Regula cinică a unui chirurg: şpaga luată pentru pacienţii care mor nu se restituie. Povestea bolnavului care a împrumutat de la bancă banii de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Bitere FOTO Captură Tele Moldova
Eugen Bitere FOTO Captură Tele Moldova

Un medic chirurg din Iaşi, judecat pentru luare de mită în formă continuată, ar fi obişnuit să informeze familiile bolnavilor pe care îi opera că, în cazul decesului, foloasele necuvenite pe care le primeşte nu se restituie.

Informaţia apare într-o motivare a Tribunalului Iaşi, instanţă care, la începutul acestei luni, a condamnat la câte 10 luni de închisoare patru persoane din oraş care i-au oferit mită chirurgului Eugen Bitere, pentru ca acesta să îşi exercite meseria. Bitere a fost judecat, la rândul său, în acelaşi dosar, însă pentru că nu a recunoscut acuzaţiile procesul pentru el s-a disjuns.

Presupusele condiţiile puse de medic în cazul pacienţilor care ar fi putut muri după operaţii sunt nuanţate de judecători, care au exemplificat şi cazul unei femei din Bacău. Fiul acesteia a fost internat în 2016, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi, unde lucrează medicul Bitere, fiind operat de acesta pe inimă. După cinci luni, bolnavul a murit, fapt ce a determinat-o pe mama sa să îl sune pe medicul Bitere pentru a-i cere înapoi 4.000 de lei pe care i-ar fi dat ca mită.

Discuţia a fost interceptată de procurori şi, deşi, conform interceptărilor, medicul ar fi recunoscut şpaga şi-ar fi promis femeii că îi va da banii înapoi, acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Un alt pacient a împrumutat bani de la bancă pentru şpagă 

„Cercetările ulterioare au arătat că, în alte ocazii când a avut de efectuat o intervenţie dificilă, inculpatul i-a avertizat pe aparţinători asupra riscurilor intervenţiei ce urma să o facă şi asupra faptului că dacă va interveni decesul pacientului, să nu vină să îi ceară banii, deoarece el trebuie să dea bani şi colegilor săi şi nu poate să meargă la fiecare în parte şi să le ceară să restituie banii“, susţin anchetatorii, care au mai arătat: „se poate observa lipsa de scrupule a inculpatului Bitere care înţelege să profite pentru propria bunăstare de situaţia vulnerabilă a celor care veneau în faţa sa să le salveze viaţa şi le cere ca să nu-i ceară mita înapoi dacă pacientul va deceda“.

În total, medicul Eugen Bitere este acuzat de 11 fapte de luare de mită, el cerând până la 1.500 de euro de la pacienţii pe care trebuia să îi opereze. Actele din dosarul său relevă că, în anumite situaţii, Bitere ar fi fost deschis la negocieri cu pacienţii săi sau cu rudele acestora. Un exemplu este cel al uni pacient care, în 2017, pentru a face rost de presupusa şpagă, a contractat un împrumut bancar de la Alpha Bank.

Medicul Eugen Bitere este judecat în prezent sub control judiciar şi neagă acuzaţiile. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite