Muzeul celor nouă generaţii din Palatul Sturdza (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 5.000 de obiecte tradiţionale au fost adunate în zeci de ani într-unul din cele mai mari muzee şcolare etnografice din ţară. Profesorul de filosofie Dumitru Bunea de la Grupul Şcolar Agricol „Mihail Kogălniceanu“ din Miroslava şi-a convins elevii să fie primii donatori.

Amenajat aproape pe un întreg etaj al Palatului Sturdza din curtea unităţii de învăţământ, muzeul are un istoric aparte. Totul a început prin anul 1975, când profesorul de filosofie Dumitru Bunea (62 de ani) s-a gândit să înfiinţeze un loc în care tradiţiile româneşti să fie păstrate neatinse.

„Muzeul este de fapt creaţia elevilor de la această şcoală şi a mea. Fiecare generaţie a adus obiecte noi pe rafturile muzeului. La început lumea râdea de «vechiturile lui Bunea şi ale elevilor săi», dar apoi locul a început să prindă contur“, povesteşte cadrul didactic. În timp, rafturile şi vitrinele amplasate în numai puţin de şapte săli ale Palatului Sturdza din curtea şcolii au ajuns să găzduiască peste 5.000 de exponate.

FOTOGALERIE

image

Cămăşi de o fineţe rar întâlnită, cusute cu mătase naturală realizată odinioară chiar de unitatea de învăţământ, îţi hipnotizează privirile. Una dintre rarităţile muzeului este un costum tradiţional bărbătesc, realizat din lână ţigaie de Popricani, de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Câţiva metri mai încolo, o cămaşă de borangic, din „auriu de China“, cea mai fină mătase naturală, este o altă piesă cu greutate din colecţia şcolii. Rând pe rând, paşii ne poartă prin sala unde sunt expuse zeci de obiecte din lemn folosite în vechime de ţărani în gospodării, prin sala cu vase din lut sau prin sala armelor unde câteva tuburi de obuze au prins conturul unor opere de artă în mâinile unor soldaţi de odinioară care au încercat astfel să învingă urâţenia războiului. 

Nota mare, stimul pentru donaţii

Cadrul didactic spune că nu i-a fost deloc greu să-şi convingă an de an elevii să contribuie cu ceva la bunăstarea muzeului. „De felul meu sunt foarte atent cu notele pe care le dau aşa că cei care doreau o notă mare trebuiau să vină cu ceva pentru muzeu. Vă daţi seama că nu a fost deloc dificil să-i conving“, povesteşte profesorul de filosofie. Implicarea de care tinerii au dat dovadă nu a fost lipsită de întâmplări amuzante.

„Tatăl unuia dintre ei a venit la mine şi mi-a spus că fiul său adusese pentru muzeu un titlu de proprietate de care însă mai avea nevoie şi m-a rugat să i-l returnez. Pentru că era olar, am acceptat cu condiţia să-mi facă ceva pentru muzeu“, mai spune Dumitru Bunea. O parte dintre piesele colecţiei au ajuns în ani şi în ţări precum Japonia, Australia şi America. Cadrul didactic intenţionează ca în cel mai scurt timp să amenajeze o nouă sală în muzeu în care să fie expusă sticlă manufacturată.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite