Iaşi

articolul anterior articolul urmator

O femeie de etnie romă, analfabetă, a fraierit statul de 235.000 de euro. Când a fost prinsă nu mai avea niciun leu

12
26 Jun 2018 13:09:48
Autor: Ionuţ Benea
Nenumăraţi romi s-au îmbogăţit din evaziune fiscală
Nenumăraţi romi s-au îmbogăţit din evaziune fiscală

O femeie de 27 de ani din Iaşi a primit 1,1 milioane de lei de la bugetul de stat în contul unor deconturi de TVA aferente unor tranzacţii fictive. Când să îşi recupereze banii, statul român a constatat că tânăra de etnie romă nu are niciun bun pe numele său şi niciun leu în cont. Cu tot cu taxe şi penalităţi, prejudiciul adus statului a ajuns la aproape 8 milioane de lei, bani care, cel mai probabil, nu vor fi niciodată recuperaţi.

Racovina Stănescu, din Hârlău, a fost totuşi condamnată la cinci ani de închisoare cu executare după ce a fost găsită vinovată de evaizune fiscală în formă continuată. Metoda de evaziune pusă în aplicare de către Racovina Stănescu este aceeaşi care a dus zeci de membri ai comunităţilor de romi de la Grajduri în faţa legii. Folosindu-se de diverse societăţi, romii efectuează tranzacţii fictive, cu valori foarte mari, cerând, ulterior, deconturi de TVA de la de la ANAF. Racovina Stănescu a avut o societate denuită Aurovox Impex Grup, pe care a preluat-o în 2010.

„Inculpata Stănescu Racovina, în perioada 2011-2012 a declarat la organele fiscale operaţiuni comerciale fictive, respectiv achiziţii de la diverse societăţi comerciale, care ori erau declarate contribuabili inactivi, ori erau neplătitoare de TVA, ori nu au recunoscut operaţiuni comerciale de livrare către societatea care a făcut obiectul controlului, în scopul diminuării masei impozabile şi sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale în valoare totală de 7.177.829 lei”, se arată în motivarea primei instanţe.

Concret, în urma unor cereri de deducere de TVA, Stănescu a primit, prin firma sa, 1.127.094 de lei. Femeia nu a recunoscut însă faptele. „În cursul judecăţii a adoptat o poziţie procesuală nesinceră, de nerecunoaştere a faptelor imputate, încercând să acrediteze ideea că, în fapt, nu a avut cunoştinţă de consecinţele acestor înscrisuri pe care le-a semnat şi depus la organele fiscale aferente, întrucât potrivit propriilor susţineri, care nu au fost probate sub nicio formă în cursul cercetărilor judecătoreşti, numitul C. Octav, concubinul său cu care a avut o relaţie de peste 10 ani, i-ar fi sustras ştampila, acte ale societăţii, buletinul de identitate, şi că probabil din acest motiv ar fi rezultat aceste consecinţe pentru societatea S.C. Aurovox Impex Grajduri SRL”, se mai arată în motivarea instanţei.

Magistraţiii au precizat însă că afirmaţiile tinerei nu se susţin, aceştia invocând şi mai multe declaraţii ale unor martori. Deşi principalul scop al acestui tip de fapte este recuperarea prejudiciului, în acest caz este imposibil.

„În ceea ce priveşte solicitarea părţii civile de instituire a măsurilor asigurătorii în cauză, instanţa reţine că, în urma verificărilor efectuate de instanţă, în prezent nu s-au identificat bunuri mobile şi imobile deţinute de inculpată care pot fi indisponibilizate în vederea garantării recuperării prejudiciului cauzat”, se mai arată în motivare.

În acelaşi document se precizează că Racovina Stănescu este „neşcolarizată, fără ocupaţie şi fără antecedente”. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Lucifer
26.06.2018, 14:52:28

În România a fura este simplu, uşor şi nepericulos. Nu trebuie să fii mare inteligent ca să furi en gros. Uitaţi-vă la cuplul repetentului Dragnea şi a inteligentei ţaţa Vasilica şi veţi înţelege cum stă treaba.

+1 (1 vot)
anaidas anaidas
26.06.2018, 15:37:08

De unde sa aiba lei, daca ea a fraierit statul cu 235000 EUR?

+1 (1 vot)
🖕
26.06.2018, 16:35:06

Nu puteau comite infracțiunile acelea fiscale fără complicitatea/știrea celor de la ANAF!

+3 (3 voturi)
cosmopolit ardeleanul
26.06.2018, 17:05:04

Cineva s-a imbogatit pe spinarea nefericitei si adevaratul autor nu va fi atins nici macar cu o floare. Nu simt nici un fel de satisfactie la citirea unor astfel de stiri, desi sunt un sustinator fanatic al justitiei.

+3 (3 voturi)
relu de la prefectura
26.06.2018, 18:41:33

E inexplicabil cum s-a ajuns aici. Cand ceri rambursare de TVA, fiscul vine si te pureca si in chiloti. Doar daca totul iese ok la control, primesti banii. Dar nu pe loc, ci cu intarziere. O gramada de firme corecte au dat faliment pentri ca fiscul nu a rambursta TVAul la timp. Cum se face ca intr-o evaziune atat de grosolana, care miroase de la o posta, s-au dat banii rapid? In mod sigur, femeia asta a avut complici la fisc.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările