unui moş bun care aduce cadouri a apărut în Scandinavia, pe vremea vikingilor, mult înaintea erei noastre.

Tradiţia spune că zeul vikingilor Odin călătorea iarna în toată lumea, călare pe un cal cu opt picioare. Acolo unde întâlnea oameni buni, le oferea cadouri. Pe cei răi, Odin îi pedepsea. Odată cu apariţia creştinismului, povestea zeului scanadinav s-a pierdut, în reprezentările ulterioare oamenii fiind vizitaţi de Moş Nicolae şi Moş Crăciun.

Povestea lui Moş Nicolae a început să circule după ce Sfântul Nicolae a dăruit, pe ascuns, în timpul nopţii, trei pungi cu galbeni unor fete sărmane pe care tatăl voia să le vândă să scape de sărăcie. Sfântul Nicolae ar fi auzit de planul bărbatului nemilos şi le-ar fi împărţit darurile fetelor pentru a le scăpa de nevoi. Despre binefăcătorul fetelor se mai spune că după ce părinţii i-au murit şi-ar fi împărţit toată averea săracilor. Sfântul Nicolae a fost un episcop grec care s-a născut în jurul anului 270 şi care a murit pe 6 decembrie 343.

Moş Nicolae circulă în noaptea de 5 spre 6 decembrie prin toată lumea. În unele ţări, are şi ajutoare. În câteva zone din Franţa, moşul bun este însoţit de un personaj grotesc, „Le Père Fouettard”, care îl simbolizează pe împăratul Carol al V-lea în timpul asediului oraşului Metz. Personajul a fost inventat la mijlocul secolului al XVI-lea şi poartă cu el un bici cu care pedepseşte copii neascultători, lăsându-le în ghetuţe vărguţe. Tradiţia moşului rău care împarte nuiele se întâlneşte şi în Germania, Olanda sau Belgia.

În funcţie de ţara pe care o vizitează, Moş Nicolae vine cu renii, barca sau pe liane. Creştinii din Republica Ghana se bucură de cadouri aduse de un moş sosit din junglă pe liane. Până la copiii din Hawaii, moşul vâsleşte pe Pacific, iar pe cei din Orientul Mijlociu îi vizitează pe cămilă.

Micuţii din Polonia cred că darurile cad din stele, în timp ce vecinii noştri unguri spun că dulciurile sunt aduse de îngeri. În Italia, cadourile sunt aduse de personajul „La Befana”, despre care tradiţia spune că a refuzat să-i conducă pe magi la Bethleem, motiv pentru care acum îşi petrece iarna mergând din casă în casă, pentru a-l găsi pe pruncul Mesia.

În districtul german Berchtesgaden, moş Nicolae are 12 ajutoare tinere, care poartă măşti şi care sună din talangi. În ţările nordice, moşul vine încărcat de cu daruri şi este ajutat de reni. Aici copiii lasă pe masă lapte pentru elfii care îl însoţesc pe bătrânul Nicolae. Numele în olandeză al lui Moş Nicolae, Sinterklaas, a inspirat numele lui Moş Crăciun, Santa Claus.
 

Citeşte şi: 

Idei. cele mai dorite cadouri de la Moş Nicolae şi Moş Crăciun

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite