O avocată din Iaşi propune ca interceptările dintre preot şi enoriaş sau medic şi pacient să nu fie publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocata Sandra Grădinaru, din Iaşi, a realizat o lucrare despre interceptări în care propune ca stenogramele discuţiilor dintre diferite categorii sociale, cum ar fi preoţi-enoriaşi, jurnalişti-surse sau avocaţi-clienţi să nu mai poată fi făcute publice.

Cartea scrisă de avocata Sandra Grădinaru “Supravegherea tehnică, în Noul cod de procedură penală”, aduce în discuţie o serie de probleme care ar putea să apară în urma unor interceptări realizate de organele de urmărire penală.

În lucrare se regăsesc 40 de propuneri de schimbare ori adăugire a unor norme penale controversate. Poate cea mai interesantă este propunerea ca legea să prevadă în mod explicit ca o serie de categorii profesionale să aibă parte de un minim de confidenţialitate şi protecţie în convorbirile cu confidenţii.

Avocata cere ca legea să nu permită ca înregistrările discuţiilor dintre jurnalişti şi surse, psiholog-client, mediator-parte, preot-enoriaş, medic-pacient şi avocat-client să poată fi folosite în anchetele penale doar dacă din acestea reiese că vreuna dintre părţi a comis o faptă penală. De asemenea, se ridică mari semne de întrebare şi asupra modului în care organele judiciare aleg să includă, uneori în probele rezultate din interceptări, discuţii care nu au nicio legătură cu infracţiunea pentru care suspectul este urmărit, a mai scris avocata ieşeană.

Astfel, acestuia i se poate aduce atingere dreptului la viaţa privată, intimă ori de familie. Sandra Grădinaru propune reglementarea expresă a acestui fapt, prin obligativitatea anchetatorilor de a înlătura, din probatoriu, astfel de interceptări, încă din momentul în care dosarul se află în stadiul de urmărire penală, pentru că, în faza de judecată, cauzele sunt publice.

O altă problemă tratată în carte este aceea a interceptării convorbirilor dintre avocaţi şi partea pe care ei o apără. Autoarea semnalează faptul că normele din actualul Cod îngrădesc dreptul avocatului de a beneficia de cofidenţialitate şi protecţie ale secretului de serviciu.

Cartea avocatei ieşene a fost lansată la în prezenţa mai multor nume importante din justiţia românească, printre invitaţi numărându-se judecători, procurori sau avocaţi. Lucrarea a apărut sub egida Editurii C.H. Beck Bucureşti. Sandra Grădinaru este unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi din Iaşi şi este lector universitar doctor la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.          

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite