O singură expunere la soare poate fi cancerigenă. Care sunt categoriile de risc şi de ce unele persoane sunt mai expuse apariţiei melanomului malign

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Hepta
FOTO Hepta

Expunerea prelungită la soare, vreme de opt-zece ore pe zi, timp de două-trei zile, poate fi fatală. Potrivit oncologilor, o singură expunere neprotejată în soarele puternic al amiezii poate avea efecte devastatoare asupra celulelor pielii.

Radiaţiile solare pot distruge celulele pielii şi pot favoriza apariţia melanomului malign, chiar dacă stăm la soare mai multe ore, timp de numai câteva zile, pentru a căpăta un bronz frumos.

Profesorul oncolog Lucian Miron, şeful Clinicii de Oncologie de la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi, a explicat pentru „Adevărul” care sunt trăsăturile persoanelor care reprezintă categorii de risc pentru melanomul malign.

Profesorul a arătat că, deşi melanomul malign este un cancer rar, forma sa de manifestare este sălbatică. Medicul a apreciat că studiile de specialitate din prezent au arătat că ultravioletele de tip B sunt cele care determină apariţia cancerului de piele.

„Radiaţiile ultraviolate au în doză mică un rol benefic pentru organism, pentru că activează unele vitamine, cum sunt cele de tip D. În general, radiaţiile solare sunt de trei tipuri: a, b şi c, fiecare cu diferite lungimi de undă. Radiaţiile din spectrul b sunt cele mai cancerigene pentru că, deşi penetrează puţin în piele, ele transmit o energie foarte joasă care provoacă mutaţii la nivelul ADN-ului celulelor din stratul pielii”, a explicat medicul Lucian Miron.



Specialistul a adăugat că la nivelul acestor celule se regăseşte şi melanocidul, un tip de celulă care în contact cu radiaţiile solare secretă melatonina, substanţa care determinarea bronzatul. Însă, spre deosebire de celelalte persoane, cele blonde, cu tenul deschis, cu ochii albaştri, nu se bronzează, ci se ard.

„Din experienţa mea personală vă spun că această categorie, a persoanelor care nu se bronzează, ci se ard, au risc foarte mare de a dezvolta un melanom malign. Tot un risc foarte mare este reprezentat de acele persoane care au la suprafaţa pielii o explozie de nevi pigmentari congentali multipli (n.r. aluniţe). Aceste persoane nu trebuie să se expună la soare fără creme de protecţie sau la ore în care soarele este extrem de puternic. Ele trebuie să stea dimineaţa, până la 11.00, la soare şi după-amiaza, după 17.00”, a mai spus medicul.

Potrivit oncologului, expunerea la soare are efecte cancerigene şi pentru că radiaţiile distrug celule de la nivelul pielii care au rol de apărare a organismului. Aceste celule care captează de pe suprafaţa pielii toţi microbii şi bacteriile, stimulând organismul să se apere, mor atunci când o persoană stă la soare aproape zece ore pe zi.

„Ele sunt gardianul pielii şi se distrug imediat, dacă stai la soare un timp de opt-zece ore. Aceste celule se refac în timp, dar o perioadă de cam două săptămâni eşti descoperit, nu mai ai nicio protecţie naturală şi ai o stare pseudo-gripală, eşti alergic şi astenic”, a spus medicul.

Oncologul a mai subliniat că, la ora actuală, se consideră că principalul risc de a avea un melanom malig este reprezentat de expunerea la radiaţiile solare în copilărie. „Efectele apar peste ani, pentru că modificările genomului în secvenţa aminoacizilor din ADN rămân persistente şi nu se mai repară”, a conchis specialistul.
 

Citeşte şi:

Când să te prezinţi la doctor dacă ai mai multe aluniţe pe piele. Medic specialist: „Trebuie să fii atent la avertismente“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite