O primărie refuză să mai asigure un echipaj de prim ajutor SMURD pentru localnici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un serviciu pionier în acordarea primului ajutor pentru bolnavii din judeţul Iaşi nu mai funcţionează. Paramedicii echipajului de prim ajutor din oraşul Podu Iloaiei sunt în concediu de odihnă prin decizia Consiliului Local şi nu mai asigură intervenţiile medicale în teritoriul arondat.

Singurul echipaj de prim ajutor din structura autorităţilor locale din judeţul Iaşi îşi suspendă activitatea. Primăria oraşului Podu Iloaiei a ajuns la concluzia că, după creşterile salariale anunţate de Guvern, cheltuielile cu cei 10 angajaţi sunt prea mari şi a informat conducerea SMURD Iaşi că urmăreşte suspendarea activităţii echipajului de prim ajutor

Echipajul de prim ajutor de la Podu Iloaiei funcţionează din 2008. Atunci s-au înfiinţat în structura autorităţilor publice din judeţ opt echipaje de prim ajutor SMURD la Ţibăneşti, Bivolari, Şipote, Hârlău, Răducăneni, Podu Iloaiei, Paşcani şi Târgu Frumos. Modelul a fost preluat din judeţul Mureş, acolo unde, începând cu 2005, doctorul Raed Arafat, în prezent secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a înfiinţat astfel de puncte în mai multe localităţi.

În perioada 2009-2010, mai multe echipaje de acest fel şi-au încheiat subit activitatea, după ce primarii din comunele în care funcţionau au anunţat că nu fac faţă cheltuielilor cu personalul. Două dintre echipaje, cel de la Hârlău şi cel de la Răducăneni, au fost preluate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Singurul echipaj de prim ajutor din judeţul Iaşi care a supravieţuit până în 2017 în structura unei autorităţi locale a fost cel de la Podu Iloaiei. Însă în prezent paramedicii care deservesc acest punct SMURD sunt în concediu de odihnă prin decizia Consiliului Local Podu Iloaiei.

„Nicăieri în Moldova nu mai există o astfel de structură. Nici în judeţ nu mai sunt, doar la noi a rezistat mai mult. Acum, orăşelul Podu Iloaiei nu mai poate suporta salariile acestor angajaţi. După cum ştiţi, salariile au crescut, cheltuielile au crescut şi ele, iar mie mi se pare absurd că, de la înfiinţarea echipajului, s-au cheltuit cu salariile acestor angajaţi 16 miliarde de lei (n.r. vechi), în condiţiile în care ei nu sunt medici sau asistenţi, ci paramedici“, a precizat primarul Gabriel Istrate.

Potrivit profesorului Diana Cimpoeşu, coordonatoarea SMURD Iaşi, încetarea activităţii echipajului de prim ajutor din oraşul Podu Iloaiei se va răsfrânge asupra localnicilor din oraş şi din comunele vecine.

„Prezenţa lor acolo este extrem de importantă pentru că 740 de cazuri înregistrate în 2016 înseamnă 740 de oameni la care au intervenit paramedicii de acolo, uneori în scopul salvării vieţii, alteori în scopul intervenţiei rapide şi pentru transportul pacienţilor către spitalele din Iaşi. Ei au intervenit şi pentru cazuri dispece¬rizate către ambulanţă, atunci când nu a existat un echipaj cu asistent sau cu medic. Nu ştiu ce va însemna pentru populaţia de acolo lipsa acestui echipaj“, a subliniat şefa SMURD Iaşi.

Echipajul de prim ajutor de la Podu Iloaiei a intervenit în nouă ani de funcţionare la aproape 4.000 de solicitări. În 2016, echipajul a făcut peste 740 de intervenţii. În prezent, doar în judeţul Mureş mai funcţionează echipaje de prim ajutor. 

Citeşte şi:

Sistem digital de raportare la SMURD, UPU şi Ambulanţă. Arafat: Fişele pacienţilor nu vor mai fi completate pe hârtie

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite