Nichita, nerăbdător să ne înglodeze în datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul a făcut o pasiune pentru împrumuturi
Primarul a făcut o pasiune pentru împrumuturi

Şefii oraşului au rămas fără idei după ce au tocat cei 200 de milioane de lei luaţi de la Dexia. Soluţia primarului: un nou împrumut bancar, mai mare decât cele precedente.

Principala preocupare a primarului Gheorghe Nichita este să găsească noi bănci de la care să împrumute oraşul. Pentru a-i convinge pe ieşeni de necesitatea unui nou mega-credit, Nichita a prezentat ieri o nouă listă cu lucrări publice şi investiţii care au nevoie de finanţare.


Principalele obiective sunt lucrări aflate în derulare, dar pentru care nu mai există bani, cum ar fi modernizarea şinelor de tramvai, etapa a III-a din Marea Asfaltare, sau finalizarea pasajului de la Hala Centrală.  Sunt propuse şi investiţii noi, precum construirea de parcări supraterane sau achiziţia a încă 50 de autobuze.


„Căutăm soluţii pentru a găsi banii. Unele din aceste proiecte pot beneficia de un credit-furnizor, adică cineva face lucrările şi îl plătim după o anumită perioadă, iar pentru altele este nevoie să facem împrumut. Avem două variante: ori nu facem nimic, ori vrem să dezvoltăm oraşul, şi mergem pe aceste facilităţi ale pieţei“, a afirmat Nichita. Acesta a anunţat că are nevoie şi de aproape 36 de milioane de euro pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene. „Vom înainta lista cu proiecte populaţiei să vedem care sunt considerate priorităţi şi vom căuta surse de finanţare. Pe bugetul local nu putem face faţă acestor investiţii“, a afirmat primarul.

Proiecte la dublu în listele de priorităţi
Nichita a dat asigurări că după contractarea noilor credite nu va depăşi gradul maxim de îndatorare a oraşului, care prin lege este de 30% din veniturile proprii. În prezent, gradul de îndatorare este de 25%, după ce au luat sau garantat pentru instituţiile din subordine şapte credite bancare.


Cel mai mare împrumut contractat în urmă cu doi ani de municipalitate este cel de la Dexia, în valoare de 200 de milioane de lei. Banii, care trebuie returnaţi din buzunarele ieşenilor în următorii 20 de ani, au fost deja cheltuiţi pe lucrări care se regăsesc şi în noua listă de proiecte.


Cu împrumutul de la Dexia s-au finanţat două etape din Marea Asfaltare, amenajarea de trotuare cu pavele, construirea pasajului de la Hala Centrală sau modernizarea şinelor de tramvai. Iniţial, din acest credit trebuia asigurată şi cofinanţarea proiectelor cu bani europeni, dar în bugetul pe 2010 mai sunt disponibili din acest credit doar 4,2 milioane de lei.

Proiectele propuse spre finanţare


Modernizare la CET I - 50 milioane lei;
Linii de tramvai în Baş Ceauş, Metalurgie, pe A. Panu şi N. Iorga - 33,2 milioane lei;
Achiziţie 50 de autobuze - 40 milioane lei;
Pasaj Hala Centrală - 5 milioane lei;
Managementul deşeurilor - 13 milioane lei;
Cumpărarea a 600 de parcomate - 45 milioane lei;
Parcări multietajate în Alexandru şi Dacia - 20,5 milioane lei;
Reparaţii la spitalele „Spiridon“ şi Recuperare - 33,4 milioane de lei;
Reparaţii la şcoli şi grădiniţe - 25 de milioane de lei;
Marea Asfaltare, etapa a III-a - 120 milioane de lei.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite