Iaşi

articolul anterior articolul urmator

O asociaţie din Iaşi a lansat primul proiect care configurează un ecosistem participativ pentru rezolvarea problemelor oraşului

0
31 Oct 2020 13:52:52
Autor: Alina Batcu
FOTO Asociaţia CIVICA
FOTO Asociaţia CIVICA

Proiectul urmăreşte să implice cetăţenii în identificarea a 7 probleme complexe şi relevante din 7 domenii strategice de dezvoltare a oraşului.

Asociaţia CIVICA din Iaşi a lansat joi, 29 octombrie, proiectul Soluţii colaborative pentru comunitate.
 
Potrivit iniţiatorilor, proiectul urmăreşte să implice cetăţenii în identificarea a 7 probleme complexe şi relevante din 7 domenii strategice de dezvoltare a oraşului. „Scopul este ca, pentru aceste probleme, echipe multidisciplinare să construiască soluţii inovatoare, centrate pe cetăţeni, punând împreună cunoaştere şi resurse din comunitate. Soluţiile vor fi implementate, după caz, în formule mixte de organizaţii, actori privaţi şi autorităţi locale”, se arată într-un comunicat de presă.
 
Pe lângă echipa executivă a Asociaţiei CIVICA şi reprezentanţii Primăriei Iaşi, la proiect contribuie un grup de experţi în guvernare deschisă, inovare publică şi Design Thinking (metodă de dezvoltare a soluţiilor creative, centrate pe nevoile oamenilor) şi membrii unui Consiliu Consultativ, format din specialişti din Primăria Iaşi, reprezentanţi ai mediului academic, de business şi ONG.
 

Proiectul se desfăşoară în mai multe etape: 

1. Înscrierea problemelor oraşului de către ieşeni pe platforma solutiicolaborative.ro (29 octombrie 2020 – 31 ianuarie 2021).
2. Prioritizarea problemelor, în baza votului public, pe platforma solutiicolaborative.ro (februarie 2021).
3. Evaluarea şi selectarea, de către o comisie tehnică, a 7 probleme pentru care să fie construite soluţii prin Design Thinking. Va fi selectată câte o problemă pentru câte un domeniu strategic de dezvoltare a oraşului (martie 2021).
4. Dezvoltarea soluţiilor de către 7 echipe multidisciplinare, ghidate de organizaţii-mentor (martie – mai 2021).
5. Consultarea soluţiilor de către comunitatea ieşeană pe platforma solutiicolaborative.ro (iunie 2021)
6. Testarea şi implementarea soluţiilor (începând cu iulie 2021).
7. Monitorizarea şi evaluarea implementării soluţiilor (începând cu iulie 2021).
    
„Instrumentul prin care implicăm comunitatea este platforma online www.soluţiicolaborative.ro. Acesta este locul unde ieşenii pot înscrie problemele cele mai apăsătoare cu care se confruntă în oraş şi le pot prioritiza prin vot public. Tot aici vor putea consulta soluţiile propuse”, se arată într-un comunicat de presă.
 
Astfel, în perioada 29 octombrie 2020 – 31 ianuarie 2021, ieşenii pot semnala pe platformă probleme complexe cu care se confruntă şi care au impact asupra unui număr mare de cetăţeni.
 
Acestea vor fi încadrate în 7 domenii strategice ale vieţii oraşului: Spaţii publice (trotuare, zone pietonale, spaţii verzi, locuri de joacă şi de recreere), Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei, Educaţie, Cultură, Sănătate şi mediu, Bună guvernare şi digitalizare, Ordine si siguranţă publică.
 

Contextul proiectului

Proiectul Soluţii colaborative pentru comunitate face parte din măsurile pe care Municipiul Iaşi şi le-a asumat atunci când a devenit, în 2018, membru al iniţiativei internaţionale Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă (Open Government Partnership/OGP). Asociaţia CIVICA, împreună cu mai mulţi reprezentanţi ai comunităţii, preocupaţi de guvernarea deschisă, a propus Primăriei Iaşi dezvoltarea unui mecanism de participare publică şi co-creare a soluţiilor pentru diverse probleme din comunitate. Acest mecanism este testat şi implementat, în prezent, prin proiectul Soluţii colaborative pentru comunitate.
 
Proiectul este pilotat de Asociaţia CIVICA şi co-finanţat de Primăria Municipiului Iaşi (în baza Legii nr. 350/2005) şi Open Society Foundations.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Dintr-o suburbie tunisiană săracă la o decapitare într-o biserică franceză. Povestea atacatorului din Nisa
 
„Sugacii ăştia de poliţişti nu m-au lăsat să zic adevărul“. Mărturia mincinoasă dată în favoarea unui violator
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările