O femeie înţepată de o căpuşă a paralizat. Medic: „Victima încă nu se poate deplasa. Sperăm să-şi revină”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar 2% dintre persoanele care sunt înţepate de căpuşă dezvoltă boala Lyme FOTO Arhivă
Doar 2% dintre persoanele care sunt înţepate de căpuşă dezvoltă boala Lyme FOTO Arhivă

O femeie a paralizat în urma unei complicaţii neurologice pe care a dezvoltat-o odată cu boala Lyme. Victima este internată în stare stabilă la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi.

O bârlădeancă în vârstă de 43 de ani a paralizat după ce a fost înţepată de o căpuşă.

Femeia care nu-şi mai simţea picioarele şi nu se mai putea deplasa s-a adresat iniţial spitalului din Bârlad. Analizele de laborator au arătat că pacienta înţepată de o căpuşă a dezvoltat boala Lyme.

Medicii din judeţul Vaslui au decis după aflarea disgnosticului să transfere pacienta la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi.

În prezent, victima se află sub tratament şi recuperare medicală în spitalul ieşean. Potrivit specialiştilor, în cele două săptămâni de spăitalizare pacienta a făcut uşoare progrese şi dacă iniţial nu-şi putea folosi picioarele deloc, acum le poate mişca.

Medicii infecţionişti au precizat că paralizia, complica neurologică pe care pacienta a dezvoltat-o odată cu boala Lyme, poate ceda sub tratament şi kinetoterapie.

„După ce a ajuns la noi am început tratamentul pentru boala Lyme şi pentru complicaţia neurologică respectivă, care înseamnă paralizie la ambele membre inferioare. Sub tratament şi manevre de recuperare de kinetoterapie pacienta poate să-şi revină”, a arătat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.


Potrivit medicului, victima va mai rămăne internată o perioadă pentru recuperarea completă a picioarelor.

„În prezent, pacienta are o stare generală foarte bună, poate să-şi mişte membrele inferioare, poate sta la marginea patului în şezut, dar nu se poate încă deplasa. Mai are de stat la spital încă zece zile şi sperăm că, până în momentul externării, se va putea deplasa, chiar dacă o va putea face cu greutate”, a mai subliniat Carmen Dorobăţ.

Potrivit medicilor infecţionişti, înţepăturile de căpuşă pot fi periculoase, dar nu toate determina apariţia bolii Lyme. Specialiştii susţin că doar 2% dintre cazurile de pacienţi înţepaţi de căpuşă dezvoltă boala Lyme.

Afecţiunea mai este cunoscută şi cu numele de „boala cu 1000 de feţe”, din cauza marii varietăţi de simptome pe care le poate dezvolta şi care pot duce la confundarea sa cu alte maladii. Multe dintre simptomele bolii sunt nespecifice, manifestându-se şi la alte boli.
 

Citeşte şi:

Înţepătură fatală. Un ieşean şi-a pierdut viaţa după ce a fost înţepat de un ţânţar purtător al virusului West Nile

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite